Autor Wątek: Ku przestrodze  (Przeczytany 1711 razy)

Offline The Moonshiner

• Użytkownik
Ku przestrodze
« 27 Lip, 2014, 13:13:56 »
Witam,

Panowie i Panie temat dość powszechny w necie ale warto o tym mówić aby inni nie dali się podejść. Do rzeczy. Na gumtree.pl wystawiłem swojego kochanego K7 (gas cisnął na coś innego). Parę dni temu na mojej skrzynce e-mail powiązanej z moim ogłoszeniem pojawiła się wiadomość od "dewizowca" z zapytaniem czy temat aktualny. Korespondencja po angielsku, zapytał o stan, fotki K7. Dalej przyjął moją cenę w funtach bez szemrania, itd., Tutaj zaświeciła mi się pomarańczowa lampka. W ogóle się nie targował, a cenę dałem wysoką. Na moje pytanie do jakiego kraju mam wysłać sprzęt po zaksięgowaniu wpłaty na paypal, za cholerę nie chciał powiedzieć. Zasugerował, że wyśle swojego kuriera i że nie mam się o co martwić. Tutaj poprosił mnie, abym to ja podał mu swój adres, żeby jego "ship-agent" wpadł po K7. Oczywiście nie dostał takiej informacji, bez wpłacenia kasy. W między czasie poprosił żebym zdjął ogłoszenie z gumtree.pl, skoro gitara ma być jego. Następnego dnia z rana ów jegomość przysłał mi potwierdzenie z paypala, że niby wpłacił kasę tj. kwotę za wiosło + 500 GBP m.in. za przelew za pomocą Western Union. Błysnęła czerwona lampka. Oczywiście wszystko spreparowane, loga paypal itd. Następnie przysłał drugiego e-maila z danymi, na jakiegoś mahoniowego księcia z Nigerii, na odesłanie tych 500 funciaków. Napisał, że przelewając mi więcej w ten sposób obejdzie jakieś dodatkowe opłat. Sprawdziłem, paypala żadna kasa nie wpłynęła. Wklepałem adres e-mail, z którego gościu wysyłał potwierdzenie paypal i wyskoczyło ileś forumów opisujących podobne przypadki. Tutaj jeden z nich http://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=31873 . Tak w skrócie wyglądała cała akcja. Uważajmy Panowie, bo można się przejechać. Chociaż w tym wypadku wyczajenie oszustwa nie było trudne, to z forumów wynika, że wiele osób dało się w ten sposób nabrać, wysyłając kasę i sprzęt.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Odp: Ku przestrodze
« Odpowiedź #1 27 Lip, 2014, 13:25:30 »
Mahoniowy księciunio :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #2 27 Lip, 2014, 22:25:11 »
Jakim idiota trzeba być, żeby sprzedać komuś gitarę i mu jeszcze zapłacić. Litości.
A temat znany od co najmniej 5 lat, na forum przewinął się circa 3 razy.
mniut i piah

Offline The Moonshiner

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 27 Lip, 2014, 23:00:24 »
Jak widać w necie, jest takich osób pełno.
To, że temat jest znany co najmniej od 5 lat, to nie oznacza że jest nieaktualny i niewarty przypomnienia.
Dla niektórych stara sprawa, a dla innych jest to nowe zjawisko.
Jakim idiota trzeba być, żeby sprzedać komuś gitarę i mu jeszcze zapłacić. Litości.
A temat znany od co najmniej 5 lat, na forum przewinął się circa 3 razy.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #4 27 Lip, 2014, 23:15:49 »

Dlatego internet powinien być nie dla wszystkich :P
mniut i piah

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #5 27 Lip, 2014, 23:42:09 »

Dlatego internet powinien być nie dla wszystkich :P
Weź bo wykrakasz i zaraz stosowny urząd powstanie. :P

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #6 28 Lip, 2014, 11:51:27 »
Najfajniej jak ktoś się śmieje że staruszka dała się nabrać na metodę na wnuczka a potem z tym uśmiechem na ryju wysyła kasę nigeryjczykowi na podstawie dokumentu przerobionego w paincie.
Cool story, ale faktycznie trzeba być niespełna rozumu żeby dać się zrobić w ciula w taki sposób
B ( o ) ( o ) B S

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #7 28 Lip, 2014, 13:53:44 »
Z innej beczki, nie otwierajcie załącznika od poczty polskiej mówiącej o przesyłce za 146 czy tam ileś złotych.  Jest wirus w ZIP załączniku a nr przesyłki jest błędny. Jeśli coś macie od nich otrzymać najpierw sprawdźcie nr czy ich strona odnajduje.

Offline Lechu_

• Pr0
« Odpowiedź #8 28 Lip, 2014, 14:13:40 »
To mówisz że chcesz sprzedać K7 bez 50 postów?
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline The Moonshiner

• Użytkownik
« Odpowiedź #9 28 Lip, 2014, 18:15:00 »
Tak i dorzucam J-Customa z baobabu za free...

To mówisz że chcesz sprzedać K7 bez 50 postów?
« Ostatnia zmiana: 28 Lip, 2014, 18:18:20 wysłana przez The Moonshiner »

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #10 28 Lip, 2014, 21:23:19 »
mahoniowego księcia z Nigerii

Jak ten człowiek musi kurwa mulić...