Autor Wątek: Kantory internetowe  (Przeczytany 1824 razy)

Orange

• Gość
Kantory internetowe
« 19 Sty, 2014, 22:39:12 »
Panie i panewki mam takie pytanie: czy korzystacie z kantorów internetowych i jeśli tak, to jakich. MAm taką sytuację, że potrzebuję zamienić walutę obcą na stare, dobre złotówki. Musi to być przez internet. Myk jest taki, że z zagraniczngo konta. Dotychczas korzystałęm z usług walutomatu, niestety przelew przychądzący do nich (w obcej walucie) musi być z polskiego konta (nie z zagranicznego). Wszystko ok - wymieniam sobie EUR z mojego polskiego kinta na PLN na moje polskie konto. Sytuacja się komplikuje, kiedy chcę wymienić GBP. Mam konto w angielskim banku, na które przychodzą mi pieniążki. I tu pojawia się pilna potrzeba zasilenia konta rodzicielki - nie chcę się bawić w western union, tylko przelać jej jak biały człowiek kasę na konto. Doradzicie coś? Wiem, że są tu człowieki co siedzą w UK i jakoś to musieli już obejść

Offline Dmaligator

• Pr0
Odp: Kantory internetowe
« Odpowiedź #1 19 Sty, 2014, 23:23:29 »
Ja wchodzę na swoje konto w banku i robię przelew na konto rodzinki w pl. 3.20 euro to kosztuje.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline grz_ost

• Pr0
« Odpowiedź #2 19 Sty, 2014, 23:26:50 »
Hm... a to nie jest tak, że otrzymując przelew w obcej walucie, bank sam przelicza na PLNy zgodnie z kursem w danym dniu? Wprawdzie nie wiem jak z funtami, ale tak jest z przelewami z Niemiec do PL w euro.

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #3 19 Sty, 2014, 23:40:02 »
Przeciez napisal ze ma angielskie konto...

Offline grz_ost

• Pr0
« Odpowiedź #4 19 Sty, 2014, 23:54:34 »
Co za różnica czy konto jest angielskie, czy niemieckie. Chodzi o to samo - przelew na polskie konto z przeliczeniem obcej waluty na złotówki.

EDIT:
Aczkolwiek poprawcie mnie jeżeli nie ma takiej analogii przy przelewach z UK.
« Ostatnia zmiana: 19 Sty, 2014, 23:56:10 wysłana przez grz_ost »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #5 20 Sty, 2014, 06:16:28 »
a masz konto w jakims polskim banku? Jak nie to otworz sobie konto w alior sync (za darmo, trwa chwile), potem utworz sobie rachunek walutowy w gbp na ktory przelejesz swoje funty (tez za darmo od zalozenia po prowadzenie). I teraz masz dwie opcje:
1. Przelew wlasny srodkow z gbp na pln, przy czym kurs aliora Cie zje (ale za to trwa to ulamek sekundy)

2. Przelem na walutomat i dalej juz sam wiesz.

Oczywiscie mozesz tez skorzystac z przelewu europejskiego, ktory Twoj bank musi udostepniac, ale to kosztuje pare groszy po stronie Twojego banku i kosztuje odbiorce, bo raz ze kurs banku odbiorcy bedzie niekorzystny a dwa, bank pobierze oplate (jej wysokosc jest w toip kazdego banku) za przelew przychodzacy w obcej walucie i przewalutowanie.
B ( o ) ( o ) B S

Orange

• Gość
« Odpowiedź #6 20 Sty, 2014, 08:52:42 »
konto polskie mam w ing, angielskie w barclaysie. Przypuszczam, ze alior bedzie chcial jakis podpisow itp odemnie, co jest nierelne aktualnie. Dlatego pytanie o kantory. Walutomat sie sprawdzal, o ile przelewalem eur z polskiego konta. Z holenderskiego przelewu nie przyjal.

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #7 20 Sty, 2014, 09:45:24 »
a nie możesz w ING założyć konta walutowego ?
przelewasz na niego funty i juz masz kase w polskim banku
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #8 20 Sty, 2014, 09:46:33 »
Jak masz konto w innym polskim banku to do założenia konta w aliorze podpisów nie potrzebujesz. Wszystko online, wniosek 5 min, aktywowanie konta z tego co pamiętam 1 dzień. Potwierdzenie danych przelewem, jakoś tak to się nazywa.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
« Odpowiedź #9 20 Sty, 2014, 10:13:10 »
Dokładnie jak wyżej. W multi to trwało dosłownie 30 minut i miałem aktywne konto. Bez podpisów, wszystko online. Tylko aktywacja smsem była.
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Orange

• Gość
« Odpowiedź #10 20 Sty, 2014, 10:46:50 »

w tamtym roku jak pytalem, to mieli konto w gbp na zasadzie jakiejs dziwnej. Bez karty, bez internetu-bardziej jak lokata...

Sproboje z tym aliorem w takim razie. Dzieki panowie.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #11 20 Sty, 2014, 12:11:20 »

w tamtym roku jak pytalem, to mieli konto w gbp na zasadzie jakiejs dziwnej. Bez karty, bez internetu-bardziej jak lokata...

Sproboje z tym aliorem w takim razie. Dzieki panowie.

Dlatego własnie zaproponowałem aliora, bo nic nie podpisujesz. Weryfikacja następuje za pomocą przelewu z inneg konta które jest założone na Ciebie. 100% przez net.
B ( o ) ( o ) B S