Autor Wątek: Android  (Przeczytany 181547 razy)

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
Odp: Android
« Odpowiedź #125 09 Mar, 2012, 10:30:40 »
też mam SGSa i nie wiem o co chodzi z tą ramką... fakt tytanowa nie jest ale nie ma z tym żadnych problemów. Do tego mam Case Mate Safe Skin (chyba tak się model nazywa) i jest zajebiście. Na ekranie żadnej folii i żadnej rysy - noszony normalnie w kieszeni spodni...

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #126 09 Mar, 2012, 10:45:46 »
Gorilla Glass.
Paczki z głów!

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
« Odpowiedź #127 09 Mar, 2012, 12:26:10 »
i know :D ale niektórzy mimo to dają jakiś badziew na ekran

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #128 09 Mar, 2012, 15:20:02 »
wychodzi na to że prawdopodobnie HTC Sensation będzie
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #129 09 Mar, 2012, 15:52:08 »
Nie bierz Razr bo nie ma żyroskopu i nie będziesz mógł w Modern Combat grać, a wierz mi grać będziesz :P Tak jak mówi sobek tylko, że z naciskiem na Nexusa ponieważ ekran większy sporo, a ze względu na wyprofilowanie malutka różnica w łapie i rozdzielczość lepsza.

WUT? Jak nie ma akcelerometru, jak producent twierdzi że ma:

Cytat: motorola
TECHNOLOGIA

PAMIĘĆ7
    Wbudowane 16GB

AKCELEROMETR
    Tak

CZUJNIKI
    Zblżeniowy, światła, eCompass, temperatura baterii, akcelerometr

OBSŁUGIWANE SIECI2
    WCDMA 850/2100/1900/900, GSM 900/850/1900/1800, HSDPA 14.4 Mbps (Category 10), EDGE Class 12

PAMIĘĆ ZEWNĘTRZNA8
    obsługa kart microSD do 32GB

PROCESOR
    Dwurdzeniowy 1.2GHz

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #130 09 Mar, 2012, 16:36:58 »
Przecież nie napisałem że jest słabo wykonany(ale można się więcej spodziewać), ale z drugiej strony jeśli ktoś napisze, że wykonanie jest na wysokim poziomie to kłamie, albo nie miał nigdy innego smartphona w rękach ;). I jest się do czego przyczepić: głównie spasowanie obudowy i słabe materiały - no mogli zrobić aluminiowa ramkę w high-endowym telefonie za grubą kasę. Ale braku solidności nie mogę zarzucić, wielokrotnie spadł mi ryjem na asfalt czy inne twarde podłoże i nic poza obtarciami się nie stało.
A gorilla glass bardzo chętnie się rysuje(wystarczy nosić w kieszeni z kluczami od auta ;) ), dlatego założyłem folię na wyświetlacz.
Samsunga nie kupiłbym za to że odgrzewa kotlety i jest mało innowacyjny w porównaniu do innych producentów(podobnie jak HTC).
Co ostatnio Samsung wniósł w rynek androidów? Ogromny ekran w telefonie, którego nawet w kieszeni nie da się schować?
Mam wrażenie, że Samsung jak i HTC jadą w tej chwili na swojej opini i będą w tyle jeśli chodzi o smarty. Natomiast wydaje mi się, że główne role na rynku androidów odegrają LG, ASUS, Motorola.
Podejrzewam, że następnym telefonem który kupię będzie jakaś Motorola.
A i jeszcze jedna rzecz. SGS ma ogromne wsparcie ze strony developerów, chyba największe ever jeśli chodzi o androidy. Ale z pośród dziesiątek romów, które przerzuciłem znalazłbym może 1, który działał w 98% dobrze(co ciekawe na andrzeju 2.2). KAŻDY rom 2.3 i 4.0 jest pełen błędów. O ile w przypadku 4.0 nie można mieć pretensji, bo sa to porty. O tyle za 2.3 winę ponosi Samsung. Najlepszym romem 2.3 dla mnie było MIUI, SURFACE też dawał radę z tego co pamiętam.
Żeby nie było wątpliwości: SGSa używam od ponad roku i jestem z niego mega zadowolony, nigdy(chyba?) mnie nie zawiódł i pewnie jeszcze długo bede go miał ;)

Btw. jakby ktoś szukal uchwytu do samochodu na telefon to polecam Nokia CR-115. Sprawiłem sobie ostatnio taki i jest bardzo git. Z wysyłką poniżej 30zł na allegro ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Mar, 2012, 16:46:23 wysłana przez purpleman »
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #131 09 Mar, 2012, 17:25:28 »
A tak właściwie, to co mają wymyślać? Nie wymagam od smartfona, żeby mi loda robił. Chcę wleźć do sieci, odpalić kilka aplikacji, posłuchać muzyki. Jedyne, co można zmienić na lepsze, to szybsze bebechy i chyba tyle?

