Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 315020 razy)

Offline Pronounce

• Pr0
A w Syrii 300 osób dziennie... Nie wiem, czy powinienem się powtarzać, jak zdarta płyta, że atakami po 20 osób nawet dziennie Europy nie podbiją i tu chodzi o zupełnie co innego, ale ważne że usprawiedliwiacie takie bestialstwo, bo ktoś z prawdopodobnie tej samej grupy etnicznej zrobił coś gorszego. Bo to przecież otwarta wojna, gdy wysadzono w powietrze 20 zdolnych do noszenia broni 12-latek. Nie zamierzam zgrywać proroka, ale takich zbrodni będzie więcej - im będzie więcej, tym bardziej terroryści będą się upewniali, że ich strategia jest skuteczna i tak dalej w kółko pętelka.

A u was Murzynów biją!
Tak to brzmi gizmi. Zamach w Anglii, atak w Egipcie spoko, a oburzenie wzbudza wydarzenie o zupełnie innej skali bo to ich biją a nie nas.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Oczywiscie ze VAT to składowa, ale jedna z głównych i najbardziej scigana i pilnowana. Jesli do tego rzadzacy chwalą sie usczelnieniem systemu i podniesieniem sciagalaności podatków a ma to taki obraz to obawiam sie ze pod koniec roku bedziemy mieli zupełnie inny obrazek, firmy tego nie wytrzymają.

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
W budowlance rozliczenia to ogólna patologia.
Są budowy które trwają np. 5 miesięcy a podwykonawcy mają podpisane umowy dopiero w ostatnim miesiącu wykonywania prac.GW dostaje końcowe rozliczenie kontraktu a podwykonawca pół roku później...
Bzdura. Takie sytuacje to chyba tylko na poziomie jednostek samorządu. W energetyce GW nie dostanie polecenia na prace, ba nie zostanie podpisany z nim kontrakt, jeśli nie ujawni umów na podwykonawstwo.
Przypominam jeszcze poprzednie zmiany Pzp, gdzie ustalono solidarną odpowiedzialność Inwestora i GW za zapłaty podwykonawcom (kłania się casus autostradowy). Miałem sytuację, w której jeden z Podwykonawców wygrał sądownie roszczenia.

Sprawa dobrego VAT to głównie kreatywna księgowość obecnego ministra. Zeszły rok był podobny. Gorzej wypadł 3 i 4 kwartał. Pożyjemy, zobaczymy.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Bzdura. Takie sytuacje to chyba tylko na poziomie jednostek samorządu. W energetyce GW nie dostanie polecenia na prace, ba nie zostanie podpisany z nim kontrakt, jeśli nie ujawni umów na podwykonawstwo.

Prawo zamówień publicznych jest jedno i obowiązek jest do każdej umowy na roboty budowlane. I co z tego? Tak jak napisałem, nie zgłasza się podwykonawcy.
To tak jak z wymogiem na referencje w przetargach. Można przecież kupić ich użyczenie.

Przypominam jeszcze poprzednie zmiany Pzp, gdzie ustalono solidarną odpowiedzialność Inwestora i GW za zapłaty podwykonawcom (kłania się casus autostradowy). Miałem sytuację, w której jeden z Podwykonawców wygrał sądownie roszczenia.

Solidarna odpowiedzialność Inwestora wynika z 647 k.c. a nie z p.z.p. Teraz jest jedynie wymagane jej sformalizowanie w umowie dookreślając jaki dokument i w jakim terminie ma dostarczyć Inwestorowi GW. Wcześniej dokumenty potwierdzające zapłatę podwykonawcom nie były obligatoryjne, a Inwestorzy ich nie wymagali żeby nie robić sobie problemów. Kończyło się dopiero w sądzie po utracie płynności. Przerabiałem na własnej skórze kiedy miałem fakturowanie z GW co 3 miesiące a on z Inwestorem co miesiąc. Wypadło nam jedno fakturowanie i prawie poskładała się firma.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Gutek

• Prawie użytkownik

Prawo zamówień publicznych jest jedno i obowiązek jest do każdej umowy na roboty budowlane. I co z tego? Tak jak napisałem, nie zgłasza się podwykonawcy.
To tak jak z wymogiem na referencje w przetargach. Można przecież kupić ich użyczenie.

