Autor Wątek: Mayones setius albo regius  (Przeczytany 31541 razy)

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
Mayones setius albo regius
« 29 Gru, 2012, 18:28:36 »
Panie i Panowie w połowie stycznia chce kupić sobie albo setiusa albo regiusa powiedzcie mi czy róznica w cenie jest bardzo adekwatna do róznicy w gitarze? I czy jeśli przerzucam sie z 6stki będzie mi bardzo cięzko i czy bardzo ucierpi moja technika gry ?

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Odp: Mayones setius albo regius
« Odpowiedź #1 29 Gru, 2012, 18:50:24 »
Pierwsze pytanie imo jest takie, czy lubisz flat topa i niskoprofilowe mosty i nie przeszkadza Ci górna część korpusu która leży pod prawym przedramieniem. Kolejna to czy chcesz mieć jesionowy korpus (w Setiusie raczej cięzko o to). No i kolejna sprawa czy musisz mieć NTB. Różnicy w jakości wykonania nie ma IMO.
mniut i piah

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 30 Gru, 2012, 10:37:28 »
MOze mnie wyśmiejesz ale wytłumaczysz troche to co napisałeś :P

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #3 30 Gru, 2012, 11:04:01 »
Generalnie między Setiusem a Regiusem jest różnic naprawdę sporo...

Flat top - płaski top. ;) Taki jest w Regiusie, Setius ma profilowany.
Regiusy są głównie jesionowe (ale mahoniowego też sobie zamówisz), Setiusy głównie mahoniowe.
Regiusy są NTB - neck through body. Czyli szyjka jest pociągnięta przez cały korpus, nie jest doklejana albo dokręcana (jak w Setiusach).
Te 2 modele różnią się też profilem szyjki. W moim osobistym odczuciu profil szyjki Setiusa jest ciut węższy i grubszy a Regiusa szerszy i cieńszy. ;)

W mojej opinii Regius > Setius, ale oba modele to świetne gitary.

Wszystko zresztą masz na stronie Mayo w speckach... a wątpliwości możesz już sobie wygooglać. ;)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #4 30 Gru, 2012, 11:14:33 »
MOze mnie wyśmiejesz ale wytłumaczysz troche to co napisałeś :P

Oł boj, to jeszcze nie czas ani na Setiusa, ani na Regiusa ;) Flame EXG7 jest w promocji, może zacznij od niego? ;)
mniut i piah

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #5 30 Gru, 2012, 11:29:44 »
Generalnie między Setiusem a Regiusem jest różnic naprawdę sporo...

Flat top - płaski top. ;) Taki jest w Regiusie, Setius ma profilowany.
Regiusy są głównie jesionowe (ale mahoniowego też sobie zamówisz), Setiusy głównie mahoniowe.
Regiusy są NTB - neck through body. Czyli szyjka jest pociągnięta przez cały korpus, nie jest doklejana albo dokręcana (jak w Setiusach).
Te 2 modele różnią się też profilem szyjki. W moim osobistym odczuciu profil szyjki Setiusa jest ciut węższy i grubszy a Regiusa szerszy i cieńszy. ;)

W mojej opinii Regius > Setius, ale oba modele to świetne gitary.

Wszystko zresztą masz na stronie Mayo w speckach... a wątpliwości możesz już sobie wygooglać. ;)

Regius ma top radiusowany, a nie płaski.

Ja też wolę Regiusa, szczególnie ze względu na brzmienie. To niesamowita gitara. Setiusa też lubię jako model gitary, ale nigdy nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten drugi... ale - gusta są różne ;)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #6 30 Gru, 2012, 11:59:17 »
Trzeba by chyba dojść do tego co kto rozumie przez płaski i radiusowany :>

Dla mnie radiusowany to tak jak w przypadku podstrunnicy, ułamek jakiegoś promienia, imo Regius jets totalnie płaskie, oczywiście jest ściety w stronę przedramienia, ale to płaszczyzna, nie wzniesienie. A może się mylę?
mniut i piah

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #7 30 Gru, 2012, 12:53:45 »
Absolutnie , Regius ma radiusowany top ale nie jest curved,  w przeciwieństwie do setiusa, który jest po prostu curved.