Btw, zauważyłem, że najwięcej baterii SGS+ zżera mi na WiFi i wyświetlacz. Da się jakoś to zminimalizować, oprócz wyłaczania WiFi podczas nieużywania i niepodjaśniania ekranu?

Druga sprawa, zauważyłem głupi ficzer aka bug, polegający na niewłączaniu się odtwarzacza lub Youtube, gdy bateria schodzi poniżej 10%. Szukałem opcji przeforsowania tego ustawienia, ale bez skutku. Ktoś ma jakiś pomysł?

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #132 09 Mar, 2012, 17:48:09 »
Jakbym wiedział co mają wymyślić to bym był bogaty :D

Btw, zauważyłem, że najwięcej baterii SGS+ zżera mi na WiFi i wyświetlacz. Da się jakoś to zminimalizować, oprócz wyłaczania WiFi podczas nieużywania i niepodjaśniania ekranu?

Druga sprawa, zauważyłem głupi ficzer aka bug, polegający na niewłączaniu się odtwarzacza lub Youtube, gdy bateria schodzi poniżej 10%. Szukałem opcji przeforsowania tego ustawienia, ale bez skutku. Ktoś ma jakiś pomysł?
Nie da sie jednoznacznie określić co zżera baterię. Na każdym telefonie będzie to cos innego. Mnie wifi praktycznie wcale nie ingeruje w żywotność baterii. To jest zależne od danej konfiguracji kernel+rom+zainstalowane aplikacje+nawet widżety. Nie wierzę w programy, które przedłużają życie baterii tak samo jak nie wierzę w taskkillery, które po prostu są zbędne.

Jeśli chodzi o drugą sprawę, to musisz poszukać romów, w których twórcy wyrzucili ten ficzer, chyba, że ktoś udostępnił mod na to.

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #133 10 Mar, 2012, 11:13:04 »
wychodzi na to że prawdopodobnie HTC Sensation będzie

Just sayin' ...

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #134 12 Mar, 2012, 09:53:49 »
Przecież nie napisałem że jest słabo wykonany(ale można się więcej spodziewać), ale z drugiej strony jeśli ktoś napisze, że wykonanie jest na wysokim poziomie to kłamie, albo nie miał nigdy innego smartphona w rękach ;). I jest się do czego przyczepić: głównie spasowanie obudowy i słabe materiały - no mogli zrobić aluminiowa ramkę w high-endowym telefonie za grubą kasę.
No to najwyrazniej trafil Ci sie jakis babol. Soasowanie obudowy? W zadna ze szczelin nawet kartki nie wcisne.
Aluminiowa ramke? Ciesze sie, ze nie zrobili. A jak musisz miec, to sa inne telefony.
No i tworzywo tworzywu nierowne. Do tego z SGS2 nie mam sie jak przyczepic.
To nie tani plastik z chinskich zabawek.

Ale braku solidności nie mogę zarzucić, wielokrotnie spadł mi ryjem na asfalt czy inne twarde podłoże i nic poza obtarciami się nie stało.
Hm, solidnosc to jeden z elementow wsokiej jakosci. Przynajmniej "in my book".

