Autor Wątek: monitor LCD czy LED?  (Przeczytany 11893 razy)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
monitor LCD czy LED?
« 21 Gru, 2010, 14:39:25 »
wiem że temat trochę z dupy na tym forum, ale planuję zakup nowego monitora i nie wiem czy pakować się w LEDy, czy zostać przy starych dobrych LCD? Ma ktoś porównanie? Niby LED=większa głębia kolorów, kontrast, ale LCD ponoć mniej się grzeją i trochę zgłupiałem.. Na tapeci monitory do ok 700zł, najlepiej z Krakowa żebym nie musiał płacić przesyłki.

zastanawiam się najbardziej między:
http://allegro.pl/monitor-benq-24-g2420hdb-dvi-d-sub-gwarancja-36m-i1369323536.html
http://allegro.pl/monitor-benq-led-24-g2420hdbl-tap-madl-i1369323525.html
??

poza tym, ciekawy wydaje się np:
http://allegro.pl/nowy-acer-g245h-fullhd-5ms-hdmi-80000-1-fv-gw36m-i1367482658.html

any sugestions?

Offline sylkis

• Pr0
Odp: monitor LCD czy LED?
« Odpowiedź #1 21 Gru, 2010, 14:48:31 »
przeciez tzw LED to LCD z ledowym (czyli m.in. zimniejszym, a ogolnie rzecz biorac lepszym, bo rownomierniejszym i energooszczedniejsz ym) podswietleniem :D przynajmniej z tego, co mi wiadomo - poprawcie mnie, jesli sie myle ;). bo z koleji OLED, to zupelnie inna bajka i tez zupelnie nie te pieniadze.
no i sa rozne typy matryc LCD, m.in. TN (ponoc najgorsze padlo, ale przecietniak czesto i tak nie zobaczy roznicy), ISPS, SPVA i inne rozne takie i to raczej nimi nalezy sie kierowac, choc w tej cenie to poza TN raczej niczego nei dorwie...
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2010, 14:51:42 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline coin777

• Pr0
  • Nie moge Tego
    • YT
« Odpowiedź #2 21 Gru, 2010, 15:44:12 »
Nom tak jak sylkis.
Tu masz wyświetlacz LED:
http://tabliceled.pl/

Są 2 rodzaje podświetleń LED w monitorach. Jedno energooszczędne stosowane w laptopach i tańszych monitorach korzysta z białych LED ułożonych w rogach(rogu) monitora i światło jest rozprowadzane.
Drugie korzysta z 3 kolorowych LED (czer ziel nieb) i są umieszczone na całej powierzchni matrycy.

Pierwsze jest tanie i zimne, drugie jest drogie i ciepłe, tak w skrócie ;)

TN to trochę chujnia, ale w tej cenie nic innego nie znajdziesz.
Pchnąć w tę łódź jeża lub ośm skrzyń fig

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #3 21 Gru, 2010, 15:54:17 »
Przepraszam, ale rok temu pisałem:

co do LCD - są różne typy matryc. TN/TFT, MVA, PVA. Udało mi się kupić niedrogo monitor do kompa z matrycą S-PVA. To jest taka masakra, jeśli chodzi o kolory, wyrazistość i naturalność obrazu, że tak siadam do kompa po obejrzeniu programu TV, to mi się micha cieszy. Niestety telewizory, to praktycznie tylko TN. Jeśli chodzi o monitory komputerowe - nigdy więcej TN ;)

i kupiłem używkie S-PVA znacznie poniżej 700zł. I pięknie działa nadal. (Acer)
Paczki z głów!

Offline coin777

• Pr0
  • Nie moge Tego
    • YT
« Odpowiedź #4 21 Gru, 2010, 16:02:10 »
Ile " ?

Poza tym nie wiedziałem, że używki też w grę wchodzą ;)
Pchnąć w tę łódź jeża lub ośm skrzyń fig

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #5 21 Gru, 2010, 16:02:40 »
Polecam każdemu (S-)PVA i (S-)MVA ;) Ewentualnie IPSy dobre :)
Ssiecie.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #6 21 Gru, 2010, 16:04:01 »
Ile " ?

