Autor Wątek: Za ciasna dziurka, help!  (Przeczytany 3936 razy)

Offline maarioo

• Pr0
Za ciasna dziurka, help!
« 05 Sty, 2015, 20:16:36 »
Siema,

jestem w trakcie zmiany setu strun na nowy i grubszy. Tym razem zdecydowałem się wcisnąć na dół .90, pierwszy raz ever. Wszystko fajnie, tylko przy przewlekaniu tejże, pojawił się problem z samą końcówką, tuż przed ball-endem, gdzie owijka staje się delikatnie grubsza. Pieściłem, pocierałem, w końcu ciągnąłem i stukałem, ale jest po prostu za ciasno. Czy jest jakiś magiczny sposób na to, żeby struna weszła normalnie w całości? Czy po prostu upierdolić ball-enda i nie martwić się, że przyszłości struna po prostu się wciśnie i wyleci?

Sytuację zobrazowałem na focie w załączniku.

Będę wdzięczny za jakieś rady starszych, bardziej wprawionych w ciasne dziurki Userów - a biorąc pod uwagę kryptogejowski profil forum nie wątpie w Ich istnienie ;)
Pozdro :)

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Odp: Za ciasna dziurka, help!
« Odpowiedź #1 05 Sty, 2015, 20:20:35 »
Może spróbuj okrągłym pilnikiem? Podpiłuj na tyle, żeby wlazła struna do końca, ale nie na tyle, żeby ball mógł się zatrzymać.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #2 05 Sty, 2015, 20:55:37 »
Ja bym kulki nie upierdalał, wolałbym żeby mi struna na gigu nie wyleciała. I to w dodatku ta jedyna słuszna.
Na myśl mi przychodzi tylko to, co napisał Mother Puncher. Albo na początek mniej inwazyjnie - spróbować pod szlifować otworek samą struną. Albo ujebać i zawiązać strunę na supeł :D

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
« Odpowiedź #3 05 Sty, 2015, 21:10:03 »
Jak za ciasna to ciśnij aż wejdzie!
Albo trochę wazeliny :)

Orange

• Gość
« Odpowiedź #4 05 Sty, 2015, 21:33:35 »
Ja bym rozwiercił dziurę w tulejce. Kulka i tak zawsze będzie taka sama, nawet jak strunę cienszą założysz.
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2015, 21:35:16 wysłana przez Orange »

Offline sylkis

• Pr0
« Odpowiedź #5 05 Sty, 2015, 21:37:34 »
Jak za ciasna to ciśnij aż wejdzie!
Albo trochę wazeliny :)
WD-40 lol
"jak się popieści, to się zmieści"
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Kacper

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #6 05 Sty, 2015, 22:06:05 »
Ja w takich sytuacjach zdejmowałem nadmiar owijki przy kulce. Zwykle są 2-3 warstwy. Z jednej mozna zrezygnować. Nigdy mi się nie zdazylo zeby w tym miejscu struna sie pozniej urwała :)

Offline stillG

• Użytkownik
« Odpowiedź #7 05 Sty, 2015, 22:07:02 »
Pieścił i nie zmieścił ;) Rozwiercić trzeba i tyle.
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2015, 22:11:14 wysłana przez stillG »

Offline karaś

• Gaduła
    • http://laggyluk.com
« Odpowiedź #8 05 Sty, 2015, 22:55:34 »
wiertełko! wierciłem już w kluczach i w tych string-sru

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus
« Odpowiedź #9 05 Sty, 2015, 23:35:59 »

Będę wdzięczny za jakieś rady starszych, bardziej wprawionych w ciasne dziurki Userów - a biorąc pod uwagę kryptogejowski profil forum nie wątpie w Ich istnienie ;)
Pozdro :)

return to monke

Offline Phoenix

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 06 Sty, 2015, 08:52:24 »
śmiechłem z nazwy tematu  ;D ;D

Offline rusiu

• Gaduła
  • Mejama lama ding dong
« Odpowiedź #11 06 Sty, 2015, 12:21:01 »
Też mam dużego, ale lubię ciasno ;)
Było smaszno, a jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały,
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #12 06 Sty, 2015, 15:40:24 »
Trochę wazeliny i uwaga.... weszło!!
Dzięki Ziomy! :D

Offline IndependenT

• Gaduła
« Odpowiedź #13 06 Sty, 2015, 20:45:42 »
jak się popieści to się ręka zmieści  :D

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #14 07 Sty, 2015, 00:59:04 »
Tak na poważnie, to chciałem tylko zatrollować trochę i sprawdzić reakcje ;) Co się będę pieścił i smarował - jak wchodzić, to na sucho i z pierdolnięciem - zdecydowałem się na wiercenie ;D
Sprawa jednak się skomplikowała, kiedy to niedługo przed zabiegiem, przy kichnięciu wypadł mi dysk w krzyżu i resztę dnia spędziłem leżąć w męczarniach i łykając painkillery - historia zasługująca co najmniej na ekranizację w Polsacie ;)
Pytanie tylko mam, czy aby na pewno rozwiercenie delikatnie otworu w desce załatwi wszystko - czy grubsza owijka przejdzie też dalej przez most? Moja koleżanka to RG8, most Gibraltar Standard.

Pozdro :-*

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #15 07 Sty, 2015, 03:57:55 »
Tak na poważnie, to chciałem tylko zatrollować trochę i sprawdzić reakcje ;) Co się będę pieścił i smarował - jak wchodzić, to na sucho i z pierdolnięciem - zdecydowałem się na wiercenie ;D
Sprawa jednak się skomplikowała, kiedy to niedługo przed zabiegiem, przy kichnięciu wypadł mi dysk w krzyżu i resztę dnia spędziłem leżąć w męczarniach i łykając painkillery - historia zasługująca co najmniej na ekranizację w Polsacie ;)
Pytanie tylko mam, czy aby na pewno rozwiercenie delikatnie otworu w desce załatwi wszystko - czy grubsza owijka przejdzie też dalej przez most? Moja koleżanka to RG8, most Gibraltar Standard.

Pozdro :-*

W przeciwieństwie do nas, masz pod ręką i jedno i drugie, więc może spróbujesz przełożyć strunę od strony mostu, zamiast pytać o to w necie. Czy to naprawdę było takie trudne?  :facepalm:

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #16 07 Sty, 2015, 11:35:18 »
W przeciwieństwie do nas, masz pod ręką i jedno i drugie, więc może spróbujesz przełożyć strunę od strony mostu, zamiast pytać o to w necie. Czy to naprawdę było takie trudne?  :facepalm:
jak wchodzić, to na sucho i z pierdolnięciem
Swój chłop - polać Mu! ;D Czasami zdarza się, ze odpowiedzi na nasze problemy lezą tuż przed naszymi oczyma, ale żeby je dostrzec, potrzeba ingerencji z zewnątrz i chwała Ci Źą, bo naprawdę nie wpadlbym na takie działanie od dupy strony - prawdziwie kryptogejowski paradoks :D

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #17 07 Sty, 2015, 16:57:11 »
Nie ma sprawy Zią, cieszę się, że pomogłem ;)