Autor Wątek: Head lampa do 2500~ czy może POD HD?  (Przeczytany 17099 razy)

Offline Szneka

• Użytkownik
Head lampa do 2500~ czy może POD HD?
« 07 Sie, 2012, 22:45:47 »
Cześć

Gram na 6505+ 112 i bardzo podoba mi się to brzmienie, niestety nadchodzi mój pierwszy koncert live i to na otwartej przestrzeni bez dodatkowego nagłośnienia. Idealna okazja do wymiany combo na head. Na pakę pójdą pieniądze ze sprzedaży 6505+.

Ma być moc gain i volume na full ;) Marzę o 6505 w wersji head ale nie starczy mi funduszy, na 5150 też nie. Stoi na allegro ładny Fireball za 3klocki ale to nadal sporo, choć osiągalne. Warto?

Z drugiej strony POD HD 500 to tylko 2,000,- koncówka mocy rocktron velocity i powiedzmy, że starczy pieniążka. Z tego co pan Ola wyciąga z Poda to jestem pod ogromnym wrażeniem tego cuda. Zwłaszcza, że dużo nagrywam w sypialni to plus za wygodę, no i będzie okazja na sprzedaż UX2 bo taki posiadam.

Ciekawy wydaje się też Orange 30H Thunder, tylko nie wiem czy będzie kruszył ściany tak samo jak powiedzmy wyżej wspomniane peaveye/engl. Jeszcze jest opcja wzięcia dark terror za bezcen, na YT brzmi fajnie ale jakoś tak...18w i gałka shape :facepalm:

mam tydzień na kupno wzmaka ;D, za 3 tyg występ raczej nic nie zdążę ograć.. Co brać panie i panowie? Engl do mnie przemawia bo loomis ale nie wiem czy zagram na tym cokolwiek lżejszego w razie potrzeby, z drugiej strony POD super lead ale cyfra.. niewiem nic, co myślicie?

edit: ultranaciągany budżet 3k ale skupmy się na zakresie 2000-2500 pls
« Ostatnia zmiana: 07 Sie, 2012, 22:48:01 wysłana przez Szneka »

Offline lopatron

• Gaduła
  • still a nigga
    • BoneyM
Plener bez nagłośnienia to słaba sprawa, choć mi się wydaje że same combo powinno jakoś dać radę.
Powinieneś się dobrze zastanowić bo pomysły z dark terrorem wydają mi się zbyt spontaniczne :P
Ja bym brał ENGLa
Fekal Party

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
Za ile chcesz sprzedać to combo 6505? Nie musisz przeznaczać całej kasy na pakę - możesz np. kupić 2x12 Harley Benton V30 która nowa kosztuje ok. 800zł a gra na prawdę dobrze (sam mam, Englund też na tym grał, a koncerty w 100% wystarczy), a resztę dołożyć do tego co już masz i może akurat starczy na 6505 head.

Off-topując, to sam ostatnio zastanawiam się nad podmianką mojego Spider Valve na HD Pro, ale zobaczymy jak po wakacjach będę stał z kasą, a i sam head w sumie fajnie gra.

Offline ihavelostmykeys

• Prawie użytkownik
  • haven't found them anyway
ten fireball z allegro to mojego ziomka z kapeli, jakbys mial jakies pytania/watpliwosci to zapraszam :)
plosie nie podkleślać na cielfono moich blenduf oltoglafićnych

Offline Elites

• Prawie użytkownik
Może coś z rodzimych konstrukcji? Właśnie znalazłem coś takiego http://tablica.pl/oferta/wzmacniacz-lampowy-raven-ii-od-mg-amps-iii-kanaly-head-ID1on3J.html za niewielką kasę masz dobry head do łojenia + case do transportu, to chyba 50W bo widzę dwie lampki mocy. Poczytaj o produktach ze stajni MG, firma ogólnie zbiera same pozytywy wiec chyba warto.

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
To wyżej już nie aktualne. Pytałem bo sam chciałem wziąć :)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Elites

• Prawie użytkownik
W sumie się nie dziwie. Kawał porządnego wzmacniacza za śmieszne pieniądze. Sam bym łykną ale na dniach będę miał swojego brand new Fendmess 100 ;] po 2,5 miecha czekania.

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Skoro masz 3kPLN max na wydanie to czemu nie weźmiesz 6505? Spokojnie za tyle kupisz na allegro, wystarczy poczekać i szukać, widywałem już i za 2600-2700PLN, rynek jest przesycony tymi wzmakami. Co do Fireball, dla mnie ten wzmak niszczy 6505/5150, ale każdy ma swój gust, dla mnie to dwie klasy wyżej, dla Ciebie nie koniecznie.

Combo 6505+ powinno spokojnie na plener wystarczyć, tak nawiasem mówiąc.

No i nie sugeruj się próbkami jakie robi Ola, u niego nawet Eltron brzmiał by zajebiście.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline puffmajster

• Gaduła
Na Alledrogo masz teraz Laboge Mr. Hector tez dobra alternatywa dla 6505/5150, Engla. ;)

Offline Szneka

• Użytkownik
Dziekuje za odpowiedzi, tylko male sprostowanie - nie wchodza w gre uzywane ampy inne niz 6505/5150/fireball bo tylko ich brzmienie dobrze znam. Wynalazki moge jedynie zamowic z thomanna, mam gwarancje ze jak nie przypadnie mi do gustu brzmienie zawsze moge zwrocic a tak to troche boje sie inwestowac w cos czego nie znam i na serio nie zdaze juz tego ograc przed wystepem.

o dziwo wszyscy odradzaja mi POD'a : o. Sklaniam sie ku opcji tego orange 30h bo jednak czasem lubię pograć coś na crunchu (ktory nie istnieje w fireballu) ale nie wiem czy nawet na ts9 starczy mu mocy do niszczenia (?)