Poza tym nie wiedziałem, że używki też w grę wchodzą ;)

- 20, czyli z 700 może dociągnąć do 24"

- czemu nie? Mój miał kilka miesięcy i gwarancję.
Paczki z głów!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #7 21 Gru, 2010, 16:06:23 »
w telewizorach nie moga dawac TN z tego, co mi wiadomo, bo na nie patrzy sie z duzej odleglosci i przez katy widzenia (gora-dol) bylyby bezuzyteczne :P a to, jaka jest jakosc tych matryc (pomino ich typu), to inna kwestia, a o owej jakosci swiadczy np to, ze na telewizorach baaaardzo latwo sie wypalaja statyczne obrazy (np tapeta pultipu) - nawet w ciagu kilku minut(!), o co na monitorach (nawet na najbardziej gownianych TN) tworzonych z mysla o komputerach trzeba sie jednak postarac ;)

btw, mozesz jeszcze poza uzywkami poszukac jakis tzw refurbow (czyli glownie uzywek z polek sklepowych lub czasem sprzetu, ktory ktos wyslal na gware i mu wymienili go na nowy, a ow odeslany zostal naprawiony i puszczony spowrotem w obieg po nizszej cenie)
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2010, 16:19:36 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #8 21 Gru, 2010, 16:25:58 »
dzięki za odzew :).
Zaznaczam że nie chodzi mi o "dozbieraj i kup lampę" bo już dozbierałem, na początku szukałem czegoś za 400-500zł. Chcę po prostu monitor lepszy od tego który mam teraz. Używek, a tym bardziej refubów nie chcę, bo teraz mam sprzed paru lat 17' hp, kupioną za 100zł jako używka i ma jakieś dziwne ślady na matrycy. Jak miałem kiedyś zdjęcie jakiejś laski na tapecie, wyglądała jakby miała siniaka, bo akurat odbarwienie na matrycy wypadało na udzie :P.

Chciałbym za te 700zł kupić jakiś przyzwoity monitor, najlepiej 24", żeby filmy się jakoś fajnie w miarę oglądało i (jeśli takie są) żeby nie bolały bardzo oczy przy długim siedzeniu, bo często zdarza mi się zarwać nockę ;). Wielu wymagań nie mam (ma być duży i nie LG :D ). Nie wiem po prostu czy w praktyce czymś różni się LED od LCD. Co byście polecili? Spędzam dużo czasu przy kompie i denerwuje mnie już wpatrywanie się w 17" gówniany monitor, a święta to dobra okazja żaby zrobić sobie prezent i wydać pierwszy raz od dość dawno pieniądze na coś niezwiązanego z gitarą ;)

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #9 21 Gru, 2010, 17:22:45 »
imo odpisc sobie szukanie na sile jakiegos tzw "LED", w tej cenie to raczej bedzie pic na wode (choc moge sie mylic).
patrz po prostu na rozmiar ekranu, jaki cie interesuje, na ew typ matrycy i na rozdzielczosc. podejrzewam, ze najwygodniejszymi proporcjami w twoim wypadku beda albo 16:10 (niestety powoli wychodza z uzycia), albo 14:10/3:2 (to juz w ogole rarytasy) - panorama, dobra do filmow, a jednoczesnie ma na tyle wysokosci, ze wygodnie sie przy tym pracuje, a i przy filmach drobny czarny pasek na dole bedzie akurat na napisy ;)
no i zeby ogol rozdzialki byl jednak wyzszy, niz WXGA, co by pojedynczy piksel nie byl wielki jak stodola :D
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2010, 17:24:50 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #10 21 Gru, 2010, 21:42:55 »
Wielu wymagań nie mam (ma być duży i nie LG :D

Pamiętaj, że LG to jeden z producentów matryc - kilka lat temu, gdy siedziałem w temacie, matryce LG były w wielu produktach na rynku. Jak jest dziś - nie wiem. Co do gwarancji i jakości, kilka lat temu LG było numerem jeden - jako jedyni przez dłuższy czas gwarantowali całkowity brak martwych pikseli i mieli niezły serwis (tak, pracowałem dla nich i dlatego tym bardziej wiem, co mówię :D ). Dziś, gdybym miał iść do sklepu, w pierwszej kolejności obejrzałbym Asusa, LG, może Neca. Benq i Acer zostawiłbym desperatom.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #11 21 Gru, 2010, 21:50:17 »
pisałem że nie LG, bo miałem do tej pory monitory różnych marek (HP, asus, samsung, (..) i LG) i żaden mi się nie zepsuł tylko LG, więc została mi jakaś niechęć do tej pory. Czyli mówicie żeby odpuścić sobie matryce TN.. Pewnie skończy się tak że przejdę się po paru sklepach w Krakowie jutro i popytam jeszcze sprzedawców zanim kupię.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #12 21 Gru, 2010, 22:05:50 »
TN może być fajna (oczojebność, kontrast!), o ile siedzisz centralnie przed nią i nie planujesz nawet drgnąć w lewo i prawo, nie mówiąc o gibaniu się w górę i w dół :-) PVA i pochodne będą tu dużo lepsze. Pochodne IPS też są świetne, ale mają takie charakterystyczne "ziarno" (coś jak ten program w telewizji), które nie każdemu przypasuje.

