Autor Wątek: Dewocjonalia do wydania dema  (Przeczytany 945 razy)

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
Dewocjonalia do wydania dema
« 15 Kwi, 2015, 07:07:52 »
Nie wiem, czy podobny thread był czy nie, a o tej godzinie trochę nie chce mi się szukać.

Z moim zespołem za niebawem wydajemy własnym kosztem demówkę. Będzie okładka, ale zastanawiamy się, czy jest sens dokładać do interesu i iść od razu do drukarni w celu robienia digipacków, czy damy radę z DIY opakowaniami na płyty z wydrukowaną w drukarni okładką. Z pewnością kilka osób ma tu podobne doświadczenia. Chciałem więc zapytać: zna ktoś może jakiś sklep czy hurtownię, gdzie można względnie tanio zakupić rzeczy takie jak czyste CDki, opakowania na nie, może poleci jakąś tanią i dobrą drukarnię, etc.? Jakie nakłady braliście na początek, 100 sztuk? Warto dokładać tu do interesu czy lepiej poczekać na nagranie porządnej płyty, a nie marnować kasy na demówkę?

Nie zależy mi w tym momencie żeby ktoś za mnie wygooglał ceny i strony, tylko szukam po prostu podobnych doświadczeń. Może ktoś coś poleci, może w własnym robieniu płytki jest coś, o czym nie wiem, a warto.

Miłego dnia ;)

Offline bandit112

• Gaduła
Odp: Dewocjonalia do wydania dema
« Odpowiedź #1 15 Kwi, 2015, 13:17:56 »
Warto dokładać tu do interesu czy lepiej poczekać na nagranie porządnej płyty, a nie marnować kasy na demówkę?

W dobie internetu, osobiście poczekałbym na wydanie porządnej sprawy na CDku, niż jakiegoś dema w kopercie. Kiedyś ludzie wydawali demówki (podejrzewam) tylko dla tego, żeby ktoś w ogóle posłuchał ich muzyki. Teraz internet daje tyle dojść do ludzi, że nic, tylko wypuszczać ładnie podaną wersję cyfrową i badać rynek. :) Sam nie kupiłbym płytki demo nieznanego zespołu, kiedy nie wiedziałbym nawet co na takiej się znajduje.

Inaczej jak te płytki chcecie rozdawać w jakiś kreatywny sposób. Jeśli ktoś "wygra" lub "zapracuje" sobie w jakiś głupi/zabawny sposób na krążek, chętniej go włoży do tacki w domu, aniżeli ktoś, komu się to wepchnie w klubie/na mieście/whateva...

Takie spekulacje, bo nie wiem do końca jakie macie zamiary już po wypaleniu nakładu :)

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
Odp: Dewocjonalia do wydania dema
« Odpowiedź #2 15 Kwi, 2015, 18:20:52 »
Chcemy dawać ludziom płytkę do biletu, jak będziemy 10 maja grali przed Dirge. Duża sprawa i szansa na to, że ktoś do odtwarzacza wrzuci :) do tego demko będzie do rozsyłania po agencjach, muzykach, klubach, etc. Jeżeli będzie duże zainteresowanie to zastanowimy się nad dodrukiem np. w postaci digipacku i sprzedawać przez Internet i na sztukach.