Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 313308 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Śmiejcie się, jak zakładałem działalność gospodarczą, to musiałem udowodnić, że nie jestem słupem. Wymyśliłem, że jak podrzucę numer księgi wieczystej, to to urzędasom wystarczy do ustalenia, że jestem właścicielem lokalu... prawie. Zadzwonili, kazali wydrukować obecny stan, zeskanować i wysłać mailem.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Podobno w Paryżu zakazano odpalania fajerwerków w sylwestrową noc. Pewnie obawiają się, że garnizon wywiesiłby białą flagę.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Podobno w Paryżu zakazano odpalania fajerwerków w sylwestrową noc. Pewnie obawiają się, że garnizon wywiesiłby białą flagę.

Pewnie tak :) ale tak ogólnie to popieram (albo przynajmniej ograniczyć imprezę do jednego centralnego wydarzenia) - nie ma co męczyć zwierzaków oraz dyżurnych chirurgów.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!

Pewnie tak :) ale tak ogólnie to popieram (albo przynajmniej ograniczyć imprezę do jednego centralnego wydarzenia) - nie ma co męczyć zwierzaków oraz dyżurnych chirurgów.
A co z swiatelkiem do nieba WOSP? :)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?

A co ma być? Podczas WOŚPu też napierdalają fajerwerkami dosłownie w każdym zakątku globu? Nie wiedziałem, że mają już taki rozmach skurwysyny.
B ( o ) ( o ) B S

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Mam problemy z bezsennością - dziś ktoś napie**alał fajerwerkami nawet o 6 nad ranem. Chapeau bas dla Francuzów - IMO to zwyczajnie bardzo dojrzale, a nie głupie. Tak samo powinny IMO zostać zakazane race na rożnego rodzaju eventach. To gówno tylko śmieci. Sylwester to święto srania papierkami i popiołem na chodnik plus chemią w powietrze.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Jak jest jedno wydarzenie w centrum miasta, to jeszcze pół biedy - gorzej jak cała okoliczna januszeria chwyta za achtungi.

Swoją drogą, ciekawe ile aut spalą Ci dojrzali Francuzi w ramach odreagowania :)
« Ostatnia zmiana: 31 Gru, 2017, 15:34:59 wysłana przez pivovarit »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Zatorski i jego MaBeNa czyli najważniejsze wyzwanie Polski  :facepalm:
Korea płn to juz mało. Orwell powinien dostać w pierdol za "Rok 1984", to miała być przestroga a co niektórzy traktuja to jako podrecznik.

Offline selfslave

• Gaduła
Zatorski i jego MaBeNa czyli najważniejsze wyzwanie Polski  :facepalm:
Korea płn to juz mało. Orwell powinien dostać w pierdol za "Rok 1984", to miała być przestroga a co niektórzy traktuja to jako podrecznik.
Będzie to prostu kolejna nieudolna próba propagandy za nasze pieniążki.
Ale te porównania z Koreą i Orwellem to chyba podsłyszałeś na ostatnim marszu paranoików KODu. Nie przesadzajmy z tymi skrajnościami.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Co to Zatorski i MaBeNa, bo nie jestem w temacie? Jakiś nowy ministerialny oddział propagandowy Macierewicza?

Offline selfslave

• Gaduła
To skazany na niepowodzenie plan międzynarodowej propagandy PiSu.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Zatorski to doradca Prezydenta AD. MaBeNa to cytuję : maszyna bezpieczeństwa retoryki Rzeczpospolitej Polskiej.
@selfslave  tak po pierwsze to czy jesli mam swoje zdanie niezgodne a aktualnym nurtem to koniecznie mam związek z kodem lub PO ?  to taki aksjomat ?
Czytałeś Rok 1984 Orwella ? Ministerstwo prawdy z tej ksiązki jest niemal idealnym odzwierciedleniem tego co sie planuje. To samo paski w TVP info, to przecież już kpina na zywca. Ja rozumiem ze kazda stacja ma prawo mieć "swoją linie" takie prawo natury, tak samo TVP jak i TVN, jeden chuj, to jest ich zafajdane prawo prowadzi swoja politykę, jednak takich bzdur jakie pokazuje na paskach TVP info to juz zenada. Do tego premier finansista zaczyna zagłebiac sie w tematy duszy i wiary od chrystianizacji Europy po dzisiejszy wywiad dla Gościa niedzielnego, gdzie stwierdza ze przemoc domowa wystepuje głównie w związkach nieformalnych. Gdybym był złośliwy to bym napisał ze widać wyniósł to  doświadczenie z domu, ( Tatus napierdalał swoją kochankę) .
« Ostatnia zmiana: 04 Sty, 2018, 20:19:17 wysłana przez commelina »