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #13 21 Gru, 2010, 22:17:05 »
rzeczywiscie z tego, co mi wiadomo, to produkcja matryc LCD sie zajmuja generalnie samsung, LG i sharp - sposrod firm takich osiagalnych cenowo dla przecietnego smiertelnika (tj sa jeszcze inne firmy, ale to juz tylko w superwyjebanym sprzeciorze dla grafikow za gruba kase, ew pojedyncze modele raz na pare lat sie komus wydarzy, ale z reguly sa to niewypaly w stosunku jakosci do ceny) i generalnie czego sie nie kupi, to matryca jest od tych 3 firm (a wlasciwie to w miazdzacej wiekszosci przypadku od dwoch - samsunga i LG) ;) cos na zasadzie, jak plazmowe ekrany juz chyba tylko panasonic produkuje na wieksza skale... co nie zmienia faku, ze monitor, telewizor, czy cokolwiek, to nie tylko martyca - owszem, ona jest najwazniejsza, ale np sony produkujacy chyba wszystko na samsungach ma od nich o wiele lepsze plyty glowne (czy jak to tam nazwac), obudowy, ogolnie wszelkie podzespoly i soft, tak wiec czesc roznicy cenowej (nie cala oczywiscie) z tytulu marki sie pokrywa jednak w sprzecie...
no ale znowu nie mowie zadnych konkretow :)

enyuej, TN ma opinie czegos, co ma paskudne kolory (choc przecietniacy ponoc tego z reguly nie widza, o ile wszystko jest prawidlowo skalibrowane i/lub jest to ekran typu 'glossy' - blyszczasa warstewka zalamuje lekko swiatlo i uwydatnia, ozywia barwy), no i katy widzenia - zwlaszcza w pionie - to czesto jest makabreska ;) jak moja mama ma lapka z 17" ekranem, to nawet jesli patrzy sie idealnie na wprost ekranu jego brzegi juz popadaja w ten efekt negatywu tak jakby...a co dopiero, gdy sie spojrzy pod katem. brr
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2010, 22:26:32 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #14 22 Gru, 2010, 09:39:50 »
Zależy jeszcze jak daleko siedzisz od monitora. 24" do grania z bliska może być problemem - nie ogarnianie wzrokiem brzegów. W domu i pracy mam 20" i jest OK, a Ty chcesz dodać 10cm przekątnej. W domu świadomie wybrałem ten rozmiar ;) Inna sprawa - przy 24" zaczniesz cisnąć kompa o większą rozdziałkę w grach. A to wtedy się okaże, że trzeba mocniejszą grafę, proc i więcej ramu ;)
Paczki z głów!

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #15 22 Gru, 2010, 10:16:43 »
ja mam 32" w domu i odleglosc od twarzy jest wydluzona jedynie o tyle, ze ekran wisi na scianie, zamiast stac na biurku - i uwierz, zbyt duzy ekran nigdy nie jest problemem, bo takie cos nie istnieje ;) problem isnieje przez moze piewsze 15, max 30 minut - tyle, mniejwiecej zajelo mi przestawienie sie z 19" (4:3) na 32" (16:9) ;) ludzie sobie nie wyobrazaja, jak szybko sie czlowiek przyzwyczaja i jak pozniej wkurwiajace jest, gdy u kogos innego musi patrzec na ekran "normalnej" wielkosci...:)
« Ostatnia zmiana: 22 Gru, 2010, 10:20:12 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #16 22 Gru, 2010, 13:09:12 »
przy 24" zaczniesz cisnąć kompa o większą rozdziałkę w grach.
jedyna gra w jaką ostatnio grałem to robot unicorn attack :D. Poza tym niedawno zmodernizowałem dość mocno kompa, pozostaje mi tylko zakup grafiki jakbym w coś chciał pograć.

problem isnieje przez moze piewsze 15, max 30 minut - tyle, mniejwiecej zajelo mi przestawienie sie
Przez chwilę myślałem że czytam temat o przesiadce z 6 na 7kę, tam ktoś pisał coś takiego ;)

dzięki za odpowiedzi i lecę dziś do sklepu poogrywać ;)

