Autor Wątek: Zaślepka przystawki/pickguard  (Przeczytany 1458 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Zaślepka przystawki/pickguard
« 20 Kwi, 2013, 16:00:00 »
Kupiłem gitarę elektryczną (RAN Thunder), która ma wyjęty przetwornik gryfowy (otwór jest wypełniony jakimś silikonem - wygląda trochę jak mydło albo parafina). Po zdjęciu naklejki, która to zasłaniała, nie wygląda to zbyt ciekawie - zresztą naklejka też była kiczowata... zastanawiałem się nad jakimś sposobem zasłonienia tego. Z racji, że kształt gitary jest nietypowy - raczej gotowego pickguarda nie znajdę - ktoś wie może, z jakiego materiału są wykonane takie pickguardy/mógłby zarzucić tutorialem robienia własnego?
Ewentualnie myślałem o wyskrobaniu tego czegoś ze środka i wstawienia "zaślepki" przypominającej pickup - nie umiem korzystać z google i nie znalazłem żadnej, bo nie wiem jak się takie cuś fachowo nazywa.

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Odp: Zaślepka przystawki/pickguard
« Odpowiedź #1 20 Kwi, 2013, 16:05:49 »
A dlaczego nie wstawisz tam po prostu pickupa? A jak nie to na guitarproject są materiały na pickguardy. ;)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #2 20 Kwi, 2013, 16:11:51 »
Ja zrobiłem z cienkiej blachy z obudowy starego zasilacza do kompa. Wyciąłem z grubsza kształt potem pilnikami i papierem wykończyłem do odpowiednich wymiarów, polakierowałem na jedyny słuszny czarny kolor i wyszło spoczko :)
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #3 20 Kwi, 2013, 17:38:00 »
A dlaczego nie wstawisz tam po prostu pickupa? A jak nie to na guitarproject są materiały na pickguardy. ;)
Bym musiał przenieść gniazdo jack, domontować przełącznik pickupów... Nie chcę i nie potrzebuję. To ma być wiosło do nakurwu, nie potrzebuję gryfowego :D

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 21 Kwi, 2013, 00:17:30 »
ale wstawienie pickupa nie musi się wiązać z jego podłączaniem. Może sobie tam siedzieć dla walorów estetycznych ;)

A czy wiosło ma ramki do pickupów?
B ( o ) ( o ) B S

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #5 21 Kwi, 2013, 00:33:06 »
Nie, nie ma ramek.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #6 21 Kwi, 2013, 10:48:50 »
ta parafina jest miekka?
moze wcisnąć w nią puszke na pickup?
i always go full retard

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #7 21 Kwi, 2013, 12:47:59 »
No parafina jak parafina, nie jest jakaś specjalnie twarda - dałoby od biedy radę to wyskrobać...