Autor Wątek: Która karta graficzna?  (Przeczytany 4402 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Która karta graficzna?
« 13 Wrz, 2009, 10:42:07 »
Składam kompa i za niedługo zamierzam złożyć zamówienie i, jak zwykle, o ile co do reszty podzespołów nie mam pytań to najwiekszym roblemem dla mnei jest wybór odpowiedniej karty graficznej.
Na kartę zamierzam wydać do 700pln i karta musi pochodzic ze sklepu proline (bo jest we wrocławiu, bo w sumie podzespoły wychodza najtaniej i jako że kupie tam całego kompa to będe miał rabacik)
Co do kart to mam 2 typy:

- Gainward GTX260 896MB 448bit : http://www.proline.pl/sklep.php?p=GAINWARD+GTX260+8GS

oraz druga:

- MSI HD4870 1024MB DDR5 265bit OC : http://www.proline.pl/sklep.php?p=MSI+4870+1GB+256+OC

Na korzyść tej pierwszej przemawia szyna pamięci (448bit)
Na korzyść tej 2 przemawia wieksza pamieć (1024), częstotliwość pamięci (aż 3600 MHz), częstotliwość rdzenia (780 MHz) i typ pamięci DDR5. Z 2 strony szyna pamięci to tylko 256bit.

Z testów na stronie http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html , ku mojemu zdziwieniu wygrywa Gainward GTX 260 (czyli karta która typowałem jako pierwsza do zestawu zanim zabila mi ćwieka ta MSI przed godziną bo wydaje się miec lepsze parametry)

Jesli ktoś się na tym zna i mógłby mi cos podopwiedziec to będę bardzo wdzięczny :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
Odp: Która karta graficzna?
« Odpowiedź #1 13 Wrz, 2009, 11:20:05 »
Misiu pysiu, ale ja tam nie widzę zestawienie tego konkretnego Gainwarda do tego konkretnego MSI, tylko raczej zestawienie referencyjnych GPU-a nawet w tym zestawieniu różnice są raczej niewielkie. Modele, które Ty podałeś różnią się od referencyjnych-podkręcane, optymalizowane, niekiedy jakieś modyfikacje w zasilaniu, przez co są wydajniejsze od standardowych.
Ja u siebie mam Gigabyte HD4850-1GB OC i chodzi zajebiście, poza tym jakoś zawsze lubiłem bardziej Ati niż nVidię-dlatego sam bym też wziął Radeona. Czy będzie zauważalnie lepszy czy gorszy-nie wiem ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #2 13 Wrz, 2009, 11:55:34 »
:*
no wiem ze to nie dokładnie te, jednak daja mi jakies pojecie o tych kartach.
Bo głównie mi chodzi o to co tak naprawdę daje różnica w tej szynie pamięci.
Jesli chodzi o to czy to radeon czy GF tio mi wszystko jedno. Mam w jednym kompie Ati, w 2 GeForce i wszystko śmiga, choć miałem większe problemy ze sterami w ATi
B ( o ) ( o ) B S

Offline mrozo

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #3 13 Wrz, 2009, 12:44:43 »
weź się wstrzymaj - za miesiąc będą nowe radki 5850(300$l) i 5870(400$) dolicz okolice 22% do ceny w PL.
 z przecieków i specyfikacji wynika ze karty będą oferowały prawie 2 razy większą wydajność w porównaniu do serii 48xx.
po drugie po premierze procesorów core i5 intela   http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400-34 należy liczyć na spore ruchy cenowe zwlaszcza u AMD - może warto się wstrzymać miesiąc

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 13 Wrz, 2009, 12:56:06 »
no i tak kupie najewcześniej na koniec października. Z tym ze budzet mam ograniczony na 2700 PLN za:

Płyta główna
Procek
Karta graficzna
Obudowa z zasilaczem
Dodatkowe chłodzenie na procka
Pamięć

Więc nawet jesli te nowe grafiki wejdą to i tak nie dam więcej niż 700PLN za grafikę bo po prostu nie ma sensu
B ( o ) ( o ) B S

Offline metalfan

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 15 Wrz, 2009, 23:29:33 »
No ale w takim razie te obecne potanieją - przynajmniej ATI. Na chwilę obecną brałbym tego GTXa raczej, choć nie wiem czy jest sens się w to za bardzo zagłębiać :)

Pamiętaj tylko o tym, że ta karta graficzna mocno obciąży Ci system 32-bitowy, o ile zamierzasz taki instalować. 1024 na zaadresowane pamięci karcie graficznej, 256 na sterowniki itp. i zostanie Ci 2816 na pamięć podręczną. Tak więc warto rozejrzeć się za Vistą lub 7ką w wersji 64-bit.
"(...)To those who understand, I extend my hand
To the doubtful I demand, Take me as I am
Not under your command, I know where I stand
I won't change to fit your plan, Take me as I am"

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #6 16 Wrz, 2009, 11:45:09 »
No ale w takim razie te obecne potanieją - przynajmniej ATI. Na chwilę obecną brałbym tego GTXa raczej, choć nie wiem czy jest sens się w to za bardzo zagłębiać :)

Pamiętaj tylko o tym, że ta karta graficzna mocno obciąży Ci system 32-bitowy, o ile zamierzasz taki instalować. 1024 na zaadresowane pamięci karcie graficznej, 256 na sterowniki itp. i zostanie Ci 2816 na pamięć podręczną. Tak więc warto rozejrzeć się za Vistą lub 7ką w wersji 64-bit.

