Autor Wątek: Zestawik haj faj...  (Przeczytany 8435 razy)

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
Zestawik haj faj...
« 20 Kwi, 2008, 20:45:24 »
No więc chciałbym sobie skompletować jakąś małą wieżyczkę czy jak to tam nazwać tak żeby można było sobie czasami posłuchać muzy nie włączając kompa...

Powinno potrafić:
 - ładnie grać :D
 - odtwarzać cd :D (mp3 jak będzie mogło tym lepiej)
 - dać się podłączyć pod kompa...
 - byłoby bardzo miło gdyby pod to się dało podpiąć PODa nie korzystając z kompa ale nie wiem na ile to możliwe :D (to jako dodatkowy feature)

Budżecik skromny bo coś ok 1000 zł także w grę wejdzie głównie rynek wtórny chyba...

Pojęcia nie mam o takich sprzętach a nie chcę iść do byle supermarkietu i wybrać jakiś super mega zestaw "Manta" :D

Co prawda mam jakieś głośniki w domu ale kiczowate i chciałbym usłyszeć dwie wersje od Was... Tj. jedna opcja z głośnikami, druga bez (czyli więcej kasy na sam sprzęt grający)

Jeśli ktoś tutaj ma jakąkolwiek wiedzę na temat sprzętu grającego... Czego mam szukać? Jakich firm? Jakieś konkretne modele?

Z góry dzięki za wszelaką pomoc!
Some day... She'll be moaning just like i want to...

Offline lokibalboa

• Pr0
Odp: Zestawik haj faj...
« Odpowiedź #1 20 Kwi, 2008, 20:53:49 »
Budżecik skromny bo coś ok 1000 zł

Może i powiem jak emeryt......nie lepiej kupić coś gitarowego ? nie bij :D:D

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #2 20 Kwi, 2008, 21:08:48 »
Na to też się znajdzie kasa ;)

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #3 20 Kwi, 2008, 22:13:44 »
Za 1000zł to sobie kup odsłuchy Alesisa MKII Active, a za jakiś czas sobie odtwarzacz CD używkę z allegro, a jak będziesz chciał tam wpinać potem wszystko to jeszcze jakiś tani mikser i będziesz mieć fajny jakościowo a zarazem wielofunkcyjny sprzęt.
Gitary do tego raczej nie podłączysz.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #4 20 Kwi, 2008, 22:22:57 »
Nie no odsłuchów mi nie potrzeba... Raczej wolałbym sprzęt, że tak powiem wolno stojący - samogrający :D A tak samo sobie mogę potem mikser do tego dokupić i podłączyć i kompa i wszystko... Tak więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł na dobry sprzęt grający to czekam na propozycję... Ew. gdzie mogę o takie coś zapytać? Nawet nie wiem co się składa na taki zestaw - jakieś amplitunery widzę i różne dziwadła :/

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
« Odpowiedź #5 20 Kwi, 2008, 22:35:27 »
etz kupilbym aktywne odsluchy...racja
pozatym polecam pasikonixa 1500WATT ev neistety ostanio najpopularniejsze źrodlo multimedialnej rozryki to PC/MAC,czyli komp... a pytanie i topic trudny zadales dla ludzi wiecej tworzacych (hahahah i tu sala smieje sie,klaszce i rotfluje po sali) niz słuchajacych
sprzet nie tyle jest wazny co glosniki do niego...
chyba ze bawisz sie w audiophila i walisz koncowe lampowa(i do gitary podejdzie)... i mialem takiego samodziela(a bylo takich mase) 2x5w na el84 sprzezonego z deckiem(to takie cos na te prostokatne co sie wkladalo tasmociagi i dzidkowie sluchali KASET),cd playerem(co nie czytal nic:P),tunerem,palmtopem(do mp3i reszty formatow)i kompem i masa kabli pod dywanem :P
EDIT...a i magnetofon szpulowy podlaczylem do tego ojcu co mogl odsluchwiac sobie tasm  zdeep purple led zeppelin mimo ze mial to samo na mp3:P
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi, 2008, 22:37:06 wysłana przez dr.evil »
bulb i acle skonczyli sie na "killem all"!

