Autor Wątek: Kupujemy Skaj Łeja ;) - akustyk na bagna i knieje do 200 zł  (Przeczytany 3269 razy)

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Siemano, nie widziałem gdzie to dać, więc wrzucam do OffTopa. Jest taka akcja, że na jakiś czas za miesiąc wybywam w knieje, jeziora, rzeki i dzikie góry, kajaki, trekking i tym podobne. Chciałem wziąć sobie gitarkę, ale mojego lutniczo tuningowanego, wypieszczonego elektroakustyka mi po prostu szkoda na takie wyrwidoły, więc postanowiłem poszukać czegoś taniego, pod kątem tej wyprawy, czego nie będzie mi żal jakoś super mocno gdy utonie w bagnie, spłonie w ognisku lub zostanie osrane przez nietopyrze. W akustykach nie siedzę od bardzo dawna. Wymagania mam tylko takie, żeby to stroiło do 12 progu i brzmiało jak gitara akustyczna. Szukając czegoś taniego pomyślałem o skajłeju. ;) http://allegro.pl/gitara-akustyczna-5-kolorow-9xgratis-promocja-i1637823555.html Ma ktoś doświdczenia z tym shitem, stroi to w ogóle? Ew. polecicie może coś innego w podobnej cenie albo niższej (więcej niż 200 zł nie zamierzam inwestować z przyczyn wyżej podanych). Pozdrawiam!

Offline lokibalboa

• Pr0
Dude...zapomnij. Kumpel coś takiego dostał kiedyś na urodziny od koleżanek....2 bendy i stroisz wszystkie struny od nowa. Jak już musisz to lepiej wyrywaj dupy przy ognisku na harmonijkę ;d W tej cenie kupisz już coś przyzwoitego ;d

Offline deathtom

• Gaduła
Panie ! Ja mam moja "wyjazdowa" gitare klasyczna, ktora mam juz uwaga: od 4 lat ! Byla na niezliczonej ilosci kempingach i wypadach pod namiot. Dalem za nia cos okolo 300zl, a firma jej to Ever Play ! Tak ! Z cutawayem, kolor mroczny czarny, nawet przystawka jest ! A co ! I co dziwne, gitarka stroi az milo, nie musze ja czesto stroic :) Polecam

Cos w ten desen:
http://allegro.pl/gitara-klasyczna-ever-play-ev-125-4-4-gratisy-i1650589724.html
Tyle ze ja mam ekskluzywna wersje z cutaweyem i przystawka ;p
« Ostatnia zmiana: 09 Cze, 2011, 14:48:28 wysłana przez deathtom »

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Tylko, że ja, stary, chcę akustyczną koniecznie, klasycznych nie lubię. A kupno funkcjonalnego klasyka za 300 zł to w sumie nie jest wyczyn, z akustykiem dużo gorzej. ;)

Offline spooky_head

• Gaduła
Kumpel ma akustyka skywaya i o dziwo nawet mu to stroi i da się grać (jak na skywaya oczywiście). widocznie zależy co Ci się trafi. Podejrzewam, że wiele tu zależy od zmian temperatury i wilgotności. Kumpel trzyma w domu, to mu stroi, Ty będziesz trzymał w namiocie/kajaku/przy ognisku, to może być różnie :)
minimum respect!

Offline zz_top

• Gaduła
    • http://www.pasguitars.com
Wiele razy moi uczniowie lub znajomi prosili mnie o kupno takiego właśnie akustyka "ogniskowego". Zazwyczaj kończyło się to zakupem na Allegro czegoś w tym stylu co pokazał davqoniu i lekkim "tuningu". Na pierwszy ogień szedł szlif progów (nierówne i sterczące końcówki), docięcie siodełka na główce (koszmarnie wysoko struny) i lekkie obniżenie podstawka w mostku. po tych zabiegach pudełko nadawało się. Nawet bardzo...
Przemek Sułkowski
PAS Handmade Guitars

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Ja kiedyś sobie zakupiłem nowego akustyka saundera, bo nie mogłem uwierzyć że to taki szit jak mawiają legendy. Paczkę odebrała moja siostra i po rozpakowaniu okazało się że gryf jest złamany, a podstrunnica się odkleja. Po za tym podstrunnik i siodełko były o parę mm za wysokie. Pomyślałem że to idealna okazja by pobawić się w lutnika i postanowiłem "gitarę" naprawić. Gryf i podtrunnicę udało mi się idealnie skleić. Siodełko i podstrunnik zostały przyszlifowane do wymaganej wysokości, do tego szlif progów i korekcja gryfu. Efekt był taki że struny były nisko nad progami i grało się na niej nawet przyjemnie, ale i tak brzmiała jak garnek. No i do 12 progu jakoś stroiła, ale im wyżej tym gorzej.

Raz miałem okazję grać na skajłeju koleżanki i byłem kompletnie zaskoczony, bo bił na głowę wspomnianego saundera. Wykonanie bez zarzutu, nisko struny, ładnie wykończone progi, przyjemny gryf. Brzmiała też o niebo lepiej, ale trochę cicha była. Byłem w lekkim szoku że to ma na główce napis skyway.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Ale podstrunnik to juz kwestia gustu. W sowim akustyku mam go dość wysokiego, bo gitara była do gry akordowej i tak brzmiała zajebiście. No ale jak juz napisałeś, nie ma żadnej przeszkody zeby go wymienić/zeszlifować do ulubionej wysokości
B ( o ) ( o ) B S

Offline Przychlast

• Pr0
Odświeżam trupa. Nie znam  się na akustykach, chcę  kupić sobie coś na wakacje. Polecicie cokolwiek do 3 stówek ? Najlepiej z okolic Wrocławia.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
może mojego starego (jakoś 6 lat ma) klasyka chcesz? W sumie cały działa, za 200 pln z pokrowcem puszczę. Tylko struny trzeba zmienić koniecznie
B ( o ) ( o ) B S

Offline Przychlast

• Pr0
Podeślij mi fotki i szczegóły na PW, chociaż od razu uprzedzam, że wolę akustyka.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
spoko, jutro ją obcykam bo mam w 2 mieszkaniu i Ci napisze co i jak :)
B ( o ) ( o ) B S