A gorilla glass bardzo chętnie się rysuje(wystarczy nosić w kieszeni z kluczami od auta ;) ), dlatego założyłem folię na wyświetlacz.
Jak sie chce, to porysowac da sie wszystko.
Ale stwierdzenie, ze Gorilla Glass "bardzo chetnie sie rysuje",  to po prostu wypaczanie faktow.
Nie chucham i nie dmucham, ochrony na wyswietlacz nie uzywam, a ryski nie mam na razie zadnej.
Telefon mam od lipca zeszlego roku, wiec juz swoje przeszedl.
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #135 12 Mar, 2012, 17:07:08 »
Nie pisałem o SGS2, tylko o jedynce.
No nie jest to tani plastik z chińskich zabawek, ani tak nie wygląda, ale każdy sgs, który wezmę do ręki trzeszczy, dlaczego? bo plastik, z którego jest zrobiona klapka jest za miękki/elastyczny. Ponoć tylną klapkę poprawili w SGS+, jest z lepszego materiału. Może to wkurzać, mnie nie wkurza. Dlaczego aluminiowa ramka nie? IMO lepiej by się to prezentowało, szczególnie jak ta warstwa chromu zacznie schodzić.
Gorilla glass rysuje się tak samo jak każde inne szkło hartowane. Mam kilka mało widocznych rysek(pod światło jedynie), dlatego założyłem folię.
Niech ktoś czasem nie pomyśli, że jest to szkło, którego nie da się porysować, bo da się(i nie chodzi o specjalne rysowanie np gwoździem).

Btw. Wrzuciłem sobie wczoraj MIUI V4 i mogę powiedzieć, że jest to mega zajebisty rom! W porównania do ICSa, którego miałem jest kosmos. Bateria na razie całkiem dobrze trzyma, ale bez szału. Zobaczymy za kilka ładowań.
Dodatkowo jesli ktoś lubi standardowy launcher z ICS to NOVA Launcher jest dobrą alternatywą, ma więcej opcji konfiguracji.

Btw2. Nie ma nikt problemów z Tapatalkiem? Zauważyłem, że tylko na tym forum często Taptalk daje FC

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #136 18 Mar, 2012, 18:26:03 »
Panowie, jebłem sobie Go Launcher'a EX na swojego SGS II i szukam jakiś fajnych motywów, tapet, wigetów, lock screenów itp. Najlepiej jakieś minimalistyczne (lord'owy home screen z drugiej strony tematu na przykład). Co polecacie?

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #137 19 Mar, 2012, 09:15:34 »
Panowie, jebłem sobie Go Launcher'a EX na swojego SGS II i szukam jakiś fajnych motywów, tapet, wigetów, lock screenów itp. Najlepiej jakieś minimalistyczne (lord'owy home screen z drugiej strony tematu na przykład). Co polecacie?

Ja lubie motywy ciemnie/czarne. Aktualnie uzywam RBW.
Poza tym moge polecic:
Glasklart, D.SUGER, Sblack, Black chrome, Steel Theme, blackglass, Pixels, Slate i Dar Grunge

Jesli chodzi o lockery, to uzywam... GO Locker :)

Motywy: Dark, Lighter, Dark Grunge, Colour Theme
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline michu123PL

• Pr0
« Odpowiedź #138 19 Mar, 2012, 11:01:35 »
No właśnie używam motywu lighter w go locker i jest fajny, tylko szkoda, że nie wyświetla widgetu od odtwarzacza mp3. Obczaje te motywy launchera.

EDYTA: jak ustawić tekst zamiast ikon na dole ekranu tak jak lord miał? Zainstalowałem diva theme bo na obrazku widziałem, że to było ale ustawić nie umiem.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar, 2012, 11:41:33 wysłana przez michu123PL »

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #139 19 Mar, 2012, 12:22:23 »
Musisz mieć ikony z tekstem.
znajdziesz je np tu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=824656

Offline michu123PL

• Pr0
« Odpowiedź #140 19 Mar, 2012, 16:28:19 »
A możecie mi jakieś fajne polecić? Bo w tym temacie co purple podałeś to jest tego na pęczki. (tak, jestem leniwym chujem)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #141 19 Mar, 2012, 16:39:27 »
Ja też jestem leniwym chujem i nie chce mi się szukać za Ciebie tych ikon ;)

Offline michu123PL

• Pr0
« Odpowiedź #142 19 Mar, 2012, 16:42:12 »

Edyta:
Udało mi się. W załączniku mój aktualny home screen.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar, 2012, 17:37:05 wysłana przez michu123PL »

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #143 19 Mar, 2012, 20:32:40 »
no to mój w chwili obecnej wygląda tak:

To jest minimalizm :P

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #144 06 Kwi, 2012, 12:57:18 »
jeśli chodzi o baterię, to na MIUI V4 trzyma ona tak:

Dodam, że telefon był używany normalnie, nie oszczędnie i nie nieoszczednie. Normalne kilka smsów i rozmów na dzień, wifi prawie cały czas, 3g chwilę, zero grania i słuchania muzyki. Trochę przeglądniętych stron i ze 3 zainstalowane aplikacje. Na innych romach góra 2 dni przy takim używaniu trzymał.

