Autor Wątek: Fractal audio forum - jak zabezpieczyć zakup?  (Przeczytany 1271 razy)

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
Fractal audio forum - jak zabezpieczyć zakup?
« 26 Lip, 2014, 10:00:20 »
Panowie, palące pytanie. Jak zabezpieczyć zakup poprzez Fractal audio forum (zagranica), lub za pośrednictwem innego serwisu, który nie oferuję ochrony kupujących?
Oczywiście mówię o przypadkach kiedy nie możemy odebrać osobiście. Czy sam Paypal jest jakimkolwiek zabezpieczeniem? Gdzieś wyczytałem, że można założyć "spór", ale na stronie paypal nie znalazłem opisu składania roszczenia przy transakcji bez udziału ebay. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Można się w jakikolwiek inny sposób zabezpieczyć? Mówię o przypadkach a)zapłaciłem, nic nie dostałem b)zapłaciłem dostałem coś nieodpowiadającego opisowi.

Z góry dzięki za rady.

Offline grz_ost

• Pr0
Hmm.. może aukcja prywatna?

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
gość w ogóle nie zgadza się na ebay - nie chce płacić % ;(

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Zaproponuj, że ty pokryjesz procent od sprzedaży, wystarczy chyba, żeby wysondować czy koleś coś kombinuje, czy nie.
Nie wiem ile bierze e-Bay... 3%? Od (strzelam sobie teraz) 9,000,00 PLN to będzie 270 PLN.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
gość w ogóle nie zgadza się na ebay - nie chce płacić % ;(

No to powiedz mu, żeby ssał gałę.

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
Zaproponuj, że ty pokryjesz procent od sprzedaży, wystarczy chyba, żeby wysondować czy koleś coś kombinuje, czy nie.
Nie wiem ile bierze e-Bay... 3%? Od (strzelam sobie teraz) 9,000,00 PLN to będzie 270 PLN.
Dzięki! O tym nie pomyślałem :)

Napisał mi jeszcze coś takiego:
" This is not true, Paypal give buyer protection too, without ebay, ask some dudes here in the forum and people will answer you. Paypal with the "Gift" option will not give any protection, but I didn't asked for the Gift option from You.

Ktoś obeznany w paypalu?

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Paypal nie potrąci Ci wtedy nic ale kurs walut u nich to średnio 20gr mniej na każdym Euro, oczywiście jeśli przelewasz w innej walucie.

"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Nabiję sobie posta: Paypal to gówno. Prowizje realne+ukryte (kurs wymiany walut) to rozbój w biały dzień, paypal potrafi zamrozić środki i konto bez powodu i domagać się takiej ilości zdjęć dokumentów, numerów kart, kont i innych prywatnych danych, że ciężko traktować tę firmę poważnie. No i przetrzymuje pieniądze - wypłata środków z PP na konto trwa 4 dni.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
realnie PP wpjerdala ok 10% + przewalutowanie bankowe wiec fchooi. Mimo ze mam konto eurowe te siusiaki i tak przelicza na złotówki.

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki

realnie PP wpjerdala ok 10% + przewalutowanie bankowe wiec fchooi. Mimo ze mam konto eurowe te siusiaki i tak przelicza na złotówki.
To dodatkowe 10% nie dotyczy czasem tylko sprzedającego? Pamiętam (fakt znacznie mniejsza kwota), że jedyne co płaciłem to właśnie różnicę kurs nbp- złodziejski kurs pp.

Panowie, możecie mi za symulować jak wygląda taka transakcja, powiedzmy 2k ojro? ja jestem kupującym. Przelew robię w zł i  robię przewalutowanie na ojro. Płacę jednym przelewem.
Raz robiłem coś takiego i pamiętam, że jedyny koszt jaki poniosłem to właśnie złodziejski kurs. Ile mniej/więcej dołożę przy kwocie 2k-euro ?
Gdzieś się określa, że to zapłata za konkretny przedmiot, żeby w razie czego dochodzić swoich roszczeń?
Jaka jest realna szansa odzyskania kasy jeżeli nic nie dostane?

Dzięki!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
My kupującym przez psy pal doliczamy 100 euro . Przy 2k € zapalacilbys u nas 2,1 Strandberg dolicza chyba 4% jak inni nie mam pojecia

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
2K ojro wygląda tak:
1. Przelewasz złotówki, Paypal po złodziejskim kursie wymienia je na ojro - przeciętnie jakieś 20 groszy drożej niż kurs średni
2. Płacisz, koleś płaci prowizję - około 4%
3. Koleś nie wysyła towaru, zgłaszasz spór
4. Paypal rozpatruje spór na Twoją korzyść po jakimś czasie i zwraca Ci ojro na konto w PP
5. Wyciągasz ojro na konto w banku, Paypal dokonuje przewalutowania po złodziejskim kursie przeciętnie jakieś 20 groszy taniej niż kurs średni
6. Kurtyna

Dla kupującego jest to mniej wkurwiające, bo sprzedający bierze na siebie prowizję od sprzedaży. Ja przy płatnościach przez Paypal proszę o używanie złotówek - wtedy prowizja jest po mojej stronie, kursy walutowe po stronie kupującego. Często przystają na to klienci którzy i tak musieliby przewalutować. Inna opcja to właśnie podniesienie ceny przy płatności przez PP. Prawdziwym problemem jest jednak to, że Paypal potrafi zamrozić bez powodu środki.

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
commelina, Didejek - dzięki wielkie! O to właśnie mi chodziło :)

Żeby się zabezpieczyć - screeny/wiadomości/emaile/posty na forum wystarczą paypalowi w razie wtopy sprzedającego czy muszą być jakieś umowy?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
takie rzeczy w dzisiejszym swiecie to dowody