Autor Wątek: Eskejpa eskapady wokalne  (Przeczytany 3026 razy)

Offline escape_artist

• Pr0
  • Drę morde oraz zabijam szałtę. Majkel Patrz Wyżej!
Eskejpa eskapady wokalne
« 04 Gru, 2013, 14:50:48 »
Heja,

powoli małymi krokami się rozkręcam, ćwiczę, trenuje, robie pompki itp.

Jako ze planuje w przyszlym roku ogarnac juz w nowym domu pokój do nagrywania to przymierzam sie do zrobienia coverow wokalnych. Po krótkiej dyskusji na szałcie postanowiłem, że do tego czasu bede tu wrzucał jakies próbki mojego wokalu.

Ostrzegam, że próbki na razie zawieraja dodatkowe sample wiatru, samochodów oraz innego otoczenia z racji nagrywania dyktafonem w warunkach polowych w trakcie przerwy w pracy.

Na początek:

Tesseract - Perfection (a capella, taka jaką śpiewam synowi jako kołysankę)
Wlacz osadzony player soundcloud

Monuments - Denial (partia Spencera do refrenu)

Vildhjarta - Traces (same kliny, probke growli tez zrobie:) )

Krytykujcie ile wlezie, tylko nie mowcie ze nie ostrzegalem o jakosci!

Docelowo beda tu normalne covery z podkladem!

EDIT2: Linki do SC banglaja! wywalilem te do dropboxa
« Ostatnia zmiana: 04 Gru, 2013, 15:54:35 wysłana przez escape_artist »
||Po prostu troche sie przyczepiliscie szczegolow zupelnie nie istotnych w tym momencie... || !!!!MAJKEL RÓB CEBULE!!!! ||Początkujący treser Lewiatanów ||

Offline kempas

• Gaduła
Odp: Eskejpa eskapady wokalne
« Odpowiedź #1 04 Gru, 2013, 18:31:59 »
ładnie śpiewasz, ale widać że jeszcze się "nie otworzyłeś". Brakuje w tym tak zwanej pełnej piersi. Końcówki wychodzą Ci tak jakby Ci już zaczynało brakować powietrza. Masz dobry głos, ale brak Ci techniki. Załapiesz trochę warsztatu wokalnego i będzie bardzo dobrze. Tesseract zdecydowanie najlepiej mi leży z kolei monuments najsłabiej, ale to pokazuje tylko to jak trudne technicznie są partie Spencera, którego oczywiście kocham ;D

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #2 04 Gru, 2013, 19:32:45 »
pamiętaj że to nagrane na parkingu na przerwie w pracy :D
mi właśnie monuments najlepiej siedzi :P
ale co ja tam wiem, jestem CeBuLakiem :P
i always go full retard

Offline grz_ost

• Pr0
« Odpowiedź #3 04 Gru, 2013, 23:47:01 »
Barwę masz podobną do Davis'a z Korna.  :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #4 05 Gru, 2013, 15:05:07 »
ładnie śpiewasz, ale widać że jeszcze się "nie otworzyłeś". Brakuje w tym tak zwanej pełnej piersi. Końcówki wychodzą Ci tak jakby Ci już zaczynało brakować powietrza. Masz dobry głos, ale brak Ci techniki. Załapiesz trochę warsztatu wokalnego i będzie bardzo dobrze. Tesseract zdecydowanie najlepiej mi leży z kolei monuments najsłabiej, ale to pokazuje tylko to jak trudne technicznie są partie Spencera, którego oczywiście kocham ;D

Dokładnie tak, potwierdzam jako niedorobiony chórzysta :P
Zaciśnięte gardło, brak siły głosu z przepony a nie z płuc , ładna barwa i to ze faktycznie umiesz spiewać ale techniki brak. Ślifuj zatem swój diament ;)
Podkład i tak zagłuszy połowę braków :P  dzisiaj akurat słuchałem pierwszej płyty kaloryferów i to jak dam daje kolo bokiem Tobie daje ogromne nadzieje na przyszłość bo słychać ze Ty słyszysz, tym bardziej ze to było a capella.

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #5 05 Gru, 2013, 15:36:33 »
Czekam na wiecej opinii:) Póki co faktycznie z przepony mało śpiewam bo i  racja niewycwiczone to u mnie. Na razie warunków brakuje - parking i przechodnie co chwile odbierają trochę pewności bo to przypadkowa publika. A zeby darcie mordy nagrać na dworzu to musze sie czaic i rozglądać :D a generalnie jezeli spiewam czysto i przy pełnym użyciu przepony to jeszcze tak dobrze w dźwięki nie trafiam. Czas pokaze jak to zabrzmi przy forumowym projekcie CBL:)
||Po prostu troche sie przyczepiliscie szczegolow zupelnie nie istotnych w tym momencie... || !!!!MAJKEL RÓB CEBULE!!!! ||Początkujący treser Lewiatanów ||

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
« Odpowiedź #6 05 Gru, 2013, 15:38:55 »
escape nie słuchaj ich :D Nagraj w miejscu, w którym będziesz mógł rozewrzeć tak japę jak i anusa i wtedy pokaż. Generalnie mężczyźni zazwyczaj śpiewają z przepony (tak już mamy naturalnie), kobity muszą się naumieć. Ja bym Ci najsampierw kazał zaśpiewać jakiś mocniejszy popik, a potem drzyj koparkę ile wlezie.

PS. Gardło krzywo :D
PS II. Idź do lasu.
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #7 19 Gru, 2013, 11:51:22 »
@Semedi - mocny popik??? jakies sugestie?

Na tace wzialem teraz Karnivoola - "We Are" oraz "Aeons" z nowej plyty oraz "Umbra" z Sound Awake. Dalej bedzie wylacznie "a capella".