Jak wyjdzie stabilna 7 w x64 to zapewne się zaopatrzę, póki co mam x32. PS uważam że 2816 na pamięć podręczną to nie jest tak tragicznie mało. Obecnie stacjonarny ma 500mb pamięci (no najnowszy to on nie jest) ale gry typu gta SA, hitman BM działają w max detalach. Póki co i tak na początek pójdzie XP SP3 lub 7 x32 bo nic innego nie mam a Visty nie chcę
B ( o ) ( o ) B S

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
« Odpowiedź #7 16 Wrz, 2009, 12:57:51 »
Jeżeli grafika to tylko z CUDA. Nawet najtańsza z nich jest o niebo lepsza od 9800, mówię oczywiście o NVidii no i nie o seriach 9800 PRO ale takich do 500PLN.
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #8 16 Wrz, 2009, 15:44:39 »
Ale nikt nie wspomina tutaj nawet o 9800 :P
Pod uwagę biorę tylko GTX 2xx lub ATI 4xxx (choć zobaczy się te zapowiadane 5xxx)
B ( o ) ( o ) B S

Offline metalfan

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #9 16 Wrz, 2009, 18:22:24 »
A po co mu koniecznie CUDA? Programować chyba nie zamierza.

Za to na PhysX zwróciłbym uwagę...

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #10 16 Wrz, 2009, 18:38:43 »
A po co mu koniecznie CUDA? Programować chyba nie zamierza.

Za to na PhysX zwróciłbym uwagę...

no ja nie, ale kobieta, studentka informatyki dla której głównie jest ten komputer, zapewne zamierza ;)

Ja mam sobie laptopa z GF 8600GT i styka. Ważne że prototype mi bangla :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #11 16 Wrz, 2009, 19:02:16 »
Ja nie mam nic do polecenia, ale jeżeli kobieta jest studentką informatyki i ta(a raczej jej pół) z tej foty co kojarzę to ta sama to coś ewidentnie nie bangla. To nie istnieje razem. To nie współgra. Nie ma opcji.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #12 16 Wrz, 2009, 20:07:22 »
dokładnie ta sama

I ona lubi grać w MMORPGi! :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #13 16 Wrz, 2009, 20:30:09 »
ja dziś się przerzuciłem na Gainward GF GTS250 1gb DDR3 256bit (HDMI/HDCP, CUDA, PhysX, Expert Tool, DX10, PCI express 2.0, DVI)

koszt całkowity 520zł z przesyłką, karta napierdala jak trzeba. Nie kombinowałem jeszcze z DX10 bo wróciłem do xp sp3.

powiem tak, polecić mogę ale wiem ze już są lepsze karty od tej wiec pewnie za rok znowu zmienie. Gta4 chodzi mi teraz zmaksowane na 1280x1024 aczkolwiek Texture quality mam HIGH a nie very high. Tyle ze przy takim secie wykorzystuje juz okolo 1300mb pamieci karty ktora ma 1024mb-mimo wszystko gra sie płynnie. Skąd te wymagania? grafika co najmniej przeciętna. jak na wymagania swoje to jest wręcz żałosna.ale ta grywalnosć.... eh

PS:Aktualnie mam na sprzedaż MSI N9600GT 512mb DDR3 za jakieś 180zł jeżeli są jacyś chętni to pm. Karta łyka Crysisa i zmaksowanego FEAR2
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz, 2009, 20:33:30 wysłana przez lokibalboa »

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #14 16 Wrz, 2009, 21:34:28 »
Ja nie mam nic do polecenia, ale jeżeli kobieta jest studentką informatyki i ta(a raczej jej pół) z tej foty co kojarzę to ta sama to coś ewidentnie nie bangla. To nie istnieje razem. To nie współgra. Nie ma opcji.
Zdziwiłbyś się :)

Jak ktoś lubi czytać, to poniżej daję link do ciekawego wywiadu z twórcą Unreal Engine:
http://arstechnica.com/gaming/news/2008/09/gpu-sweeney-interview.ars
(żeby być choć trochę w temacie wątku)

Offline metalfan

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #15 17 Wrz, 2009, 01:47:33 »
no ja nie, ale kobieta, studentka informatyki dla której głównie jest ten komputer, zapewne zamierza ;)
A to nie wiedziałem :)

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #16 20 Wrz, 2009, 17:30:00 »
Bez zastanowienia bierz  :headbang: -MSI HD4870 1024MB DDR5 265bit OC PCI-e- :headbang:
Powaznie men,troche sie w tym kumam,ta karta zabija
Ale jezeli specyfikacja i cena tych nowych ATI 5850 i5870 bedzie taka jak przewiduja to wstrzymaj sie i daj spokój z zakupem tych bierzacych modeli
http://www.in4.pl/komentarze_ATI_Radeon_HD_5850_HD_5870_-_specyfikacje,19319.htm
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz, 2009, 17:37:06 wysłana przez DeathMaster »
Sie.. sie.. sie..