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #6 20 Kwi, 2008, 22:37:14 »
Właśnie tak myślałem, że tutaj to średnio ktoś będzie kumaty w te klocki :) Muszę poszukać jakiegoś forum hifi czy RTV I AGD :D

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
« Odpowiedź #7 20 Kwi, 2008, 22:40:06 »
tak,ale tam znow ci powiedza ze musisz miec sprzet za 50000zl bo jak odtwarzsz mp3 w 512kbs to za slabe sa i im trzeszczy mimo ze glosniki maja jak kapsle od butelkow,albo ze musi byc 400W bo mniej to sasiedzi nie beda po MO dzwonic co godzine i takie tam...
szukalem czegos na takich forach i turlac sie zachciewa ze zlosci... ;] ale powodzenia,moze to moj odwieczny peh:P
bulb i acle skonczyli sie na "killem all"!

Offline neyoam

• Gaduła
« Odpowiedź #8 21 Kwi, 2008, 03:36:05 »
Jeśli chcesz dobry sprzęt i do tego tani to będzie ciężko. Najprościej to kupić wieżę mini-hifi i mieć spokój.
Możesz też poszukać, np. wzmaka/amplitunera stereo marantza/denona/harmana/luxmana(używkę oczywiścię), do tego odtwarzacz dvd(po taniości lecę:P) i do tego jakieś altusy(możę 140ki lub 110ki).Taki zestawik zabrzmi dobrze, jak na moje oko...znaczy ucho ;). Chociaż i tak bym wziął wieżę hifi,w tym przedziale cenowym.
postro
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi, 2008, 03:41:31 wysłana przez neyoam »
khm...jajo

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #9 21 Kwi, 2008, 09:37:24 »
Zestaw ekonomic:
Altusy 110 lub 140
WS-504 - zajebisty wzmacniacz.
DVD Manta. Jak się zepsuje to wyjebiesz i kupisz nowe.
Zestaw wypasic:
JBL LX6 lub LX7. Stare paki, ale wypasione
Harman/Kardon HK610
DVD Manta dalej.
Ja bym jeszcze łykną, tak dla draki, normalny gramofon. Żebym miał gdzie słuchać Somewhere In Time

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #10 21 Kwi, 2008, 17:15:02 »
http://allegro.pl/item348640879_jbl_lx_45_3_drozne_kolumny_podlogowe_stereo_bcm_.html

http://allegro.pl/item348077480_jbl_lx_55_made_in_denmark_super_moc.html

http://allegro.pl/item347725416_sprzedam_kolumny_altus_140_brazowe.html

Jak wypadają poszczególne? To jest które lepsze od którego :) ?

I na co patrzeć w specyfikacjach przy doborze amplitunera? Wybiorę pewnie byle co z allegro na ile mi kasy starczy :D Mam już kilku kandydatów...

http://allegro.pl/item347519806_onkyo_tx_8211_okazja_piekne_stereo_unikat_.html
http://allegro.pl/item347649908__denon_dra_565_rd_amplituner_stereo_rds_.html
http://allegro.pl/item344787444_wysoki_model_ampl_denon_dra_565rd_z_rds_r_foto_.html - to samo tyle że czarne i jak taniej :D
jeszcze jest takie coś http://allegro.pl/item346930957_denon_dra_325r_pilot_denon_dcd_820_za_grosze_.html ale magia liczb każe mi myśleć, że to będzie słabsze skoro za tyle kasy dostaję i wzmak i odtwarzacz :D

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
« Odpowiedź #11 21 Kwi, 2008, 19:22:09 »
niedawno kupilem amplituner sony STR-44VXT to sie chyba nazywa. Wieczorem sprawdze dokladnie numer. Z lat 80 - jeszcze made in japan za cale 120zl :D Gra zajebiscie. Do tego kupujesz jakies dvd i cala reszta ladujesz w jak najlepsze kolumny.
Tyle odemnie.

PS tych altusow z linka ktory podales nie kupuj. Maja zajechane glosniki. Zreszta widac, ze zawieszenie od srednio tonowego jest porwane... a mi sie kiedys to zdarzylo i brzmi baaardzo brzydko.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi, 2008, 20:11:54 wysłana przez el-biczel »

Offline neyoam

• Gaduła
« Odpowiedź #12 21 Kwi, 2008, 23:34:34 »
Ja bym wziął denona i jbl'e.

A co do altusów to co z tego, że resor na średniotonowcu jest zniszczony? Dajesz do regeneracji za 30-40 zł i masz dobry głośnik.
khm...jajo

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #13 17 Lip, 2009, 00:06:28 »
Tak apropo tego tematu.

