Autor Wątek: Gitarowy licencjat \m/  (Przeczytany 1292 razy)

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
Gitarowy licencjat \m/
« 22 Lis, 2010, 10:36:07 »
W nawiązaniu do tematu o magisterce metalowej dla odmiany zwracam się z prośbą dot. gitar i to do licencjatu. Znając życie i tak nikt u mnie tego nie przeczyta - ale zasady to zasady, więc potrzebuję sporo materiału do opracowania tego badziewia...

Najogólniej rzecz biorąc zamierzam skupić się na aspektach tegoż artefaktu w kulturze (bo kulturoznawstwo studiuję) zatem będę pisać o rzeczach związanych z antropologią, estetyką, historią - czyli mówiąc krótko o wszystkim co związane z gitarami, poza sprawami technicznymi i brzmieniowymi (bo tego to nikt nie skuma) :)

Pisałem już podobne prace na dwa różne zaliczenia - w pierwszym wypadku na teorię kultury, a w drugim na estetykę i wyszło całkiem spoko - za pierwszą 4.0 a za drugą 5.0 :)

W samej pracy wspominałem nieco o historii gitary, o legendarnych gitarzystach, ich wpływie na kulturę, trochę o wyglądach gitar z punktu widzenia estetycznego (włączając w to wywód o różnych dziwnych i szatańskich kształtach gitar) i takie tam... Pisałem już na innym forum taką prośbę, ale chciałbym też tutaj zasięgnąć Waszej opinii i poprosić o materiały - bo zamierzam wspomnieć też o siódemkach, dżentach i takich tam.

Zatem jak widać pole do popisu jest duże, tylko trochę gorzej z niezbędną literaturą... I tutaj jest właśnie czas na prośbę do Was moi drodzy parafianie: potrzebuję wszystkiego - skanów, ripów, pdfów, książęk itd. związanych we wszelaki sposób z gitarami właśnie...

No, tyle póki co - jakby się znalazł ktoś dobry z udostępnieniem jakichkolwiek materiałów to postawię skrzynię piwa jak się obronię :)

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Odp: Gitarowy licencjat \m/
« Odpowiedź #1 22 Lis, 2010, 10:39:49 »
jestem kulturystą.. tfu, wróć... kulturoznawcą po licencjacie - postaram Ci się jakoś pomóc. Pamiętam, że miałem gdzieś jakieś artykuły na temat instrumentów strunowych w czasach dawnych. postaram się to znaleźć.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #2 22 Lis, 2010, 10:41:01 »
Dźwięczny będę!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #3 22 Lis, 2010, 10:52:07 »
A masz zamiar pisać tylko i wyłącznie o gitarze, czy vihuele i inne takie tez wchodzą w grę?
Zapytam kumpla, bo też teraz pisze licencjat i właśnie jeden typ z roku chciał o gitarze pisać, ale chyba temat porzucił
B ( o ) ( o ) B S

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #4 22 Lis, 2010, 10:52:59 »
Tylko i wyłącznie o gitarze, do tego żeby nie było za szeroko to głównie o elektrycznej :)
Ale jak toto wyjdzie to kij wie - póki co z 10 stron mam na różne tematy eheheh
« Ostatnia zmiana: 22 Lis, 2010, 10:58:13 wysłana przez Jakub_Z. »

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #5 29 Maj, 2011, 23:09:06 »
THREAD DIGGER!

Dobra, mam w sumie na TEN WTOREK oddać całość (oczywiście wyrobić się nie sposób). Mam jakieś ~20 stron, skończone 2.5 rozdziału (planuje cztery) i wedle planu w pierwszym napisane mam o ogólnej historii gitary, powstaniu gitary elektrycznej, o "legendarnych gitarzystach" (kilku kolesiach co się przyczynili do spopularyzowania instrumentu). W drugim analizuję gitarę z estetycznego punktu widzenia, czyli o symbolice kształtu gitary, postrzeganiu gitary dzisiaj, o gitarzystkach trochę i o gitarze w reklamie (z czasopism gitarowych głównie tutaj czerpię). W ostatnim (tudzież dwóch) będę analizować zebrane materiały z moich badań (czyli tematy na forach i takie tam + wypowiedzi gitarzystów na temat tego jak traktują gitary) i tutaj chciałbym też abyście mnie zarzucili jakimś gitarowym słownictwem/slangiem, bo potrzebuję do czegoś na kształt słownika gitarowego (w ujęciu gitarzystów jako grupy społecznej...).

Wiem, w ogóle mi się to kupy nie klei. Dążę do udowodnienia, że istnieje coś w stylu "kultu gitary w kulturze" (taki temat właśnie jest), ale coś średnio mi to idzie. Tak to jest, jak się na ostatnią chwilę za coś zabiera...

No, ale pomożecie? To zarzućcie jakimiś gitarowymi wyrażeniami typu wiosło, badyl, deska, piec sratatata - dźwięczny na zawsze pozostanę!

Offline głuchy_zjeb

• Gaduła
  • mahoń, heban, emg
    • Komandor gwiezdnej floty
« Odpowiedź #6 30 Maj, 2011, 22:43:10 »
patyk, suka, wzmak, gały, gałkologia, siara, siarzenie, muł, mulenie, górka, srodek, dół, DOZBIERAJ I KUP LAMPE, szredowanie, palm mjuty, dajw bomby (to mi z ręki jedzą)
ore ore na traktore