Combo pewnie za 1.5k pojdzie, najtansze znosne 4x12 to prawdopodobnie tyle akurat zje funduszy.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV

Ja jak zawsze polecam PODa ^^
mniut i piah

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
A ja mam bedroom stack'a do opchnięcia B52 AT100 + Marshall MC212 za 3k za komplet ;) i zara dostanę bana za kryptoreklamę, ale proszę o wyrozumiałość bo żona mnie gnębi o sprzedaż bo się jej komoda w pokoju nie mieści :headbang:. Jakby ktoś był zainteresowany to na PW.

Offline michu123PL

• Pr0
Combo pewnie za 1.5k pojdzie, najtansze znosne 4x12 to prawdopodobnie tyle akurat zje funduszy.
Again - nie potrzebujesz 4x12 żeby cię ze sceny słyszeli. Kup znośne 2x12 a wpompuj ile się da we wzmaka.

Ew. POD HD + dobra końcówka. Będziesz mieć i 5150, i Fireball'a, i Mesę, i Marshalla...

Offline Szneka

• Użytkownik
Nagła zmiana planów i muszę uciąć budżet dodatkowo w celu zakupu nowego loopera (150-200E w plecy..), pod zaczyna mi powoli wychodzić poza budżet przez kosztowną końcówkę mocy

natomiast widzę u niemca idealnie w cenie Laneya Ironheart60 i opinie pozytywne, że do sieki się nada i nie tylko. A pakę to chyba podejmę się samodzielnego montażu, 4x sam głośnik przez neta to prawie tyle co złożona 212 na v30.

wszystko mi się komplikuje, na dodatek to mój pierwszy występ i to bez omikrofonowania, bez perkusisty wokalisty etc.. niech ten nowy amp chociaż brzmi potężnie... ;) czas mnie goni niemiłosiernie, trzeba będzie coś zamówić w nadchodzącym tygodniu, póki co ten laney za 2400 mi się widzi jak najbardziej.

Offline michu123PL

• Pr0
Mój pierwszy występ[...]bez perkusisty wokalisty etc..[...]

Przy takich warunkach, Twoje 6505+ 112 będzie aż nadto wystarczające.

Oczywiście, rozumiem GAS, posiadanie halfstack'a z kolumną 4x12 itp. dlatego życzę powodzenia w kupowaniu sprzętu. Ten Laney powinien być spoko.

Offline lopatron

• Gaduła
  • still a nigga
    • BoneyM
Mi w ogóle Ironheart nie podszedł ;/
Fekal Party

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
Mały update:
B52 AT100 Head - 2,2k PLN
Marshall MC212 - 800 PLN

Co tam jakieś Laney'e, bierz B52  :evil:

Offline lopatron

• Gaduła
  • still a nigga
    • BoneyM

Marshall MC212 - 800 PLN

Nie no super wybór
Fekal Party

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
FPĘ wybór

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
Do kompletu do tego Laneya może chcesz kolumne 4x12 ścieta z kółeczkamy :D
Oddam za kilka stówek
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline maclaren2

• Użytkownik
Weź pod uwagę, że własnoręcznie robioną kolumnę ciężko sprzedać, a jeśli już to za bezcen, a i wątpliwe, że wyjdzie specjalnie taniej od kupnej.

Offline hcXkid

• Prawie użytkownik
    • VVOODS
Dwia celestiony v30 kosztują tyle samo (jak nie drożej) niż 212 harley benton - jak dla mnie wybór oczywisty.

Offline George Hamillton

• Użytkownik
    • Black Perfume
pod to zła opcja, sam mam hd 400 i zajebisty sprzęt, ale  na chatę do eksperymentowania i nagrywania, do zespołu jako efekty modulacyjne ,ale żeby lecieć na przesterach grając z kapelą? Dla mnie to nieporozumienie.
IronHeart ma specyficzne brzmienie i radzę go ograć przed zakupem bo można się zdziwić,nie każdemu takie sound pasuje.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Jak się nie umie ustawić PODa do grania live, to niestety zawsze będzie złą opcją :P Ale nie zwalaj winy na PODa, tylko na siebie.

Offline George Hamillton

• Użytkownik
    • Black Perfume
Być  może.Ja z natury nie lubię zbyt  wielu gałek, i jak ma przyjść mi ustawić cyfrę to dostaję pierdolca i na tym się kończy.Aczkolwiek miałem parę razy styczność z kapelami ,które używały poda podczas prób, i akurat byli to gitarzyści , którzy jednak sporo się bawili w ustawieniu tego wszystkiego , no i mi to nie podchodzi.Nie brzmi to źle, ale w porównaniu do fajnej lampy to jednak czuć ,że lampa  lepiej napierdala.
Do cyfry na amen zraziłem się podczas jednej próby gdzie ja grałem na  orenżu thunder a ziomek na jakimś spiderze 212 , i to była najgorsza próba w moim życiu. Zdaję sobie sprawę ze spider i pod to dwie różne bajki ,ale niesmak pozostał.