Autor Wątek: Karta Wifi gryzie się z Konnektem 24d.  (Przeczytany 8462 razy)

Offline Groszek

• Użytkownik
Karta Wifi gryzie się z Konnektem 24d.
« 16 Sie, 2011, 22:01:17 »
Witam.

Ostatnio zakupiłem sobie interface T.C. electronic 24d. Podłączyłem go do zintegrowanego portu firewire na płycie głównej Gigabyte GA-MA770T-UD3P.

Wszystko jest fajnie kiedy mam wyłączoną w menedżerze urządzeń kartę wifi, która jest w porcie PCI. Gdy karta jest włączona, to dźwięk się zacina nawet przy słuchaniu muzyki, zwalnia itd.

Myślałem, że to wina chipsetu, ale się okazuje, że chodzi, ale gdy wifi jest wyłączone.

Jest to mój pierwszy interface firewire, więc średnio się orientuję w temacie. Jakieś rady?

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Miałem to samo w laptopie. Nie ma na to rady, trzeba wyłączyć WiFi podczas korzystania z interfejsu. Ewentualnie dokup sobie kartę z FW (Express Card, PCI, etc.) i problem powinien być częścią przeszłości.

Offline Groszek

• Użytkownik
Dzięki :)

Dokupię kartę na pci, tylko nie wiem jaką. Są jakieś lepsze, gorsze? Czy różnią się tylko chipsetem?

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Większość producentów interfejsów na FW poleca Texas Instruments i tego bym się trzymał. Lepsze/gorsze? Nie wiem, chyba nie. Cenowo wygląda to podobnie, a różnić się mogą jeszcze ilością gniazd.

Offline wuj Bat

• Pr0
i problem powinien być częścią przeszłości.

Przepraszam, że OFF, ale nie mogłem przejść obojętnie obok poezji...
Paczki z głów!

Offline Groszek

• Użytkownik
Ok. Dzięki za pomoc.

Tylko jeszcze mam pytanie. Gdzie nabyliście swoje karty firewire?
Na allegro większość jest z chipsetem via i ciężko znaleźć w przyzwoitej cenie z TI.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Może wina leży w tym, że karta WiFi i kontroler IEEE1394 dzielą to samo przerwanie? Spróbuj przełożyć WiFi do innego portu - a nóż ACPI przypisze inne...

Offline mattuck

• Gaduła
  • troche troll
Ok. Dzięki za pomoc.

Tylko jeszcze mam pytanie. Gdzie nabyliście swoje karty firewire?
Na allegro większość jest z chipsetem via i ciężko znaleźć w przyzwoitej cenie z TI.

mi via śmiga świetnie :) miałem jak dotąd tylko jednego crasha :P:P
kupie pasywny pickup brige do 7

Offline Groszek

• Użytkownik
No i przełożyłem do innego portu i nadal ten sam problem. Trza jednak kupić tą kartę.

mi via śmiga świetnie :) miałem jak dotąd tylko jednego crasha :P:P

A jaką kartę do niej wpinasz?

Offline mattuck

• Gaduła
  • troche troll
no do konnekta to nie ma startu ale firewire jest, esi duafire. i szczerze całkiem nieźle idzie ;) a crash trwał do czasu przełożenia firewire do innego slotu pci

Offline Groszek

• Użytkownik
Ok. Dam znać jak to wszystko będzie działało gdy przyjdzie karta firewire.

Pozdro.

Offline Groszek

• Użytkownik
Tak przeglądając allegro zauważyłem pewną kartę:

http://allegro.pl/kontroler-firewire-1394a-ex-16500e-3-1-port-pci-e-i1765843453.html 

Nie jest to nigdzie napisane, ale jak patrzę to chyba jest to chipset TI. Dobrze mówię?

I jak wg. Was wygląda sprawa z PCI-e i jej wydajnością?. Szczerze powiedziawszy to lepiej by mi to pasowało, bo pozostał mi tylko jeden slot PCI, a PCIe mam 2 wolne :)

Pozdrawiam.

Posty połączone: 22 Sie, 2011, 12:24:24
Tak przeglądając allegro zauważyłem pewną kartę:

http://allegro.pl/kontroler-firewire-1394a-ex-16500e-3-1-port-pci-e-i1765843453.html 

Nie jest to nigdzie napisane, ale jak patrzę to chyba jest to chipset TI. Dobrze mówię?

