Autor Wątek: elektryka i inne pierdoły  (Przeczytany 2326 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
elektryka i inne pierdoły
« 29 Gru, 2009, 11:55:17 »
Siema,

Jako że juz powoli wykańczam miejscówe do grania, ostatnia rzecz jaka mi zostaje do zrobienia z tych poważnych,to instalacja elektryczna.
Mam osobę która mi zrobi tam to i owo, ale musze sam zakupić kabel. I teraz pytanie jaki kabel powinienem kupić. Instalacja 3A, czy kabel 3x1,5 wystarczy?

Z góry dzieki,
Piotrek
B ( o ) ( o ) B S

Offline pan mikos

• Pr0
Odp: elektryka i inne pierdoły
« Odpowiedź #1 29 Gru, 2009, 12:41:52 »
"półtorówki" z zasady stosuje się do oświetlenia, do gniazdek daj "dwuipółtorówki". Zajebiście lubię te nazwy ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #2 29 Gru, 2009, 12:50:08 »
To jeszcze Cię wykorzystam ;)
Orientujesz się gdzie we wrocku są tanie kable na metry? :P
B ( o ) ( o ) B S

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #3 29 Gru, 2009, 15:35:17 »
To jeszcze Cię wykorzystam ;)
Orientujesz się gdzie we wrocku są tanie kable na metry? :P

Nie. ;)

Jak masz czas to zobacz kastorame i praktikera i porównaj z cenami z allegro. Ew. jakieś składy budowlane, ale nic konkretnie mi do głowy nie przychodzi.

Offline kristoff13

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 29 Gru, 2009, 15:43:21 »
tak jak pan mikos napisal 2,5, 1,5 to wlasnie do oswietlenia sie daje, jesli to bedize robil jakis Twoj znajomy to popros go zeby on kupil w jakiejs hurtowni elektrycy przewaznie maja jakies wieksze upusty.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #5 29 Gru, 2009, 18:39:31 »
niestety upustu nie ma, bo jest elektrykiem tylko z wykształcenia, nie z zawodu :(
B ( o ) ( o ) B S

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #6 29 Gru, 2009, 19:09:01 »
w kastoramie spytaj, będą wiedzieć co Ci doradzić. A różnic na metrze nie ma chyba aż takich w cenie żeby dopłacać za przesyłkę z allegro. Ja do salki kupowałem w kastoramie ale nie pamiętam jakie.

I ważna rzecz- dobrze jest, jak nie chcesz żeby sprzęt wywalał Ci korki, założyć bezpieczniki zwłoczne zamiast szybkich (wtedy chwilowy duży pobór mocy, który często występuje przy włączaniu sprzętu, nie będzie wywalał korków). zwłoczne mają oznaczenie "C", a szybkie "S". Kosztują do 20zł

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #7 29 Gru, 2009, 19:43:21 »
Dzięki terror za radę.

Co do cen, to różnice bywają nawet 70 gr na metrze w stosunku do tych na allegro. Ja potrzebuje 40 metrów, czyli różnica może się zrobić spora. Ale nie będę działał pochopnie
B ( o ) ( o ) B S

Offline daniel.iron

• Gaduła
  • HARDCORE!
    • DEVON
« Odpowiedź #8 30 Gru, 2009, 11:27:46 »
Ja w sklepie "na mieście" zaoszczędziłem na całej instalacji elektrycznej jakieś 60zł.
Do całej instalacji (oświetlenie i gniazdka) użyłem:

przewód 2x2,5 750V  26m x 1,6zł
licznik jednofazowy 32,90zł
obudowa na 4 bezpieczniki z szybką 4zł
bezpiecznik "S" 16A 13,80/2szt
tablica licznikowa 2,95zł
puszka natynkowa 4,77/3szt
złączki pojedyncze 2,5  4zł/8szt
gniazdo natynkowe z uziemieniem podwójne 45,84/6szt
kołki rozporowe 4x60 2,40/20szt
uchwyty kablowe 8zł/50szt

Także ja zawsze byłem zwolennikiem kupowania w mniejszych sklepach, wiadomo trzeba się trochę nachodzić i nie mamy wszystkiego w 1 miejscu, ale chyba te zaoszczędzone złotówki rekompensują ubytki podeszwy :D

Jeśli instalacje masz 3-żyłową to kupujesz kabel 3żyłowy jeśli 2żyłowa to 2żyłowy kabel :D proste :P
Zwróć uwagę czy instalacja do której się będziesz podłączać jest na miedzy czy alu. Jeśli na miedzi to spokojna twoja głowa. Jeśli alu musisz umiejętnie przyłączyć nową instalację do alu żeby się miedź nie utleniała.

Mam takie pytanie też do forumowiczów elektryków.
W naszej salce zaobserwowaliśmy takie dziwne zjawisko. Gdy wzmaki są załączone i zapalimy światło to słychać w wzmakach takie jak by cykanie. Czy to są jakieś przebicia z sieci?
« Ostatnia zmiana: 30 Gru, 2009, 11:32:38 wysłana przez daniel.iron »

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
« Odpowiedź #9 30 Gru, 2009, 16:03:29 »
Normalne zjawisko - podczas włączania przełącznika postają małe przepięcia powodujące zakłócenia.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #10 30 Gru, 2009, 16:28:22 »
Normalne zjawisko - podczas włączania przełącznika postają małe przepięcia powodujące zakłócenia.

Przepięcia czy spadki napięcia?

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
« Odpowiedź #11 31 Gru, 2009, 10:58:37 »
I jedno i drugie  ;D
W momencie załączania włącznika jeśli ma już swoje lata, styki moga iskrzyć co powoduje drobne impulsowe przepięcia, nieszkodliwe dla innych urządzeń, ale czasem słyszalne w głośniku. Podobnie włączająca się lodówka - załączający sie przekaźnik produkuje sporo śmieci, które przenoszą się przez zasilanie. Po to stosuje się różne dławiki na kablach zasilających, listwy zasilajace z filtrami itp. żeby  takie śmieci eliminować.
Spadki napięcia też występują - żarówka przy pobiera większy prąd od nominalnego zanim się nagrzeje, podobnie rózne silniki podczas rozruchu. Inna sprawa, że w momencie włączenia jakiegoś urządzenia większej mocy nastęuje spadek napięcia w sieci, a potem w trakcie pracy trochę się podnosi ale do poziomu niższego przed włączeniem.
To tak w skrócie.
Temat jest szeroki, niestety nie jestem elektrykiem i znam go tylko pobieżnie.
« Ostatnia zmiana: 31 Gru, 2009, 11:03:13 wysłana przez theremin »
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!