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #145 06 Kwi, 2012, 13:09:56 »
a własnie ......
z tego miejsca chciałem ...

chciałem się wam pochwalić moim nowym fonem

mój wybór padł na HTC Sensation XE z BeatsAudio !!!
ponieważ jest to mój pierwszy Android więc jestem w totalnym szoku
wklepałem pocztę firmową, prywatną, wpakowałem przez blutufa kontakty z trzech innych fonów a tu nagle suprajs
wszystkie kontakty skojarzone , połączone z mailami , żadnych dubli  - no jak miło :)

mam go kilka dni dopiero  i na razie obczajam :D
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

bandit112

• Gość
« Odpowiedź #146 11 Kwi, 2012, 19:56:58 »
Zainstalowałem sobie androida na moim 4letnim HTC Kaiser (który domyślnie działa na windowsie 6.0 ;)). Oczywiście nie od razu - po 3 dniach. I w dodatku spierdoliłem pamięć wewnętrzną telefonu (jakieś bad sectory czy ki chuj,) więc musiałem zainstalować system na SD. Nawet działa.

Mam parę pytań/wątpliwości:

1. Android mi co chwila gubi WiFi, co może być przyczyną? Działa działa, aż tu nagle niby pobiera znów adres IP i tak co chwile się dzieje...
2. Gdzie znajdują się zainstalowane aplikacje? Zainstalowałem grę Need For Speed Hot Pursuit, w aplikacjach był jako zainstalowany, ale nie pojawił się skrót w menu do gry. Chciałem więc znaleźć ścieżke, gdzie instalowane są aplikacje (gdy instaluje się je w pamięci telefonu, nie na SD).
3. I pytanie powiązane z drugim, gdzie znajduje się folder ze skrótami, które widnieją w menu, żeby sobie dorobić jakieś własne jak się same po instalacji nie stworzą?
4. Pytanie co do powłoki ADW Launcher. Bardzo fajnie się spisuje, tylko zniknął mi ten przycisk od menu (16 małych kwadracików) i nie wiem jak wejść do menu. Muszę robić restart systemu i włączać standardowy launcher...

Jest to ta wersja:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=961867

Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdro!

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #147 11 Kwi, 2012, 20:18:12 »
1. Pewnie dlatego, ze zainstalowałeś na kajzerku, który nie jest do końca kompatybilny, więc mogą się takie błędy zdarzać.
2. W tzw App Drawerze, jeśli tam nie ma to przeinstaluj, jeśli się nie pojawi to j/w. Android ma inną strukture niż ta do której się na windowsie przyzwyczaiłeś, tam nie można sobie od tak wejść do katalogu z zainstalowaną appką i odpalić ją. Wszystkie aplikacje uruchamia się z app drawera, albo skrótu na pulpicie.
3. j/w
4. Z tego co pamiętam muszisz przycisnąć długo na pulpicie, później wybrać cos w rodzaju skróty ADW i poszukać app drawera.

bandit112

• Gość
« Odpowiedź #148 11 Kwi, 2012, 20:24:00 »
O, dzięki :) Ściągam jakiś Organized Drawer z Marketu, może sobie już z tym poradzę.

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy, jakim programem mogę zmieniać mapowanie przycisków? Mogłem to zrobić z poziomu gotowania kernela, ale skąd mogłem wiedzieć... Chodzi o to, że mam taki jeden przycisk po boku, którym zawsze szybko w WM włączałem i wyłączałem wifi, tutaj też chciałbym go tak zmapować.

A, jeszcze jedno! :D Jak minimalizuje sobie aplikacje, to gdzie one są? Tutaj też trzeba jakiś program znaleźć? Dzięki :D

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #149 11 Kwi, 2012, 20:27:24 »
Nie wiem jaką wersje masz andrzeja to Ci nie powiem gdzie są, ale zazwyczaj jak zminimalizujesz, a nie zamkniesz to później uruchamiając ją normalnie przywrócisz ją. Jeśli masz coś nowszego niż 2.2, w co wątpie, to przytrzymaj długo przycisk home.