Dostalem w spadku parke altusow 75 i mam kilka pytan odnosnie tej materii(a jako ze w temacie starych gratow, jeszcze do tego audio jestem laik, to moze czegos ciekawego sie dowiem).

1. Kolumny sa w stanie bardzo dobrym dobrym jak na wiek, ale wiadomo ze lata robia swoje. Zawieszenie glosnikow sredniotonowych jest zetlale - tzn. jak dotknalem palcem zeby zobaczyc jak sie trzyma to sie bezczelnie w tym miejscu przerwalo i powstala dziurka ok. 0.5cm. Nie wiem czy bedzie sie to objawialo popierdywaniem czy nie. Czy wogole to zawieszenie wytrzyma chwilke i  wogole sie rozsypie.

No i tutaj moje konkretne pytanie, po co regenerowac stare glosniki skoro nowe Tonsile sredniotonowe kosztuja 30zl?

http://www.e-tonsil.pl/index.php?p75,gdm-10-60-2-8

Zawieszenie glosnikow niskotonowych jest z tego co widze w niezlym stanie. Praktyka pokaze czy cos sie bedzie dzialo czy nie.

2. Zestaw kolumienek bedzie napedzal wzmak unitra ws 315 - jak na warunki blokowe styka w zupelnosci. No i tutaj mam pytanie o wtyki. W unitrze sa gniazda ktorych uklad otworow to taki "plus" po srodku i kwadratowy otwor po lewej stronie. Wtyk wyglada tak: kawalek blaszki po srodku i okragly bolec z boku.
Sorki za moje "opisy" ale niemam pojecia jak sie ten standard polaczen nazywa :)

Pytanie teraz jest takie, gdzie w tym gniezdzie ma isc plus a gdzie minus? W altusach jest standard czyli dwa zaciski i obok oznaczenie + -. Musze tylko dorobic wtyczke z jednej strony(jak ktos by wiedzial pod jaka nazwa wystepuja takie wtyki i gdzie to mozna dostac, to tez by bylo fajnie).

Do tej pory Unitra sluzyla mi jako naglosnienie PODa 2.0 i w warunkach domowych spisywalo sie to bardzo niezle(kolumny sa dzikie, bo to jakies dziadki na dziwnych jajowatych Tonsilach - ni to 10" ni to 12"). No ale calosc jakos grala. Kolumny wygladaja paskudnie, ale sa okey.

3.Powiedzcie mi czy wogole te altusy z Unitra nadadza sie jako naglosnienie kompa i jako naglosnienie PODa? Wytrzymaja jak dostana po dupie od Line 6?

Pytanie czy wogole ladowac sie w ta unitre i altusy jako naglosnienie kompa.

Sam to sprawdze niedlugo, ale jezeli ktos ma jakies doswiadczenia z tymi kolumnami to chetnie poslucham :)

W razie czego kompa moge naglasniac tez z zestawu od kina domowego Philipsa (ktory gra calkiem niezle), tyle ze mi to pospuje uklad i do ogladania filmu musial bym przestawiac za kadym razem glosniki(5 + sub)

E: aha, powiedzcie mi jeszcze jak mozecie po cholere sa te dwa przelaczniki w tych kolumnach?
« Ostatnia zmiana: 17 Lip, 2009, 00:11:46 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #14 17 Lip, 2009, 00:14:07 »
W zyciu nie kupuj Altusow - toz to szit jakich malo jest...
Kup te Alesisy, Utarefson ma takie pierdziawki za 400zl z kawalkiem a gra to takim dzwiekiem, ze zaczalem szukac po pokoju wiekszych kolumn :P
Ewentualnie maly subik do zestawu by sie przydal, bo momentami brakowalo basu (6,5" glosniczki i tak daja niezly bas). W kazdym razie moim zdaniem aktywne monitory to czad (a siedzialem troche w tym audio calym... po jakims czasie czmychnalem w cholere, bo samo zastanawianie sie nad sprzetem kosztuje :P)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #15 18 Lip, 2009, 22:30:37 »
Nikt nic?

A kojarzy ktos stare sprzety DUALa? Podobno jezeli chodzi o wzmacniacze hi fi to calkiem niezla firma byla(porownywalna do Denona). Mam jeszcze wieze (Dual ch3000) i dwie kolumienki CL3200. Sprzecik taki se, basu toto za duzo nie ma, i musial bym troche nad kabelkami i wyjsciami posiedziec, bo cos tu i tam przerywa. W kazdym razie z tego korzytstalem do tej pory z powodzeniem jezeli chodzi o odsluch komputerowy.