Offline Bjørn

• Pr0
@commelina to teraz porownaj Orwellowe Ministerstwo Prawdy do mediów niemieckich. Porownaj z mediami polskimi. I jeszcze raz z niemieckimi. A teraz niemieckie z polskimi i polskie z niemieckimi. :)

Ekskluzywny pro tip - wyjeb telewizor w pizdu za okno.

Ja od 10 lat nie oglądam TV i tak jakoś lżej na duchu. ;)

No, to jeszcze mimochodem czekamy na Ministerstwo Pokoju. :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline selfslave

• Gaduła
@selfslave  tak po pierwsze to czy jesli mam swoje zdanie niezgodne a aktualnym nurtem to koniecznie mam związek z kodem lub PO ?  to taki aksjomat ?
Czytałeś Rok 1984 Orwella ? Ministerstwo prawdy z tej ksiązki jest niemal idealnym odzwierciedleniem tego co sie planuje. To samo paski w TVP info, to przecież już kpina na zywca. Ja rozumiem ze kazda stacja ma prawo mieć "swoją linie" takie prawo natury, tak samo TVP jak i TVN, jeden chuj, to jest ich zafajdane prawo prowadzi swoja politykę, jednak takich bzdur jakie pokazuje na paskach TVP info to juz zenada. Do tego premier finansista zaczyna zagłebiac sie w tematy duszy i wiary od chrystianizacji Europy po dzisiejszy wywiad dla Gościa niedzielnego, gdzie stwierdza ze przemoc domowa wystepuje głównie w związkach nieformalnych. Gdybym był złośliwy to bym napisał ze widać wyniósł to  doświadczenie z domu, ( Tatus napierdalał swoją kochankę) .
Widziałem demonstracje KODu i były tam dokładnie takie hasła i transparenty, jak to co teraz piszesz. Nie mówię, że uczestniczyłeś w tych marszach, ale jednak jakaś wspólna mentalność musi Cię z tymi ludźmi łączyć.

W gronie moich znajomych w podobnym wieku (27-38 lat) nikomu nie podobają się rządy PiSu, rozmawiamy o ich durnych pomysłach, ale nikt nie posuwa się do takich paranoi, porównań do Orwella, mówienia o zabieraniu ludziom wolności, niszczeniu demokracji itp. Za to starsi znajomi (50+) to już po prostu albo za PiS daliby się zabić albo zabiliby PiSowca (z racji regionu, częściej to drugie). I tam już padają hasła z jednej strony o wrogach ojczyzny, z drugiej o faszystach, rzucanie Orwellem, Hitlerem itp.

Polecam jednak trzeźwość umysłu i trochę dystansu.

Nie pałam sympatią do Morawieckiego, uważam że jest beznadziejnym politykiem, ale jeśli mówił, że przemoc domowa występuje głównie w związkach nieformalnych to jeśli użył dokładnie takich słów to jest to przerysowane, aczkolwiek statystycznie rzeczywiście w konkubinatach częściej dochodzi do przemocy. Oczywiście nie "głównie tam", ale częściej niż w małżeństwach. A przez Twoją ślepą nienawiść wkurwia Cię już wszystko co tylko padnie z ust Morawieckiego, czym nie różnisz się niczym od "tuskofobów" z drugiej strony. Jeszcze trochę i zaczniesz pisać, że PiS to reptilianie.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Oj @selfslave  jaka nienawiść i do tego slepa, takimi tekstami wpisujesz sie w retorykę PiS bo skoro nie jestem za to znaczy ze mowa nienawiścci tak ? troche to marne. Nieufność i niewiara w cokolwiek powie nie jest dla mnie tożsama z nienawiścią. Zwyczajnien facetowi nie wierze i uważam za niezłego kombinatora po kreatywnej ksiegowości jaką odwaalił ze zwrotem VAT w 2016r czym uzyskał w 2017 tak rewelacyjny wynik na poczatku roku czym tak bardzo cały pis sie chwalił.
  Sam użyłeś kwesti wieku i jak to mówisz mentalności, to teraz sie zastanów troche z czego to wynika. Z czego wynikają takie porównania płynące z naszej grupy wiekowej i z Twojej.  Użyj Twojej trzeźwości umysłu i Twojego dystansu i powiedz skąd róznice ?

