New(Polish)Guitar Day
W zeszłym tygodniu czwartek wybrałem się do Pana Huberta z HR Guitars w celu nabycia jakiegoś niedrogiego "japończyka" do grania w domu. Wybór padł na Ibaneza Blazera z 1997 roku , wiosło "stratopodobne" na jednych humbackerze(v6) i dwóch singlach.
Wiosło wylądowało u mnie w domu i ogrywałem je dwa dni. Świetny rockowy instrument ( humbacker o nie zbyt mocnym sygnale i prześliczne cleany wyciągane z singli). Gitara o dość zbalansowanym brzmieniu lecz o raczej jasnej charakterystyce( jesionowe body i klonowy gryf).
Po kilku godzinach ogrywania doszedłem do wniosku ,że to jednak nie dla mnie i po sprzedaży Setiusa tęsknie za mahoniowym instrumentem.
Mail do Pana Huberta i jeszcze tego samego dnia ogrywałem w HR Guitars dwa mahoniowe wiosła………
Były to gitary Ibanez Studio ST50 i Mensinger Joker S o iście polskim rodowodzie. Po kilku minutach wiedziałem ,że wrócę do domu z żółtkiem, ale nie z narodowości lecz z koloru….
Tak oto stałem się właścicielem kolejnej polskiej gitary. Mensinger Joker S , wzorowany na gitarach PRS.
Opis instrumentu:
Body – mahoń z klonowym topem
Gryf: mahoń z różaną podstrunnicą
Binding – binding wokoło korpusu i gryfu naturalny z klonu
Mostek – Wilkinson
Klucze – Schaller
Przetworniki – PRS HFS i Vintage Bass
Gitara brzmi bardzo ładnie , ma odpowiednią ilość dołu , świetny atak i selektywność. Przetworniki nie mają mega mocnego sygnału, ale udało mi się wykręcić nawet niezłego szatana. Świetnie reaguje na artykulacje. Stroi we wszystkich pozycjach. Jestem pod wielkim wrażeniem wykonania.
Dodam jeszcze, że instrument jest w stanie prawie idealnym , progi w super stanie,. Ma tylko dwa małe obicia ,ale nawet mi pedantowi stanu wizualnego gitar one nie przeszkadzają.
Podsumowując , świetny rockowy instrument o jaki dokładnie mi tym razem chodziło i jestem w 100% usatysfakcjonowany. Jedynym minusem może być kolor , który nie jest jedynym słusznym, ale myślę, że się przyzwyczaję…. właściwie to chyba już się stało:)
Jako były posiadacz Signuma, Flame’a LP Custom Baritone, Setiusa , Regiusa ,a teraz tego Mensingera naprawdę uważam, że polskie firmy robią świetne gitary i nie są one aż tak drogie jak produkty zagranicznych producentów ,a jakość jest równie wysoka.
Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy Mensinger (Marathone,MEG, EMP Guitars):
http://v3.mensingerguitars.comPodziękowania dla Huberta za możliwość zamiany Ibka.
Oczywiście przesyłam kilka fotek: