Autor Wątek: kącik wujka gizmiego - klub miłośników płyt winylowych  (Przeczytany 931 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Sądzę, że na tak muzycznie zorientowanym forum nie powinno zabraknąć fanów muzyki z czarnych płyt. W tym kąciku piszemy o swojej kolekcji i rozmawiamy na temat wszystkiego, co z winylami związane - od sposobów czyszczenia po ulubione wydania poszczególnych albumów.
Spoiler

Offline samuraj_jack

• Użytkownik
Kolekcji jako takiej nie mam (ot parę sztuk) Ale powoli puchnie :)
Gramofon do tej pory głównie do scrachu używałem, ale coraz mniej grania od dłuższego czasu więc coraz częściej używam do słuchania właśnie tych paru sztuk placków co je mam ;)
ostatnio zaopatrzyłem się w Antologię L.U.C. :)
"Poznał też mowę zwierząt i posiadł umiejętność czytania w ludzkich myślach, ale jedno i drugie okazało się gówno warte"

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Takie ogólnikowe zdjęcie mojego zbioru winyli, jak będę miał więcej czasu, wszystko dokładnie skataloguję i opiszę.

Mam pytanie, czy ktoś używa myjki Knosti i mógłby się na jej temat wypowiedzieć? (ewen. ogólnie wypowiedzieć na temat tego, jak czyści płyty)

Orange

• Gość
Fascynują mnie ludzie sluchajacy winyli. Ja sam nie mogę znieść trzasków i jakości nagrań. Odrzuca mnie to od płyt.  Chociaz moj szef twierdzi, ze bredzę...

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Akurat jakość nagrań IMO jest często mocno in plus nawet w stosunku do przeróżnych FLACów, Loseless i innych. Dla mnie najważniejsze jest takie subiektywne odczucie tego, że na ogół muzyka z winyla brzmi żywiej. Takie "Seventh Son of a Seventh Son" z winyla to dla mnie zupełnie inna bajka niż z CD, może faktycznie dużo zależy od samego mixu studyjnego (wiem po swoich dwóch Meteorach Linkinów na CD - jedna brzmi bajecznie, a druga tak, że rozumiem ludzi, którzy nie lubią tej płyty). Trzaski - dużo zależy od gramofonu (i oczywiście stanu płyt, taki nowiutki Bonamassa prosto ze sklepu praktycznie wcale mi nie strzela), może faktycznie na moim Denonie są całkiem słyszalne, szczególnie między utworami, ale w bardziej wypasionych odtwarzaczach są zastosowane różne patenty, które to trzaskanie redukują.