Autor Wątek: Podkładka chłodząca pod laptopa.  (Przeczytany 3229 razy)

Offline Przychlast

• Pr0
Podkładka chłodząca pod laptopa.
« 04 Sty, 2012, 14:35:20 »
Hej, za kilka dni dostaję lapsa, który jest bardzo podatny na przegrzewanie. Będę używał go właściwie tylko w domu, więc kupiłbym sobie jakąś dobrą i niedrogą podkładkę chłodzącą. Fajnie jak by nie była super głośna. Nie znam się na tym kompletnie, może coś doradzicie ?

Offline Leswar

• Gaduła
Cześć :)

Nie polecam tych najtańszych. Mam taką za parę złotych i daje to tyle, co nic :) Lepiej po prostu nie trzypać lapka bezpośrednio na łóżku/grubym dywanie.

Za to o wiele lepiej spisuje się taki drewniany stoliczek do łóżka rozkładany, taki jak do podawania posiłków przy łóżku. Bardzo fajna rzecz pod laptopa :) I nie przegrzejesz sobie ud i innych ważnych elementów :D

Offline Przychlast

• Pr0
No tak, ale mi nie chodzi o to żeby zapewnić dobry przepływ powietrza, tylko żeby cały czas go chłodzić. Potrzebuję po prostu podstawki ;).

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
http://www.arest.pl/produkt/Notebooki-akcesoria/70,135,,podstawki+ch%B3odz%B9ce,0,0,0,,/23326/MT2654-15-6-wentylator-USB-czarna/

Cosik takiego jest dobre...

Podkładki chłodzące tylko powyżej 70 zł ... tańsze to g...ja kupiłem esperanze i mimo, że duży wiatrak to wykonanie i materiały tandetne- obramówka odchodzi od obudowy, jedna dioda pod wiatrakiem jest innego koloru, a kabel to już całkiem porażka..we wtyczce przewody są na wierzchu ;/
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
No tak, ale mi nie chodzi o to żeby zapewnić dobry przepływ powietrza, tylko żeby cały czas go chłodzić. Potrzebuję po prostu podstawki ;).
Bez przepływu powietrza go nie schłodzisz ;)
A czasem wystarczy wyczyścić radiator i wentylator w lapku i przepływ powietrza pod nim.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
Odkrec osłone procesora i przeczysc wentylator/radiator zamiast się pierdolic z jakas podkladka.
No chyba, ze ten latop byl zrobiony tylko do sprzedazy na granlandii, wtedy można go używać jedynie w lodówce ;)

A na poważnie: jak nie poprawisz przepływu wewnątrz laptopa to podkładka nic nie da.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Podstawka troche daje ale jakiś super efektów nie ma... Najlepiej właśnie go przeczyścić.

Chyba, że masz źle zaprojektowane chlodzenie w lapku (np tak jak w moim HP ... procek i chipset na jednym heatpipie (bez skojarzeń - nie wiem jak to inaczej odmnienić :P ) . Nie dość, że procek sie grzeje to jeszcze dobija go temperatura z chipsetu + dodatkowo mam "hybrydowe" że tak to ujmę wi-fi - bluetooth i wifi na jednym układzie - jak nie wyłącze bluta to w jednym miejscu mam patelnie). Ale też powiem ci, że takie typowe przegrzewanie przez duże P zdaża się bardzo rzadko. 60 stopni na "idle" to standard - obudowa ci sie nie zapali. Jeszcze w moim małym serwisie nie miałem lapka który by sie nie grzał nawet po przeczyszczeniu i centymetrowej warstwie pasty termoprzewodzącej :P

Co to za lapcio ? I skąd masz info o przegrzewaniu ? Jak z neta to sie tym nie sugeruj aż tak bardzo...czasami może to być kwestia egzemplarza i też celów w jakim używasz lapka - przy gejtubach specjalnie gorący nie będzie xD

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Jak masz centymetrową warstwę pasty termo-przewodzącej to się nie dziw, że się grzeje. Warstwa powinna być jak najcieńsza :)
"grałeś kiedyś w samoloty?"

bandit112

• Gość
A nie lepiej rozkręcić, wyczyścić z kurzy i syfu, zetrzeć spirytusem starą, a kupić nową dobrą pastę termo przewodzącą np. Zalman STG-2 i położył laptopa na jakichś 4 np. zakrętkach od kremu żeby miał tą szparę pod spodem?

