Nie wiem jak w przypadku tego wzmacniacza wypada czyszczenie, ale imo warto spróbować kontroli clean/crunch gałką vol w gitarze na niebieskim kanale. Jeżeli się dobrze ustawi gain to różnica głośności powinna być taka, jaka być powinna pomiędzy cleanem a crunchem. Zakładając, że nie chcemy krystalicznie czystego gałką rozruszać do hi-gainu, wówczas tylko Wijejdżti
Łatwo powiedzieć - chodzi właśnie o to, żeby przy dokładnie takim czystym jaki się chce, mieć reasonable gain na 2 kanale. Gdzieś na skali gainu będzie ten moment, gdy skok głośności i wrażenie nieczystości czystego będą pomijalne (oczywiście zależy to od pikapów, ich ustawienia, rodzaju muzy, fazy księżyca, itp.). Pytanie jak to ustawili, gdzie był ten spot, kiedy uznali, iż większość grajków będzie zadowolona z głośności i stopnia zabrudzenia czystego w stosunku do ilości krancza. Hint jest tu, cytuję za orgiem:
"We revisited the jump of Ch1/Ch2 for a lengthy period of time. Ch2 was deemed sacred by marketing. Same for Ch 3. No changes allowed. So, the only thing I could do was to raise Ch1 up. If I set it up so the jump was gone at 1/4 GAIN then at 1/2 GAIN CH1 was getting louder than CH2 and worse it was getting to sound like CH2, i.e. distorted rather than clean. More work revealed that at a GAIN of 1/2 and up the jump was not that significant so we decided to leave it as is.
Posty połączone: 31 Sty, 2013, 18:26:41
Myślę poważnie o zakupie 5150 III, ale też mnie właśnie ta sprawa nurtuje. Podobno są jakieś skoki w głośności?
Edyta:
Mój egzemplarz przyjechał rano. Grzeje i pośmierduje pięknie, jak to nowy palnik
Nie ma co oceniać po szumieniu w czterech ścianach, ale mogę już potwierdzić, że skok głośności Ch1 / Ch2 jest większy i bardziej problematyczny niż myślałem
Dla gainu = 5, przy ostatniej dopuszczalnej w czterech ścianach głośności Ch2, czyli hehe, między 0,5 a 1, słownie: jeden, przejście na clean jest rozczarowujące, nic prawie nie słychać. A jeśli ustawi się clean tak jak się chce, to akcydentalne naciśnięcie Ch2 na FS może spowodować prawdziwy accident, wypadnięcie szyb, zawał sąsiadki, inną katastrofę, niepotrzebne skreślić.
Wszystko to może się lekko zmienić w warunkach bojowych, przy normalnym ustawieniu volume. Próba jutro. Modlę się żarliwie do wszystkich bóstw, żeby się perkusistka nie rozchorowała
Ch3 przy domowych głośnościach zapowiada się świetnie, jest szybki, lekko fizzujący, taki brzytwiasty, ale nie zimny. Hehe, bez sensu to gadanie, niech już będzie jutro...