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #8 30 Gru, 2012, 12:55:30 »
Trzeba by chyba dojść do tego co kto rozumie przez płaski i radiusowany :>

Dla mnie radiusowany to tak jak w przypadku podstrunnicy, ułamek jakiegoś promienia, imo Regius jets totalnie płaskie, oczywiście jest ściety w stronę przedramienia, ale to płaszczyzna, nie wzniesienie. A może się mylę?

Mylisz się, jest to dokładnie ułamek jakiegoś promienia. Wyraźnie to widać kiedy się spojrzy na blaszkę mostku, która na samym środku jest równo z powierzchnią deski, a na krańcach lekko odstaje. Wystarczy też spojrzeć na zdjęcia jakiegoś wykończonego w połysku i zwrócić uwagę jak się na nim refleksy światła odbijają.

Żeby nie pozostawiać wątpliwości dokładnie na środku topu postawiłem pudełko od płyty CD (nie miałem pod ręką poziomicy ;)) i cyknąłem foto:

Tył jak widać jest profilowany z głębszym wcięciem po stronie brzucha przez co na stojąco gitara świetnie się układa i poprawia komfort gry rekompensując przy tym ostrą krawędź przy przedramieniu... choć nie wszystkim ;)

« Ostatnia zmiana: 30 Gru, 2012, 12:57:46 wysłana przez Musza »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #9 30 Gru, 2012, 14:53:47 »
No właśnie :) Dzięki za dowód hehe. Dla mnie to i tak za płaskie ;)
mniut i piah

Offline Olcha

• Gaduła
« Odpowiedź #10 30 Gru, 2012, 15:18:48 »
A z mojej strony to wygląda odwrotnie właśnie, płaskie i takie lekko radiusowane dobrze mi leżą pod łapą.. a schectery różnorakie które są strasznie wypukłe kompletnie mi nie leżą, bo nie mogę połozyć ręki na gitarze tylko wisi mi w powietrzu na mostku, a tak nie lubię bo mi się łapa męczy. 
    Czyli to wszystko zależy od tego co się bardziej lubi a co nie i przede wszystkim kwestia właśnie wygody powinna być priorytetowa a nie wygląd np.

... bądź co bądź podbać mi się takie curved bardziej podobają.. ale to tylko wygląd ;)

Offline Kudlaty321

• Użytkownik
« Odpowiedź #11 30 Gru, 2012, 17:02:11 »
DObra dzięki chłopaki :)

Offline Sali

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #12 14 Sty, 2013, 19:48:37 »
Jako, ze chodzi mi po glowie setius, to mam szybkie pytanie:
Dawno, dawno temu - jak jeszcze chciało mi się grać na 6 gadałem z Mayo o zrobieniu customa.
Wtedy, ładnie mi powiedzieli, że każdy custom, niezależnie czy to Set czy Reg jest zrobiony ntb.

Ktoś coś wie o tym? Bo na setiusa ogarnę kasiorke jeszcze. Na regiusa najnormalniej mnie nie stać. Chyba, że ktoś chce honde kupić...hehe
"Wujku, jeżeli Ty masz 7 strunę niższą od 6 to 12-strunowa gitara musi grać jak bas"

Offline glowa-glowa

• Gaduła
« Odpowiedź #13 14 Sty, 2013, 19:58:18 »
to muuuuuusiało być dawno :), jak ja pytałem o Setiusa w wersji Custom i chciałem przynajmniej klejony gryf to powiedzieli NU NU NU BOLT-ON TYLKO :)

moim zdaniem SETIUS ale to mój gust ala PRS trochę i ma kształty, nie jest "płaski" :)

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
« Odpowiedź #14 14 Sty, 2013, 21:59:08 »
Ze tak powiem BlacKat :P

A na serio to ja z tych dwoch modeli bral bym setiusa, ale ze wzgledow prostych... Bardziej mnie sie to to podoba :) Regius to taka krzywa kuśka ^_^ Setius taki ladny i dostojny, ale i ma pazura :)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #15 15 Sty, 2013, 10:40:18 »
Setiusa można zrobić z wklejanym gryfem.
mniut i piah

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
« Odpowiedź #16 15 Sty, 2013, 17:43:46 »
Przede wszystkim pamiętaj, że jakby Ci nie siadł to później przy sprzedaży wartość spada o połowę. Umów się z kimś kto ma jedno i drugie i ograj sobie, żeby później nie było rozczarowania jak w moim przypadku. Zajawiłem się na regiusa, wydałem absurdalną ilość pieniędzy, a później płacz i zgrzyt uzębienia, bo chyba żadna gitara mi tak w życiu nie siadła jak właśnie on.