Gwarantuje, że to bardziej się sprawdzi.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
A nie lepiej rozkręcić, wyczyścić z kurzy i syfu, zetrzeć spirytusem starą, a kupić nową dobrą pastę termo przewodzącą np. Zalman STG-2 i położył laptopa na jakichś 4 np. zakrętkach od kremu żeby miał tą szparę pod spodem?

To było Ironicznie :P

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Po pierwsze podkładka daje zajebiste efekty - przykład - na moim lapku z poprzednią grafiką, która się grzała (GF8600) bez podkładki mogłem grac max około 1 do 2 godzin, z podkładką ani razu mi się nie wyłączył

Po drugie podkładki poniżej 70zł to nie syf

Po 3 polecam podkładki z 3 wiatrakami

Po czwarte, od 2 lat mam dokładnie taką podkładkę: http://allegro.pl/aab-nc8-chlodzaca-pod-laptopa-podkladka-11db-i2027201618.html (kupiłem w skynecie na Zgodnej za ok 25-30pln, więc możesz sobie podejść bo jestes z wrocka). I wierzcie mi, naprawdę dużo gram i podkładka sie spisuje idealnie.

Nie wiem skąd ten pomysł że ponizej 70 pln to gówno. Sam około 5-7 lat temu sprowadzałem te podkładki z Chin (jeszcze nie były w PL popularne) i przejechałem różne pułapy cenowe i każda w której wiatrak chodził działała tak jak powinna. Jedynie różnica polegała na jakosci wykonania. Ta do której dałem linka działa mi od dwóch lat, nie jest cała z plastiku, jedynie czasem wiatraczki lubią pochodzić głośno, ale jak sie dotrą to działa całkiem znośnie. Podkladki testowałem na różnych kompach pod sporym obciążeniem.

Tak więc nie pakuj kasy niepotrzebnie bo te drogie czesto zupełnie nie różnią się od tych tanich
B ( o ) ( o ) B S

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

Dobrze, to jeszcze zagwarantuj mi by mi gwarancja nie przepadła, której mam jeszcze półtora roku ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?

Nie wiem skąd ten pomysł że ponizej 70 pln to gówno. Sam około 5-7 lat temu sprowadzałem te podkładki z Chin (jeszcze nie były w PL popularne) i przejechałem różne pułapy cenowe i każda w której wiatrak chodził działała tak jak powinna. Jedynie różnica polegała na jakosci wykonania. Ta do której dałem linka działa mi od dwóch lat, nie jest cała z plastiku, jedynie czasem wiatraczki lubią pochodzić głośno, ale jak sie dotrą to działa całkiem znośnie. Podkladki testowałem na różnych kompach pod sporym obciążeniem.

Nie chce uchodzić za znawce i się kłócić :)
W każdym razie ja straciłem sporo kasy na podkładkach dopóki nie wydałem tych 100zł na nią :)

bandit112

• Gość

Dobrze, to jeszcze zagwarantuj mi by mi gwarancja nie przepadła, której mam jeszcze półtora roku ;)

Jak masz gware to oddaj na gware z powodem że się grzeje i niech oni to wyczyszczą i zmienią pastę...

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?

Nie chce uchodzić za znawce i się kłócić :)
W każdym razie ja straciłem sporo kasy na podkładkach dopóki nie wydałem tych 100zł na nią :)

Spoko, rozumiem Cię, zreszta kumpel zrobił podobnie i za 50-60 pln kupił podkładkę, która nie dość że jest chujowa to jeszcze jest pod kątem i tk też ustawia laptopa a w dodatku jest za mała i laptop się chybocze i zjeżdża z niej tak więc trzeba duzo szcześcia albo wiedzy, dlatego pewnie też powstał ten temat. Ta podstawka która zaproponowałem średnio współgra z laptopami Sony Vaio (mają tak kretyński rozstaw nóżek, że nie ma jak ustać prosto) a za to do nich idealnie pasuje taka, która jest za 15 pln na allegro. Tylko jej wykonanie jest chujowe (sam plastik i przez to strasznie warczy zawsze na poczatku bo się przez kilkanascie minut wentylatorki dopaswują żeby nie trzeć)
B ( o ) ( o ) B S