I jak wg. Was wygląda sprawa z PCI-e i jej wydajnością?. Szczerze powiedziawszy to lepiej by mi to pasowało, bo pozostał mi tylko jeden slot PCI, a PCIe mam 2 wolne :)

Pozdrawiam.

Offline mattuck

• Gaduła
  • troche troll
look nice, ja bym bral :P:P

Offline Groszek

• Użytkownik
Obczaiłem przepustowość PCI-e x1 i PCI. PCI-e jest dwukrotnie wolniejsze, dlatego wybrałem już inną na pci i TI (chyba, przynajmniej tak wygląda).

To ja jeszcze jedno pytanko:

Jeżeli łącze kartę kablem 6ciopinowym to nie potrzebuję już tego zasilacza dołączonego do interface? A jeżeli podłączę nawet zasilacz to zasilanie będzie ciągnęło z zasilacza, czy z firewire?

Sory za takie pytania, ale chcę mieć jasność :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Jest jak z M-Audio. NIE należy podłączać zasilacza przy korzystaniu z przewodu 6-pinowego. W instrukcji zdaje się jest wyjaśnione dlaczego.

Offline Groszek

• Użytkownik
No i dupa. Kupiłem kartę na TI. Zamontowałem, zainstalowała się sama. Ale nadal gdy muzyka gra i jest włączona karta sieciowa, to przerywa i przerywa...

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Ja tez swego czasu mialem konflikt z karta wi-fi. Udalo sie rozwiazac w bardzo prosty sposob. Wyjebalem z kompa i wrocilem do kabla, polecam.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Sir, a może by sobie sprawić WiFi na USB?

Offline Groszek

• Użytkownik
W ostateczności będę musiał to zrobić, ale dla mnie to du dupy rozwiązanie bo specjalnie sobie kupiłem dobrą kartę wifi, aby nie było dużej straty sygnału...

Na eis polecono mi, żeby sprawdzić przerwania IRQ. Pobawię się i dam znać co wyjdzie. Być może jest inna metoda niż zmiana sprzętu...

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Tylko co da sprawdzenie przerwań (np. via msinfo32), jak nie masz możliwości ich konfiguracji? Jedyne co można chyba zrobić to próbować uaktualnić sterowniki urządzeń dzielących przerwanie. Możesz spróbować też skorzystać z tego narzędzia, aby sprawdzić czy nie ma kwasu z DPC: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

Offline Groszek

• Użytkownik
Sprawdziłem tym programem i sprawa wygląda tak:

Czerwone to wykres gdzie jest włączona karta sieciowa.

Zielone to gdy karta sieciowa jest wyłączona.

http://postimage.org/image/yq1j00xw/

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Oj to masz winowajcę. Z tego co pamiętam (choć mogę się mylić) DPC to coś w stylu dolnych i górnych połówek jądra Linux. Jedne z nich to czynności które system operacyjny musi wykonać natychmiast po sygnalizacji przerwania (powinny trwać jak najkrócej), drugie mogą zostać przełożone na później i wykonane w dogodnym do tego czasie. Jak widać te pierwsze powoduje (relatywnie) spory lag. Pomóc może aktualizacja sterowników urządzenia. Nie jest to przypadkiem coś PENTAGRAMu? Miałem kiedyś ich WiFi na PCI i były z nim tylko problemy...

Offline Groszek

• Użytkownik
Jest to karta sieciowa TP-LINK TL-WN85N

Tylko problemem jest to, że sterowniki są już zaktualizowane :D

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Przykro mi to pisać, ale chyba nic się nie da zrobić z tym urządzeniem. Jedyna rzecz, która przychodzi mi do głowy, to zrobić na odwrót - spróbować zainstalować starszą wersję sterowników.

Offline Groszek

• Użytkownik
No niestety nie udało się naprawić problemu systemowo.

Zamieniłem się z kumplem na model tej karty wyżej. Tl-wn951n. Czyli to samo, ale z jedną antenką więcej. System inaczej podpisał sterowniki i już działa... :)

Dziwna sprawa. Ale teraz mam to głęboko w pupie.

Dzięki CI lord, Mondo, Bat za pomoc :)

Pozdrawiam!