Autor Wątek: Elektroniczny sprzęt do biegania/telefon/coś innego  (Przeczytany 3183 razy)

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Orietnujecie sie co by warto kupic? (tudzież wziąć od Ery, bo mi się umowa akurat kończy) Chciałęm jakis telefon,  z GPSem, mozliwosic planowanie trenignu, a już super by było jakby dało się do niego podłączyć jakiś pulsomierz i krokomierz, czy tam inną opaskę Nike. Orientuje się ktoś w tym temacie? Pozdrawiam!

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Hej man, ja korzystam z aplikacji Endomondo (którą polecił mi domaś). Biegam aktualnie z telefonem w ręce (ciężko było znaleźć armband, ale zamówiłem właśnie jakiś który powinien pasować) i odczyty GPS są bardzo dokładne, pod warunkiem że nie obejmę dłonią całego telefonu. Na stronie dostępne są statystyki treningu (w wersji bezpłatnej) typu prędkość i wysokość terenu, ilość spalonych kalorii, itp. Cool stuff :) 

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Hej man, ja korzystam z aplikacji Endomondo (którą polecił mi domaś). Biegam aktualnie z telefonem w ręce (ciężko było znaleźć armband, ale zamówiłem właśnie jakiś który powinien pasować) i odczyty GPS są bardzo dokładne, pod warunkiem że nie obejmę dłonią całego telefonu. Na stronie dostępne są statystyki treningu (w wersji bezpłatnej) typu prędkość i wysokość terenu, ilość spalonych kalorii, itp. Cool stuff :) 
+1
Używam endomondo, z tym że do jazdy rowerem. Odczyty są średnio dokładne z racji tego, że telefon w kieszeni mam - ale jakis uchywt rowerowy sobie skołuję, albo właśnie coś na rękę. ;)

Lord jaki arm band zamówiłeś?
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Ja na Androidzie używam CardioTrainer - oprócz biegania i roweru jest cała masa innych "aktywności". Też jest możliwość planowania treningu, trening interwałowy, wyścig "z samym sobą". Ponadto można go połączyć z aplikacją do liczenia kalorii. Wszystko to synchronizuje się z Google Health. Szczerze polecam :]

PS
Z pulsometrem da się połączyć, ale jakimś "ichnim", drogim... A krokomierz z telefonu bierze.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Google Health

O kurwa :o Dzięki dude, świetna rzecz!

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Czy dobrze zrozumiałem? Wystarczy jakikolwiek telefon z Androidem i GPS'em, żeby zrobić sobie z tego osobistego trenera? A jak z krokomierzem (żyroskop telefonu się tu sprawdzi?) i pulsomierzem?

Pytanie naiwne, ale serio się na tym nie znam, do tej pory używałem telefonu tylko do mp3 i dzwonienia.

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Krokomierz z akcelerometru telefonu. Co do pulsometru to są specjalne z Bluetoothem, albo na kablu ale: 1. są drogie, 2. współpracują z wybranym oprogramowaniem.

Telefon nie musi być z Androidem - może być iOS, a i na Badę coś się znajdzie.

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Polecasz jakiś konkretny model  telefonu? Akurat coś będę mógł sobie wybrać z tego co Era daje przy przedłużeniu abonamentu.

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Fajnie byłoby aby miał wyświetlacz pojemnościowy, a nie oporowy - ten pierwszy ma możliwość obsługi multitouch.
Jeżeli chodzi o konkretny model ze względu na zastosowanie w treningach, to nie mam żadnych faworytów... Jedyne co wiem to to, że Apple współpracuje z Nike - pakiet iPhone/iPod i Nike+ sprawuje się podobno znakomicie (sam nie miałem okazji testować).

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Lordzik, i jak tam armband, dostałeś już? ;)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Dziś dostałem e-mail:

Witam, produkt został wysłany pocztą lotniczą (Airmail - wysyłka zagraniczna z Hong Kongu), całkowity szacowany czas dostawy od momentu zaksięgowania wpłaty to 12 do 30 dni roboczych, zależnie od poczty. Często proces trwa krócej około 10 dni roboczych. Proszę zachować opakowanie paczki przez 1 miesiąc.

Edit:
Wczoraj doszło:

Bardzo fajna rzecz, szkoda tylko że telefon do końca nie pasuje (przez szparę na głośnik można sobie stan baterii obczaić) ;) Ekran dotykowy działa bez problemu, telefon nie wypadnie mimo najbardziej wydumanych akrobacji :)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Super, zaopatrzę się pewnie w coś podobnego, bo uchwyt rowerowy odpada...

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Dziś przetestowałem to draństwo w praniu. Bałem się że będzie problem z GPSem, bo telefon przylega całą powierzchnią do ramienia, ale nic z tych rzeczy. Tak to wygląda na rączce:

8)

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!