Tym razem nagram to w zamknietym pomieszczeniu zeby wiatry i inne nie wnerwialy potencjalnych sluchaczy:)

@grz_ost eee? nigdy bym nie przypuszczal...(canttelliftrollingo rnot)

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #8 08 Kwi, 2014, 13:49:51 »
Dobra panowie update

przy okazji robienia pilota do debiutanckiego singla CBL :P nagralem jeszcze raz Tesseraktow, mikrofonem i w ogóle, troche kompresji i poglosu na wierzchu i to wszystko. Juz jest lepiej, ale moze byc jeszcze lepiej.

und troche ZUA - niskie i wysokie darcie mordy, tylko limiter nalozony

dajcie znac czy mam wszystko na ebay wystawic na sprzedaz czy mam cwiczyc dalej:P
« Ostatnia zmiana: 08 Kwi, 2014, 14:21:49 wysłana przez escape_artist »

Offline y

• Pr0
  • nisko albo jeszcze niżej
« Odpowiedź #9 08 Kwi, 2014, 14:45:23 »
deesser Twoim przyjacielem będzie.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #10 08 Kwi, 2014, 18:21:28 »
i popfilter
ale i tak ładnie :)
i always go full retard

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #11 09 Kwi, 2014, 06:57:53 »
Na czyściocha brzmi całkiem w porządku, pewnie w miksie będzie siedzieć jeszcze lepiej :) tylko jak wyżej panowie napisali, deesser.

Offline y

• Pr0
« Odpowiedź #12 09 Kwi, 2014, 11:34:17 »
tru, ładnie! pończocha, deesser, klucha w gębę i będzie miodzio.

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #13 09 Kwi, 2014, 12:48:28 »
tru, ładnie! pończocha, deesser, klucha w gębę i będzie miodzio.

nie mam deesera dostepnego, bo uzywam na szybko darmowego konta w soundation (online daw) do obrobki.

ponizej krotki klip surowki

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #14 09 Kwi, 2014, 14:04:34 »
Czy tylko ja mam takie wrażenie czy wypadłeś z tonacji? :( Daj próbkie jakąś inną może ;)

Offline y

• Pr0
« Odpowiedź #15 09 Kwi, 2014, 14:47:07 »
no pływa coś intonacyjnie ten wokal (nie, nie przypierdalam się)

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #16 09 Kwi, 2014, 15:53:18 »
no tam nie jest czysto jezeli chodzi o samo wejscie, to jest tylko tescior, beda poprawki jak znowu ustawie sie na nagrywke.

@y

macie sie przypierdzielac bo nawet jak mi sie bedzie wydawalo ze jest czysto to moze ktos z lepszym uchem uslyszy.

Offline y

• Pr0
« Odpowiedź #17 09 Kwi, 2014, 16:31:52 »
może nie rozgrzałeś wokalu, bo później jakoś lepiej niż na początku.

tak w ogóle jeżeli poważnie myślisz o wokalowaniu to dwie kwestie do przemyślenia:

1) dobór mikrofonu do wokalu, jeżeli nagrywasz na pojemnik to dobrania odpowiedniej odległości etc.
2) jednak niezbędniczek czyli - jeżeli robisz nagrywki sam to popup/pończocha + jednak coś prostego typu Digitech Vocalist/Electro Harmonix Voice/TC-Helicon VoiceLive.

Ten ostatni to niecałe 900 zł na thomannie, a masz tam praktycznie wszystko co potrzebujesz do korekty. Jak pójdziesz na gig, to w zasadzie to jest takie fajne all-in-one za które podziękujesz niejednokrotnie, bez z przeproszeniem jebania się z ustawianiem pogłosu, barwy etc. wpinasz się, dajesz sygnał na wyjście na mikser i po temacie. To samo w sali prób. Pod butem parę ustawień brzmień, więc możesz się tez pobawić aranżem wokalnym i brzmieniem z efektami w strukturze utworu. Tak naprawdę w tej puszce brakuje mi tylko loopera.

używanie autotune do nagrywania (można to zapinać w DAWie, ale zakładam że nie masz tego pod ręką) ma jedną edukacyjną kwestię - słyszysz w słuchawkach bez fałszu, więc w pewnym momencie zaczynasz śpiewać... czyściej. Trzymam kciuki!

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2014, 16:34:06 wysłana przez y »

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #18 09 Kwi, 2014, 16:53:54 »
Ta nagrywka byla na jakims tanim electrovoice u kumpla bo nie bylo warunków ad hoc zeby ustawić pojemnik bo mam mxla 990, planuje też dynamika mieć w podobnej półce cenowej bo pr0 to ze mnie nie jest a i budżet na razie nie istnieje. Znajomy ma do wokalu tc electronica cos w racku. Może uda mi sie pożyczyć na testy albo u niego nagram i na lepszym mikrofonie.

Posty połączone: 10 Kwi, 2014, 08:25:35
Inny fragment, nie dawalem delaya na wokalu bo akurat nie byl za ciekawy.

Uwaga zawiera ZUO :P

i to na razie tyle.

EDIT: j/k

jeszcze odrobina ZUA dla forumisiow

« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2014, 14:30:26 wysłana przez escape_artist »

Offline escape_artist

• Pr0
« Odpowiedź #19 23 Maj, 2014, 09:38:41 »
BUMP

Nowa próbka nagrana "w dzień gorącego lata" bez mikrofonu, powinno być mnie w miarę wyraźnie słychać mimo wszystko.

Thy Art Is Murder - Shadow Of Eternal Sin (fragment)

https://www.dropbox.com/s/e9h9eo2jic8n4zy/20140522_191527.mp4

Dajcie znać co sądzicie. Na pewno jest co krytykować!