Solidarna odpowiedzialność Inwestora wynika z 647 k.c. a nie z p.z.p. Teraz jest jedynie wymagane jej sformalizowanie w umowie dookreślając jaki dokument i w jakim terminie ma dostarczyć Inwestorowi GW. Wcześniej dokumenty potwierdzające zapłatę podwykonawcom nie były obligatoryjne, a Inwestorzy ich nie wymagali żeby nie robić sobie problemów. Kończyło się dopiero w sądzie po utracie płynności. Przerabiałem na własnej skórze kiedy miałem fakturowanie z GW co 3 miesiące a on z Inwestorem co miesiąc. Wypadło nam jedno fakturowanie i prawie poskładała się firma.

@nikt proszę Cię... ostatnia nowela Pzp uniemożliwia "kupowanie" referencji. Albo tworzysz konsorcjum i wykazujesz podział prac, albo korzystając z podwykonawcy wskazujesz w jakim zakresie korzystasz z tego podwykonawcy i MUSiSZ ten zakres prac zrealizować tym podwykonawcą. W praktyce oznacza to, ze handel referencjami zanika.

Tak współodpowiedzialno ść wynika z kc, jednak na gruncie Pzp również wzmocniono te zapisy. 

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A nie dotyczyło to jedynie personelu i doświadczenia kontraktowego? Np. spełnienie wymogu przez kierownika robót lub budowy? Ostatnio dwa duże przetargi we Wrocławiu z budowlanki były uwalone bo firmy dały referencje i oświadczenia o dysponowaniu personelem, po czym w jedynym przypadku okazało się że gośc już nie pracuje w tej firmie a w drugim że kto inny był kierownikiem na budowie której referencje dotyczyły.
Muszę doczytać. Ostatnio są jakieś wyścigi na ilość poprawek w pzp i pb.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
A nie dotyczyło to jedynie personelu i doświadczenia kontraktowego? Np. spełnienie wymogu przez kierownika robót lub budowy? Ostatnio dwa duże przetargi we Wrocławiu z budowlanki były uwalone bo firmy dały referencje i oświadczenia o dysponowaniu personelem, po czym w jedynym przypadku okazało się że gośc już nie pracuje w tej firmie a w drugim że kto inny był kierownikiem na budowie której referencje dotyczyły.
Muszę doczytać. Ostatnio są jakieś wyścigi na ilość poprawek w pzp i pb.
Rzuć okiem na nowelizacje Art.22 ust. 4 Ustawy. Dodatkowo w zakresie robót budowlanych całkowicie znowelizowano zapisy Art. 36b oraz dodano nowy Art.36ba. W końcówce roku były jeszcze znany w zakresie koncesji.

Zgodnie z art.22 ust.4 podpierając się w danym zakresie doświadczeniem podmiotu trzeciego, równocześnie musisz oświadczyć, że ZREALIZUJESZ ten zakres prac podmiotem, którego doświadczeniem się wspierasz.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Mateusz Kijowski (2015-2017), czyli od gówna do zera. Prezesowi będzie ciebie brakowało matełuszku. ;D

Offline Pronounce

• Pr0
Imagine world with no lefties...
Peace, love & understanding

;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Offline selfslave

• Gaduła
InfoWars?  :D :D :D Od tych gości wzięło się w ogóle pojęcie "fake news". Jak można pluć na różne Wyborcze, a wrzucać największy ściek świata Alexa Jonesa. Ja pitolę.
Wszędzie o tym piszą. Nawet spierdolony BuzzFeed gdzieś o tym przebąkuje.
Poczytaj jego posty na FB. Popierał Berniego Sandersa i Jill Stein. Gdy Hillary wyruchała Sandersa w prawyborach, gość wkurwił się i niby nagle stał się nazistą wspierającym Trumpa ;)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
> otwieram wątek
> czytanie.exe
> pierdolenie dla pierdolenia
> zniesmaczonażaba.jp g
> zamykam wątek
> otworzę jutro :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Poczytaj jego posty na FB. Popierał Berniego Sandersa i Jill Stein. Gdy Hillary wyruchała Sandersa w prawyborach, gość wkurwił się i niby nagle stał się nazistą wspierającym Trumpa ;)

