Autor Wątek: Szkoła filmowa  (Przeczytany 2463 razy)

Offline argoncyc

• Użytkownik
  • CyC
Szkoła filmowa
« 08 Mar, 2009, 03:05:08 »
Witam,

czy ktoś może przypadkiem studiuje w szkole filmowej? Albo ma znajomego w SF?

Życie zmusza do wyboru powoli, potrzebuje kilku wskazówek.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Odp: Szkoła filmowa
« Odpowiedź #1 08 Mar, 2009, 09:19:47 »
Znam typa co studiuje aktorstwo w Łódzkiej.

Jego dziewczyna też coś tam studiuje.

Offline argoncyc

• Użytkownik
  • CyC
« Odpowiedź #2 08 Mar, 2009, 12:07:59 »
Aaaa może nie całkiem sprecyzowałem, jeszcze chodzi o realizacje obrazu :)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #3 11 Mar, 2009, 21:11:04 »
też chcę studiować montaż filmów :). Jak skończę bieżące studia. Na krakowskim ASP na wydziale rzeźby jest związany z tym kierunek, ale dokładnie jeszcze się nie dowiadywałem.

Jeśli chodzi o Łódzką to jest droga- to na pewno. Poza tym żeby się dostać trzeba złożyć kilka prac (przynajmniej kiedyś tak było jak czytałem). A czy warto- nie wiem.. Kuzyn po maturze zrobił kurs obróbki wideo (KURS) i teraz pracuje w Warszawie w TV regionalnej. Tylko on tam jest kamerzystą- ale z tego co mówił to warunki pracy ma bardzo fajne :)

Napisz jak się coś dowiesz :)

Offline argoncyc

• Użytkownik
  • CyC
« Odpowiedź #4 11 Mar, 2009, 21:59:49 »
No więc tak, troszkę popytałem.

Najważniejsze na egzaminie, są fotografie, to one w 90% decydują czy komisja w ogóle się zainteresuję. Więc to jest podstawa. Reszta to trzeba dużo wiedzieć o historii filmu, a jeżeli chodzi o uś writv to jeszcze dochodzi celująca wiedza o kieślowskim. Ogółem, trzeba zacząć myśleć o fotografii :( Filmów w ogóle lepiej nie pokazywać, bo to działa na niekorzyść.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #5 11 Mar, 2009, 22:11:03 »
Ja myślałem raczej o ASP w Krakowie.. Ale trochę się boję bo na pewno dużo teorii trzeba kuć.. a ja nie potrafię się uczyć na pamięć.. A co do zdjęć.. trochę dziwne.. przecież tam się idzie po to żeby się tego nauczyć.. Tak mi się przynajmniej wydawało

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #6 11 Mar, 2009, 22:39:27 »
Jak na każdym tego typu kierunku, trzeba coś jednak sobą reprezentować bo oni nie mają zamiaru tam klonować jednych i tych samych, tylko muszą widzieć w kandydacie na studenta jakiś potencjał, z czego można coś wytrzaskać. Przynajmniej jakieś podstawy trzeba znać i być jako-tako oryginalnym, mieć swój styl. Wiem, bo moja była zdaje na ASP w Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, Gdańsku i Łodzi (sam nie wiem po co aż tyle miast wybrała) no to się trochę orientuję. A Kraków ponoć pełen snobów jeśli chodzi o ASP - prawda je to?

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #7 11 Mar, 2009, 23:10:38 »
nie wykluczone, osobiście znam tylko jedną osobę która studiuje w kraku na ASP. I nie jest snobem :P

Podstawy mam, robiłem film na obronę pracy habilitacyjnej dla jednego z wykładowców :D. I podkreślam że to tylko MOJA SUBIEKTYWNA OCENA ale filmując tą wystawę (rzeźba + obraz) odniosłem wrażenie że Całość została stworzona przez dzieci z podstawówki na lekcji plastyki/techniki.. Ot taka sztuka przez duże SZ ;)

ps- najlepsze było to że ludzie kupowali bilety na tą wystawę <wow>.. może to ze mną coś nie tak :P

Offline t0ma

• Użytkownik
  • Agent Tomasz
    • http://myspace.com/philosophyPL
« Odpowiedź #8 11 Mar, 2009, 23:23:53 »
nie mam coprawda aspiracji na filmowca ale kiedys przez przypadek wlasciwie postanowilem nakrecic "teledysk" do takiego naszego kawalka ;)

(muzyczka jest lajtowa dlatego troche mi glupio umieszczac to w gronie 7strunowcow ;p)

moja interpretacja snu
snu chyba po kwasie ;)
This far away night life keeps it in it's vault. You'll never come back from that place in pieces. Boring, Drilling, dictator

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #9 11 Mar, 2009, 23:33:55 »
tu jest parę moich filmów, raczej starszych.. teraz trochę na poważniej się tym zajmuję ;). Jak ktoś chce teledysk to pisać ;)

t0ma - fajny klimat, tylko straszne ziarno ;). ale w sumie pasuje do takiej muzyki :)
« Ostatnia zmiana: 11 Mar, 2009, 23:36:20 wysłana przez terrormuzik »

Offline argoncyc

• Użytkownik
  • CyC
« Odpowiedź #10 12 Mar, 2009, 00:10:49 »
terrormuzik , hm ? tu tnz gdzie? chętnie bym przejrzał Twoje dzieła

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #11 12 Mar, 2009, 00:13:04 »
zapomniałem dać linka.. starość nie radość.. tu jest:

http://www.youtube.com/user/czarek666krk

dzieła to duże słowo ;). Dzieła to dopiero powstaną ;)

ps- t0ma - nie wiem czy to komplement czy nie, ale przy tym utworze się fajnie uczy :D.. Leci na okrągło :P. Fajny- podoba mi się :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #12 12 Mar, 2009, 01:06:10 »
Podstawy mam, robiłem film na obronę pracy habilitacyjnej dla jednego z wykładowców :D. I podkreślam że to tylko MOJA SUBIEKTYWNA OCENA ale filmując tą wystawę (rzeźba + obraz) odniosłem wrażenie że Całość została stworzona przez dzieci z podstawówki na lekcji plastyki/techniki.. Ot taka sztuka przez duże SZ ;)

ps- najlepsze było to że ludzie kupowali bilety na tą wystawę <wow>.. może to ze mną coś nie tak :P
Ja preferuję określenie 'sztuka przez duże Gie'