Inspirując się artykułem
@Pan Sinner "Jak zmodyfikować SD-1 pod specyfikacje TS-808"
http://www.sevenstring.pl/artykuly/jak-zmodyfikowac-sd-1-pod-specyfikacje-ts-808-tube-screamer-szesciu-ruchach postanowiłem zakupić tę chińską puszkę i wdrożyć kilka własnych koncepcji:
Zgodnie z zaleceniami Sinnera:
- wymiana wzmacniacza operacyjnego na OPA2134PA - ta zmiana wniosła najmniej do całej modyfikacji, w sumie bez sensu, natomiast bardzo ciekawe brzmienie można uzyskać po wstawieniu TL082
- zmiana wysterowania diod na układ symetryczny - ograniczenie ilości harmonicznych
- wywalenie kondensatora z pętli sprzężenia zwrotnego na drugim stopniu wzmacniacza op. - zmiana charakterystyki częstotliwościowej, w przyszłości muszę poeksperymentować z różnymi pojemnościami tego kondensatora
- "brown mod" na wyjściu
Od siebie zmodyfikowałem:
- true bypass, bez gwałcenia obudowy standardowym switchem, wykorzystałem tutaj przekaźnik, mosfet oraz oryginalny przełącznik i układ przełączający z bossa - różnica jest ogromna, rzeczy które bossowski buffor dodawał od siebie były dla mnie nie do zaakceptowania
- opcjonalny, symetryczny układ wysterowania na dwóch tranzystorach mosfet (taki jak w pierwszych wersjach OCD)
Osobiście najbardziej ucieszyła mnie konfiguracja: TL082, 2*mosfet, kondensator na swoim miejscu, brown mode on, dioda led w kolorze lemonblue, no i ten true bypass
:333333
Tutaj kilka zdjęć z prac:
Spoiler Audio będzie, jak znajdę czas na nagranie w przyzwoitych warunkach.