Po co sprawdzać wiele źródeł jak wiadomo że to wina Trumpa.

http://www.aljazeera.com/news/2017/05/1m-raised-victims-jeremy-christian-portland-170529054504804.html

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
InfoWars?  :D :D :D Od tych gości wzięło się w ogóle pojęcie "fake news". Jak można pluć na różne Wyborcze, a wrzucać największy ściek świata Alexa Jonesa. Ja pitolę.

Jakoś o tym ostatnim nie napisali. To raczej oczywiste, że gość był chory psychicznie i m.in. właśnie dlatego problemem jest rozkręcanie takiej atmosfery, jak to robi Trump ze swoim sztabem czy właśnie szczekaczki pokroju InfoWars. Bo podobna "gleba" jest wyjątkowo podatna na takie zachwaszczenie ideologiczne. Raczej to nie pomysł na bezpłatną służbę zdrowia go zachęcił do poderżnięcia gardła dwóm osobom.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Bo najlepszym rozwiązaniem problemów jest siedzieć cicho i dać sobie wejść na głowę we własnym kraju. A potem masz drugie Berkeley u siebie pod domem jak Ci pół miasta zdemoluje zwierzyna.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jak jakiś lewak zabija, to musi być psychicznie chory, jak zabija prawak, to wina prawicy. Wiadomka.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Tu akurat zgoda. Wszystkie lewaki są psychicznie chore.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Tu akurat zgoda. Wszystkie lewaki są psychicznie chore.

Szkoda, że nie bezpłodne. :)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline selfslave

• Gaduła
Jakoś o tym ostatnim nie napisali.
Napisałem - poczytaj co pisał na portalach społecznościowych. Nie cytowałem BuzzFeed'a

To raczej oczywiste, że gość był chory psychicznie i m.in. właśnie dlatego problemem jest rozkręcanie takiej atmosfery, jak to robi Trump ze swoim sztabem czy właśnie szczekaczki pokroju InfoWars. Bo podobna "gleba" jest wyjątkowo podatna na takie zachwaszczenie ideologiczne. Raczej to nie pomysł na bezpłatną służbę zdrowia go zachęcił do poderżnięcia gardła dwóm osobom.
Tzn. dostrzegasz propagandowość InfoWars, ale tego samego w retoryce BuzzFeed nie zauważyłeś?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Bo najlepszym rozwiązaniem problemów jest siedzieć cicho i dać sobie wejść na głowę we własnym kraju. A potem masz drugie Berkeley u siebie pod domem jak Ci pół miasta zdemoluje zwierzyna.

Tak było.

A BuzzFeeda też nie czytam, co to w ogóle za źródła mi wciskacie? News wrzuciłem z samą informacją, że już do niektórych psycholi trafia przekaz pt. "oto wróg odpowiedzialny za wasze problemy, rozpoznacie go po religii/kolorze skóry". I co to w ogóle za argumentacja? Co ma lewica do Trumpa i alt-rightu? Jak małe dzieci - "proszem pani, ale lewica to co?".

A co do choroby psychicznej, to takie gadki @Wroo to trochę wąchający własne pierdy, intelektualny zaścianek. @Bjorn Jakiś lewak Ci zaciążył dziewczynę?

Ze strony na stronę coraz bardziej się tu robi śmieszno-straszno w tym wątku.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Od dzisiaj alimenciarze na dozór. Czyli co, Kijowski i Kurski na smycz ? Czekam na realizację.