Moje zdanie jest takie, żyłem w komunie, w komunie sie wychowywałem, pamietam akcje SB i KC partii i naciski na mojego Ojca i znajomych Ojca. Przykro mi ze mam takie skojarzenia ale nie potrafie mieć innych bo pamietam co było i jak było. Słuchając Sasina jak sprowadza kazdą inna opinię niezgodna z linią partii do sloganów " totalna opozycja , cokolwiek to znaczy", walka polityczna, dbanie o interesy zagranicy itd itd to takie slogany na które ludzie łatwo sie łapią a jak wiadomo rzucone gówno zawsze sie gdzies przyklei, i własnie dlatego iż uważam ze trzeźwo patrze, pomny swoich doświadczeń, widzę te same zagrywki i podobne argumenty jak w latach słusznie minionych. Ja takich rządów które nie potrafia rozmawiać z sąsiadami nie chce, wstawanie z kolan to jakas kpina z ludzi. Mozna negocjować twardo nie obrażając nie pierdoląc głupot, niestety ten rzad twierdzi ze negocjuje twardo ale robi to tylko i wyłącznie na uzytek wewnetrzny bo takimi metodami wiele nie zwojuja na swiecie.
I tak sie zastanawiam czy Twoje uwagi do mnie maja mnie ośmieszyć czy co ? Reptilianie ? :o  hm no ok skoro tak sie dobrze tutaj czujesz z tymi rzadami to zyczzę dalej dobrego samopoczucia. W sumie zamiast uzywać takich domysłów co za chwile bede uważał, podaj może jakis konkret ze sie mylę, pokaż mi ze dobrze robia i ze kierunek jest zajebisty.
Pokaż mi co dobrego zrobił Macierewicz, Szyszko, Radziwił, Piotrowicz. Wskaż mi jak wspaniale wstajemy z kolan , bo pisząc mi o reptilianach pokazujesz wg mnie oczywiście jak bardzo nie dostrzegasz tego co sie tutaj odpierdala.
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2018, 09:17:31 wysłana przez commelina »

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
W gronie moich znajomych w podobnym wieku (27-38 lat) nikomu nie podobają się rządy PiSu, rozmawiamy o ich durnych pomysłach, ale nikt nie posuwa się do takich paranoi, porównań do Orwella, mówienia o zabieraniu ludziom wolności, niszczeniu demokracji itp. Za to starsi znajomi (50+) to już po prostu albo za PiS daliby się zabić albo zabiliby PiSowca (z racji regionu, częściej to drugie). I tam już padają hasła z jednej strony o wrogach ojczyzny, z drugiej o faszystach, rzucanie Orwellem, Hitlerem itp.

Polecam jednak trzeźwość umysłu i trochę dystansu
Nie wzbudza to w Tobie i w Twoich znajomych tylu emocji, bo nie pamietasz juz jak bylo wczesniej. Nie masz na sobie bagazu doswiadczen.
Starsze pokolenie ma wciaz bezposrednie doswiadczenie z tego typu podejsciem do wielu spraw (specjalnie mowie ogolnikowo).
Co innego przeczytac o tym czy obejrzec film, a co innego doswiadczac na codzien.
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline selfslave

• Gaduła
Oj @selfslave  jaka nienawiść i do tego slepa, takimi tekstami wpisujesz sie w retorykę PiS bo skoro nie jestem za to znaczy ze mowa nienawiścci tak ?
Nie mowa nienawiści. Po prostu totalne uprzedzenie, przez co nawet gdy ktoś poda neutralny fakt, Tobie zbiera się piana. Nienawiści użyłem tu jako bliskoznacznego zwrotu do bardzo silnego uprzedzenia.

Zwyczajnien facetowi nie wierze i uważam za niezłego kombinatora po kreatywnej ksiegowości jaką odwaalił ze zwrotem VAT w 2016r czym uzyskał w 2017 tak rewelacyjny wynik na poczatku roku czym tak bardzo cały pis sie chwalił.
Ja tak samo i wiem, że są to osoby bez żadnych kompetencji i nic dobrego nie zrobią. Pomimo tego nie panikuję, póki nie ma ku temu powodów, bo to że Pawłowicz coś palnie, że TVP pokazuje absurdalne informacje to na moje życie nie ma żadnego wpływu.