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #17 22 Gru, 2010, 21:47:37 »
Problem jest, owszem, szczególnie jak masz mało miejsca. Jeśli ustawisz sobie telewizor 40 cali tuż przed twarzą, to samo oglądanie telewizji, a konkretniej efekt rozglądania się po ekranie dosłownie budzi trwogę.
A w tych ledach cieńszych lampki nie są w rogach, tylko przy krawędziach (dlatego się to nazywa edge led) (zazwyczaj góra/dół) i jest taka fajna warstwa jakaśtam która równomiernie światło rozprowadza i właśnie problem w tym, nie że nie jest to wcale takie równomierne.
W sumie led siłą rzeczy więcej świeci niż zwykła lampa, a to chyba pomaga i oczy się mniej męczą i fogle.
A tak w ogóle, z rzeczy zupełnie nieprzydatnych, ja bym, dla odmiany, polecił monitor lsd, a druga rzecz, jedyne składane jeszcze w japonii oglądajniki to sony i sharp. reszta to chińczyk, koreańczyk czy coś tam inszego. Z tym że te są nieco droższe.
A i ten, to że sony kupuje od samsunga matryce (a raczej produkuje u nich), nie znaczy że taki sam model matrycy znajdziesz w soniaku i samsungu.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #18 22 Gru, 2010, 22:06:19 »
byłem dziś w saturnie, pogapiłem się chwilę w każdy monitor i stwierdzam że między ledami a lcd jest dość spora różnica jeśli chodzi o obraz. biały na ledowym monitorze jest biały, a czarny jest czarny. Obok stoi monitor led- ten sam producent, ta sama obudowa, różnią się tylko ceną i jednym znaczkiem w nazwie. I na nim biały jest żółty, a czarny jest szary. Nie myślałem że taka różnica będzie.

Poza tym sporo osób pisało że ledy się grzeją strasznie.. Nie wiem gdzie. Stoją włączone w markecie cały dzień i nie są nawet ciepłe..

Specjalnie zwróciłem uwagę i nie zauważyłem nic takiego jak w moim monitorze- jasnych krawędzi ekranu i ciemnej reszty. Wszystko równomiernie świeci.

A że wybór był spory, to zdecydowałem się tylko na nową bateryjkę do gitary a monitor kupię jutro jak poczytam jeszcze o nich przez noc i pójdę jutro do innego sklepu porównać ceny :)

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #19 22 Gru, 2010, 22:53:46 »
biały na ledowym monitorze jest biały, a czarny jest czarny. Obok stoi monitor led- ten sam producent, ta sama obudowa, różnią się tylko ceną i jednym znaczkiem w nazwie. I na nim biały jest żółty, a czarny jest szary. Nie myślałem że taka różnica będzie.
ęją?

Specjalnie zwróciłem uwagę i nie zauważyłem nic takiego jak w moim monitorze- jasnych krawędzi ekranu i ciemnej reszty. Wszystko równomiernie świeci.
To minimalne różnice są, ale mogą wkurwiać czasem, kiedy potrzebujesz wiernego odwzorowania, przy grafice (choć kto do grafiki kupuje monitor za 7 stów) albo czasem w grach.

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #20 23 Gru, 2010, 12:36:48 »
ja trzymam glowe gdzies 3/4 metra do max 1 metra (zalezy jak akurat usiade) od ekranu i zadnego efektu rozgladania sie nie mam, co najwyzej minimalny ruch galek oczu - wcale nie jakos wiekszy, niz gdy sie skupiasz na psozczegolnych elementach obrazu przy ekranie telefonu na wyciagnietej rece ;) tylko tez co innego, gdy sie bierze 30" 5:4, a 32" 16:9 - ten drugi ogarnie sie wzrokiem bez problemu, bo wszerz czlowiek ma dosc spory zakres widzenia, gorzej z zakresem wzwyz :)

no i co do zoltego i szarego - popatrzylbym tez w innych sklepach na te same monitory - oraz - przede wszystkim zainteresowalbym sie, jak maja skalibrowane ustawienia obrazu ;) bo w sklepie mogli celeowo poustawiac je tak, zeby na drozszym byla sztucznie wieksza roznica w czystosci i nasyceniu kolorow i jasnosci obrazu, co by ludzi naciagac - tym bardziej, ze staly kolo siebie, czyli chcieli, aby ludzie je porownywali ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Gru, 2010, 12:40:31 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #21 23 Gru, 2010, 13:37:59 »
w telewizorach samsunga na profilu sklepowym wszystko jest na maks. nie zdziwiłbym się jakby to samo było w monitorach.
poza tym chyba raczej ustawiają na maks wszystko, żeby sprzęt wypadał lepiej w porównaniu z konkurencją o podobnej cenie. od porównywania monitorów tego samego producenta masz różne cyferki i literki w nazwie. no i cenę.