Macie jakies odniesienie jak to sie moze miec do Takiej unitry ws 315 i tych altusow?

Czy lepiej pierdolic i podlaczyc wszystko pod kino domowe Phlipsa?

http://www.telekom.com.pl/philips/rtv/philips_opisy_kina/HTS3300.htm

Takie cos mam, a to zdaje sie kosztowalo circe 1k kiedys(dokladnie sie nie orientuje, bo to nagroda). Jakis Hi end to nie jest ale filmy oglada sie fajnie, koncerty tez :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lip, 2009, 01:41:05 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #16 19 Lip, 2009, 01:36:11 »
podejrzewam, że wszystko jest lepsze od altusów :P
tego philipsa sobie odpuść, moim zdaniem DUAL będzie fajniejszym rozwiązaniem.

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #17 19 Lip, 2009, 01:59:18 »
Zobacze zatem co prezentuja soba te Altusy cale(a i w razie czego zarobic na nich troszke mozna).

Z tego co czytam, to opinie sa podzielone. Ale tak swoja droga, to gitarzysci to cienkie bolki w porownaniu do audiofili. Kurwa, niektorych sie poprostu czytac nie da.

Philipsa nie bede raczej podlaczal, bo ogladanie filmow jest zdecydowanie najlepszym pomyslem jezeli o niego chodzi. Chociaz chyba i tak i ta unitra z altusami i ten philips to lepsze rozwiazanie niz creativ'y za kilka stowek.

Ale Duala oczywiscie tez podlacze dla swietego spokoju i zrobie jakies testy porownawcze najwyzej :) Dual CH3000 to stary sprzet, raczej z polki nizszej niz wyzszej(taka plastikowa wiezyczka, generalnie to nie jest zaden szau). Kolumienki to tez ma malutkie(glosniczek niskotonowy to jakies malenstwo 6-8" na oko). W kazdym razie przez ostatnich 6-7 lat sluzyla mi na tyle dobrze ze nie czulem potrzeby zeby cos zmieniac.
Teraz jest nowe mieszkanie i jakis look tez by sie przydal :)

Kumpel ma starsza wieze Technicsa i moze mi za pare bronkow odda, bo chyba jej nie uzywa. To tez nie zadna flagowa konstrukcja, ale przynajmniej o jedno dzisieciolecie mlodsza od Duala, no i firma ma renome.

A za jakis czas jak sie ogarne z kompem to pomysle o tych Alesisach.

MkII sa duzo drozsze od MKI. Warto brac jedynki?
« Ostatnia zmiana: 19 Lip, 2009, 02:25:45 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #18 19 Lip, 2009, 02:14:12 »
Czytać to jeszcze pół bidy - ja czasami muszę tego słuchać...
Znajomy ma taki zestaw, do tego z pokoju zrobił ałdjofilskom norę, żeby mu grało. Mi się brzmienie nie podoba, ale przyznaję, że jest audiofilskie ;)
A nie, myślałem, że to jakiś wintejdżowy kloc z aluminiową obudową i toczonymi gałkami :P
Technics to kolejna kupa, szczególnie niskie modele.
Z tego wszystkiego to te Alesisiki są bardzo fajne, chociaż im basu brakuje troszkę (w końcu to niby studyjne monitory ;))
A czy warto brać MkI czy MkII to już nie wiem - niech się użytkownicy wypowiedzą :)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #19 19 Lip, 2009, 02:41:45 »
Jak dla mnie to chyba jestes troche po tej ciemnej stronie mocy, bo gadasz jak mlody audiofil ciut ;) Ale faktycznie mlodys, to moze Ci przejdzie jak sie nie bedziesz pchal dalej w to gowno ;)

Wiem ze sie z "gowna bata nie ukreci" ale chyba przesadzasz troche jezeli idzie o ocene tych sprzetow, tym bardziej ze one sa w moim przypadku za free a alesisy kosztuja niezle ponad 1kzl.

Wystarczy ze mam zboczenie gitarowo-sprzetowe.Jezeli chodzi o sluchanie to jakosc dobrego Mp3 nigdy mi nie przeszkadzala wiec i sprzety na ktorych bede toto odtwarzal nie musza byc chuj wie jakie.