Przykro mi ze mam takie skojarzenia ale nie potrafie mieć innych bo pamietam co było i jak było. Słuchając Sasina jak sprowadza kazdą inna opinię niezgodna z linią partii do sloganów " totalna opozycja , cokolwiek to znaczy", walka polityczna, dbanie o interesy zagranicy itd itd to takie slogany na które ludzie łatwo sie łapią a jak wiadomo rzucone gówno zawsze sie gdzies przyklei, i własnie dlatego iż uważam ze trzeźwo patrze, pomny swoich doświadczeń, widzę te same zagrywki i podobne argumenty jak w latach słusznie minionych.
Nie wzbudza to w Tobie i w Twoich znajomych tylu emocji, bo nie pamietasz juz jak bylo wczesniej. Nie masz na sobie bagazu doswiadczen.
Starsze pokolenie ma wciaz bezposrednie doswiadczenie z tego typu podejsciem do wielu spraw (specjalnie mowie ogolnikowo).
Co innego przeczytac o tym czy obejrzec film, a co innego doswiadczac na codzien.
Stąd rozumiem, że przez takie doświadczenia, ludzie w wieku 50+ mogą mieć paranoiczny stosunek i przejaskrawiać wszystko co się dzieje. Bo oczywiście PiS to jest mentalny bolszewizm, ale póki co nie ma żadnego ograniczenia wolności, totalitaryzmu, zagrożenia demokracji itp.. A przynajmniej nie bardziej niż było to przed ich rządami, tylko po prostu wcześniej pewne układy były tajne, zakamuflowane, a teraz są jawne.

Ja takich rządów które nie potrafia rozmawiać z sąsiadami nie chce, wstawanie z kolan to jakas kpina z ludzi. Mozna negocjować twardo nie obrażając nie pierdoląc głupot, niestety ten rzad twierdzi ze negocjuje twardo ale robi to tylko i wyłącznie na uzytek wewnetrzny bo takimi metodami wiele nie zwojuja na swiecie.
Tak samo uważam. Nie podobała mi się też co prawda poddańcza wobec Niemiec polityka poprzedniego rządu, ale pokazywanie wszystkim środkowego palca to jest tak samo chora skrajność, bo nadal jesteśmy tak samo małym, słabym Państwem jak wtedy. Tylko tutaj też mogę zrozumieć, że społeczeństwo po tym co robiło PO wybrało inną skrajność. Nawet jakby była rozsądna partia centrowa to i tak wybraliby PiS, bo to niestety naturalna reakcja na to co było. Natomiast żadnej rozsądnej partii centrowej nie mieliśmy jako alternatywy, bo Petru to powtórka z PO, Korwin pomimo liberalnego programu partii jak zwykle zrobił z siebie oszołoma, Kukiz i jego ugrupowanie są niepoważni politycznie, Razem chcą nas jeszcze bardziej zadłużyć "żeby lepiej się żyło", SLD mogą ścigać się z PO w rankingu "kto więcej nakradł" (chociaż jako opozycja wypowiadają się dość sensownie, tylko jak tu im zaufać? ;)).
Dlatego jesteśmy obecnie skazani na ten zasrany PiS, bo nawet jak ich siłą odwołamy to co wtedy? Znowu PO?

I tak sie zastanawiam czy Twoje uwagi do mnie maja mnie ośmieszyć czy co ? Reptilianie ? :o
Nie, to po prostu kolejny stopień przerysowania po wychodzeniu z Orwellem i Hitlerem.

hm no ok skoro tak sie dobrze tutaj czujesz z tymi rzadami to zyczzę dalej dobrego samopoczucia.
Czy dobrze się czuję? Jestem nimi zniesmaczony. Ale nie zrobili nic, żeby żyło mi się gorzej, póki co samodzielnie swój komfort życia stale poprawiam, więc nie dzieje się nic co powodowałoby żebym np. myślał o emigracji. Jedynie co to ceny rzeczywiście wzrosły, co jest owocem m.in. programu 500+. Ale w tym samym czasie zmieniłem nawyki żywieniowe na zdrowsze (i tańsze) więc też bardziej to dostrzegam niż odczuwam. Chociaż oczywiście wolałbym żeby zostało mi więcej pieniędzy jako że mniej wpierdalam, a nie że mam tyle samo. I jeśli koszty życia będą nadal rosły, przekraczając moje możliwości rozwoju, albo te możliwości zostaną zahamowane to zacznę się wkurwiać i myśleć nad drastyczniejszymi rozwiązaniami.