Nie zrozum mnie źle, od strony wykonania i jakości to jest wg mnie takie gitarowe el dorado. A brzmienie powala na kolana, szczególnie jak masz do czego to podłączyć. Pamiętaj tylko, że regius to jest bardzo specyficzny kształt i właśnie ta dziwnie płaska decha może nie pasować, szczególnie jak ktoś gra w pozycji jak z gitarą klasyczną. Setius bardziej PRSowy kształt, normalny. Git wiosło.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #17 15 Sty, 2013, 20:32:37 »
vinz893 weź pod uwagę, że jakieś 2 lata temu sprzedanie Mayonesa nie było łatwe, obecnie, jest to dużo prostsze, szczególnie puszczając go za granicę.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
« Odpowiedź #18 15 Sty, 2013, 20:54:58 »
prawda. Jest wielu chętnych, ale cen zawrotnych na wtórnym i tak nie osiągają. Polityka cenowa firmy jest... zastanawiająca. Ja sam potrzebuję Setiusa na przedwczoraj, ale nie zapłacę za niego tyle, ile kosztuje nowy.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
« Odpowiedź #19 15 Sty, 2013, 21:32:22 »
jak ktoś nie ma czasu na pierdolenie to musi sprzedawać w polsce.

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #20 15 Sty, 2013, 21:37:21 »
True, handlarzem też trzeba umieć być.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #21 15 Sty, 2013, 22:17:46 »

Wiem że temat nie o tym ale będe kontynuował.
Nie myśl że się czepiam, po prostu jestem ciekawy co rozumiesz poprzez pierdolenie
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2013, 07:06:07 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
« Odpowiedź #22 15 Sty, 2013, 23:22:07 »
Chodzi mi główni o to, że za czasów kiedy miałem przygodę ze sprzedażą za granicę były problemy z przesłaniem pieniędzy. Numeru IBAN nie było na stronie www mojego banku, motaliśmy się z przelewem międzynarodowym itd. Ja wiem, że teraz jest paypal i ogólnie nie ma problemu ani stresu, ale uraz mi pozostał.

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #23 16 Sty, 2013, 01:31:28 »

Wiem że temat nie o tym ale będe kontynuował.
Nie myśl że się czepiam, po prostu jestem ciekawy co rozumiesz poprzez pierdolenie.

To wszystko kosztuje czas na wywieszanie ogłoszeń, śledzenie wiadomości, odpisywanie natrętom, negocjacje, koordynowanie, płacenie i znajomość prowizji (w przypadku serwisów aukcyjnych), zakładanie PayPala i znajomość jego zasad, orientacji w organizacji transportu (gdzie, za ile, czym bezpiecznie) i spełnieniu kilku warunków (opinie na serwisach aukcyjnych, staż na portalach). Nie można też zapominać o przypadkach losowych i zwiększonym ryzyku przy międzynarodowej transakcji. Mnie raz zaginęła paczka i EMS musiał współpracować z USPS przy reklamacji co przedłużyło procedurę o 4 miesiące i mimo odnalezienia przesyłki dalej nie mam odszkodowania za uszkodzony case (https://dl.dropbox.com/u/13715654/Mayones%20Techra.jpg). Jest jeszcze wiele innych czynników, które składają się na coś do czego często zatrudnia się ludzi (albo prosi ;)), żeby to robili za nas (a to często kosztuje właśnie tą różnicę w cenie sprzedaży).
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2013, 09:44:39 wysłana przez Musza »

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
« Odpowiedź #24 16 Sty, 2013, 12:58:00 »
No właśnie, chyba że jest Musza który bez gadania weźmie i jeszcze dobrą cenę da, a nie będzie próbował sie o złotówkę wykłócać.  ;D