No ale tak czy siak za sugestie dziekuje, a te Alesisy wezme pod uwage, bo to moze byc w przyszlosci niezla propozycja jezeli chodzi o sluchanie muzyki i naglasnianie kompa.

Jak ktos by mial bezposrednio kontakt z wyzej wymienionymi przezemnie gratami i potrafil by odpowiedziec na moje wczesniejsze pytania, to bede wdzieczny za takie odpowiedzi(bo tych kolesi z forow audio juz nie moge czytac, chuj mnie strzela poprostu)
No pain No gain !

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #20 19 Lip, 2009, 04:33:37 »
Dozbieraj do 1600zeta tak to Ci powiem co masz kupic,niewielkie,zajebiscie grajace i NOWE markowej firmy. Bedziesz zadowolony bardziej niz z tego sprzecicha                                                                                :devil:
Sie.. sie.. sie..

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #21 19 Lip, 2009, 11:05:44 »
Jak dla mnie to chyba jestes troche po tej ciemnej stronie mocy, bo gadasz jak mlody audiofil ciut ;) Ale faktycznie mlodys, to moze Ci przejdzie jak sie nie bedziesz pchal dalej w to gowno ;)

Wiem ze sie z "gowna bata nie ukreci" ale chyba przesadzasz troche jezeli idzie o ocene tych sprzetow, tym bardziej ze one sa w moim przypadku za free a alesisy kosztuja niezle ponad 1kzl.

Wystarczy ze mam zboczenie gitarowo-sprzetowe.Jezeli chodzi o sluchanie to jakosc dobrego Mp3 nigdy mi nie przeszkadzala wiec i sprzety na ktorych bede toto odtwarzal nie musza byc chuj wie jakie.

No ale tak czy siak za sugestie dziekuje, a te Alesisy wezme pod uwage, bo to moze byc w przyszlosci niezla propozycja jezeli chodzi o sluchanie muzyki i naglasnianie kompa.

Jak ktos by mial bezposrednio kontakt z wyzej wymienionymi przezemnie gratami i potrafil by odpowiedziec na moje wczesniejsze pytania, to bede wdzieczny za takie odpowiedzi(bo tych kolesi z forow audio juz nie moge czytac, chuj mnie strzela poprostu)
Ja już przestałem być ałdofilęm ;)
Fajne Alesisy są już za 430zł. Brzmią bardzo przyjemnie (ostatnio je reklamuję jak debil jakiś :P).
Mp3 to słaby format, stratny. Ale chuj z tym :D
Gdybym wcześniej pomyślał, to sam bym chyba sobie kupił te monitorki. A że nie pomyślałem, to jestem ciągle podczas robienia moich wielkich szaf o dziwnej budowie. Ale za jakies 200zł, które mnie to kosztuje (troszkę okazji miałem) brzmi naprawdę super 8)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #22 19 Lip, 2009, 12:18:10 »
DM - kiedys sobie takiego kasprzaka napewno kupie...ale jak bede lepiej zarabial ;)

A - Ale ktore kosztuja 430zl? Bo byla mowa do tej pory o Alesis MKII active a z tego co sobie ostatnio looknalem to staly za 1200 czy tam 1300zl.

Zreszta pierdole, narazie bede sie ratowal tym co mam bo zle nie jest ;)
No pain No gain !

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #23 19 Lip, 2009, 12:22:08 »
A jakieś najniższe chyba na USB z tego co tam zobaczyłem. Wyglądają jak klocki LEGO:
http://www.lauda-audio.pl/prod/8953/503.htm
Tylko pasmo im się zaczyna dopiero od 80hz... więc ujdzie to jako odsłuchy, ale jako haj faj to już średnio. Jakbym miał pieniądze to bym sobie je kupił w każdym razie :P

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #24 11 Paź, 2009, 11:54:32 »
Poskladalem sobie wszystko do kupy i jestem calkiem zadowolony. Jezeli mam ochote posluchac muzyki zeby wszystko brzmialo bardziej przestrzennie to sygnal leci przez altusy i przez kino domowe, roznice w poszczegolnych mix'ach slychac nareszcie bardzo wyraznie co mnie cieszy. Same altusy z WS315 brzmial okey, w kazdym razie fajniej niz wiekszosc "komputerowych" zestawow za kilka stowek z ktorymi sie spotykalem. Dlatego polecam, tym bardziej jak ktos tak jak ja dostanie taki sprzet w spadku.
No pain No gain !