W sumie zamiast uzywać takich domysłów co za chwile bede uważał, podaj może jakis konkret ze sie mylę, pokaż mi ze dobrze robia i ze kierunek jest zajebisty.
Robią źle i kierunek jest chujowy, ale nie widzę zagrożenia orwellowską dystopią. Tzn. jak najbardziej myślę że pewnie dobrze by się w takim klimacie czuli, ale nie ma możliwości aby realnie to wprowadzić.

Pokaż mi co dobrego zrobił Macierewicz, Szyszko, Radziwił, Piotrowicz. Wskaż mi jak wspaniale wstajemy z kolan , bo pisząc mi o reptilianach pokazujesz wg mnie oczywiście jak bardzo nie dostrzegasz tego co sie tutaj odpierdala.
Nic dobrego, ale nic szczególnie złego też nie zrobili. Póki co, w szerokiej skali jest to tylko nieprzyjemna atmosfera.

Edit:
A nie - jedno dobre co zrobili to, że zgodzili się na obozy dla uchodźców w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2018, 13:17:42 wysłana przez selfslave »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Widzisz coś co ja określiłbym doświadczeniem z zycia wzietym, Ty okreslasz paranoicznym stosunkiem, niech Ci bedzie. Wiesz ze są to ludzie bez kompetencji z taka władzą i nie panikujesz bo nie ma ku temu powodów, doprawdy ? Czyli jednak wg mnie nie widzisz co sie za tym kryje, szkoda ale trudno. Obym za rok dwa przyznał Tobie rację, zycze sobie tego z całego serca.

Offline selfslave

• Gaduła
Wiesz ze są to ludzie bez kompetencji z taka władzą i nie panikujesz bo nie ma ku temu powodów, doprawdy ? Czyli jednak wg mnie nie widzisz co sie za tym kryje, szkoda ale trudno. Obym za rok dwa przyznał Tobie rację, zycze sobie tego z całego serca.
Szkoda mi zdrowia i czasu na denerwowanie się na coś na co i tak nie będę miał wpływu. Śledzę czy nie zapowiada się jakaś wielka chujnia przez którą zostałbym nagle z ręką w nocniku. Póki nic takiego nie ma, śpię spokojnie. Ale jeśli coś przeoczyłem, czegoś oczywistego nie widzę to napisz mi proszę co się szykuje, będę bardziej wyczulony.

Offline Bjørn

• Pr0
Otóż to. Na chuj się przejmować czymś, na co nie ma się wpływu?

Ergo - wyjebać telewizor. Ułatwia odszambianie umysłu.

A każdy argument typu „obudzisz się z ręką w nocniku” zbywać kręcąc głową z pełnym ojcowskiego politowania uśmiechem na ustach.

Offline selfslave

• Gaduła
Ergo - wyjebać telewizor. Ułatwia odszambianie umysłu.
Również gorąco zachęcam. Od 5 lat nie posiadam i zdecydowanie mi nie brakuje. Oboje z narzeczoną zmieniliśmy się bardzo, gdy zamieszkaliśmy razem bez telewizora. A obracaliśmy się w środowisku artystycznym, więc wiadomo - mocno lewicowo, wręcz anarchistycznie. Po 2 latach jak byłem u rodziny i zobaczyłem programy w telewizji to nie mogłem uwierzyć, że wcześniej nie widziałem tych słabości, manipulacji, retoryki, sztuczności, reżyserowania wszystkiego. Wszyscy oczywiście mówią "ja w ogóle nie oglądam, czasami tylko zerknę", "ja wiem, że tam są same kłamstwa, ja to filtruję", ale to nieprawda. Trzeba zrezygnować z telewizji zupełnie. I to wcale nie chodzi o programy informacyjne. Chodzi o wszystkie programy, bo wszystko w telewizji to zmontowane kłamstwo.

Po tej abstynencji telewizyjnej, zaczęliśmy dostrzegać to jak ludzie tworzą sztuczną narrację, jak kreują swoje osoby. Kiedyś to kupowaliśmy, pewnie przyzwyczajeni do tego, że coś się w dany sposób prezentuje, sprzedaje. Przez to odwróciliśmy się od wielu osób, bo po co spędzać czas z ludźmi, których cała osobowość opiera się na maskowaniu swoich problemów i sprzedawaniu konkretnego wizerunku. I poglądy też mocno nam się zmieniły ;)

Offline kangoo

• Użytkownik

Nie pałam sympatią do Morawieckiego, uważam że jest beznadziejnym politykiem, ale jeśli mówił, że przemoc domowa występuje głównie w związkach nieformalnych to jeśli użył dokładnie takich słów to jest to przerysowane, aczkolwiek statystycznie rzeczywiście w konkubinatach częściej dochodzi do przemocy. Oczywiście nie "głównie tam", ale częściej niż w małżeństwach.

Jakieś źródło tych statystyk? Jestem zawodowo zainteresowany.

Edit.: Dobra, już nie jestem, sam znalazłem. Okazuje się to być, jak zwykle, pierdoleniem bez sensu, byle się ideologicznie zgadzało. Przemoc domowa występuje najczęściej w związkach formalnych (51 % przypadków), w nieformalnych 14%. Czyli Maszyna Bezpieczeństwa Narracyjnego działa nadal chujowo.
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2018, 22:01:32 wysłana przez kangoo »

Offline selfslave

• Gaduła
Jakieś źródło tych statystyk? Jestem zawodowo zainteresowany.

Edit.: Dobra, już nie jestem, sam znalazłem. Okazuje się to być, jak zwykle, pierdoleniem bez sensu, byle się ideologicznie zgadzało. Przemoc domowa występuje najczęściej w związkach formalnych (51 % przypadków), w nieformalnych 14%. Czyli Maszyna Bezpieczeństwa Narracyjnego działa nadal chujowo.
Pierwsze co znalazłem to:
https://www.mpips.gov.pl/gfx/mpips/userfiles/_public/1-2010_%20Raport-ogolnopolski_K-M_01-03-11.pdf
Tu wychodzi, że akty przemocy kobiety żyjące w konkubinacie zgłaszały w 55% przypadków, a w małżeństwie w 35% przypadków. Mężczyźni odpowiednio 49% w konkubinacie, 25% w małżeństwie.
A skąd jest Twoje źródło?

Czytałem jednak teraz ogólnie o różnych takich badaniach i że jest w nich sporo różnic i tak naprawdę wszystko zależy od przyjętej metodologii, co uważamy za akt przemocy i oczywiście na ile po prostu rzadziej zgłasza się w małżeństwach przemoc, co jest logiczne, bo ludzie są już związani formalnie.

Natomiast sięgnąłem też po wypowiedź Morawieckiego, bo to co przytoczył @commelina i tak brzmi jak przegięcie, że "głównie w konkubinatach", bo jeśli przyjmiemy badanie TNS Obop to jeśli przemoc zdarza się w 35% w związkach małżeńskich to nie jest ilość, którą można bagatelizować. Natomiast nie do końca tak to wygląda, bo dokładny cytat brzmi "Przemoc pojawia się częściej w związkach nieformalnych, a nie tych usankcjonowanych prawnie". Czyli przytacza to opublikowane badania, które taką statystykę prezentują. Oczywiście wiele zależy od kontekstu w jakim ta wypowiedź się pojawia. Nie zamierzam kupować Gościa Niedzielnego, aby się dowiedzieć, bo mnie w rączkę poparzy ;) Na pewno jest to lizanie dupy twardego elektoratu PiS. Czy coś więcej? Nie sposób powiedzieć bez źródła. Ale cytat sam w sobie jest raczej neutralny.

Natomiast już w Gazecie Wyborczej pojawia się w nagłówku:
"Mateusz Morawiecki uważa, że przemoc domowa to problem dotyczący głównie związków nieformalnych. Jeśli zdaniem premiera małżeństwo jest lekarstwem na przemoc, to należy zacząć współczuć jej ofiarom."

Czyli jak zwykle bardzo emocjonalnie wyostrzone, z gotową narracją. I już wiemy co kto czyta bezkrytycznie ;)