Autor Wątek: Problem z laptopem - HELP  (Przeczytany 2557 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Problem z laptopem - HELP
« 01 Cze, 2014, 13:54:22 »
Siema,
za chwilę padnie mi na dobre twardy dysk. Przy odpalaniu kompa "stuka" i zamiast systemu odpala bios. System na szczęście odpala się jakimś cudem po 20-30 twardych resetach, ale dni dysku są policzone.
Pytanie - jak sobie kupię nowy dysk - jak przepisać system? Kiedyś po prostu wsadzało się płytę, ale ja kupiłem lapka z preinstalowanym win 8 i ni chuja nie wiem jak się to tam robi. Ostatni raz robiłem to z XP. Da się w ogóle? Czy w tym chujostwie (win8) jest jakaś opcja typu "utwórz dysk z systemem"?

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Odp: Problem z laptopem - HELP
« Odpowiedź #1 01 Cze, 2014, 16:20:00 »
Jeśli nie dostałeś żadnej płyty czy klucza przy zakupie, to słabo. Co do utworzenia dysku instalacyjnego, to powinno się dać, chyba na Windows 7 to robiłem jeszcze. Jednakowoż, radziłbym raczej wykonać kopię swoich plików na dysku zewnętrznym i zainstalować całkowicie czysty system.

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #2 01 Cze, 2014, 17:44:23 »
Konfiguracja sprzętowa będzie ta sama (ten sam komp), to powinno wystarczyć zwykłe skopiowanie wszystkiego (ctrl+a od razu po wejściu w dysk systemowy). Z tym, że wypadałoby to zrobić spod jakiegoś linuxa ubuntu np. (na oficjalnej stronie pobierzesz obraz płyty, wypalisz i przy rozruchu odpalasz system bez instalacji - hula z samej płytki) a to dlatego, że windows może ukryć lub nie pozwolić skopiować czegoś ważnego, o czym byś się dowiedział odpalając kompa z nowym dyskiem... A linux widzi wszystko i róbta co chceta (w większości wypadków "spierdolta co chceta" :D).

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
« Odpowiedź #3 01 Cze, 2014, 18:53:46 »
Konfiguracja sprzętowa będzie ta sama (ten sam komp), to powinno wystarczyć zwykłe skopiowanie wszystkiego (ctrl+a od razu po wejściu w dysk systemowy). Z tym, że wypadałoby to zrobić spod jakiegoś linuxa ubuntu np. (na oficjalnej stronie pobierzesz obraz płyty, wypalisz i przy rozruchu odpalasz system bez instalacji - hula z samej płytki) a to dlatego, że windows może ukryć lub nie pozwolić skopiować czegoś ważnego, o czym byś się dowiedział odpalając kompa z nowym dyskiem... A linux widzi wszystko i róbta co chceta (w większości wypadków "spierdolta co chceta" :D).

Bootloadera w ten sposób nie skopiujesz. A nawet jakbyś skopiował to nie zdziwiłbym się, gdyby Win8 pewne pliki systemowe trzymał na konkretnych fizycznych lokalizacjach na dysku, jak "po prostu" skopiujesz to te pliki nie trafią na to samo miejsce na nowym dysku.
Krótko mówiąc - bez specjalistycznej wiedzy można zrobić więcej krzywdy niż pożytku w ten sposób (zakładam, że wróbel tej wiedzy nie ma, bo jakby miał, to by nie prosił nas o pomoc).

Polecam raczej wypróbować coś z tej listy: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_disk_cloning_software

Offline lefty

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 01 Cze, 2014, 20:13:14 »
Ja używam do takich rzeczy Acronis True Image Home 2010. Przy jego pomocy tworzę na dysku zewnętrznym USB kopię dysków kompa. Program ma opcję Acronis Startup Recovery Manager, która umożliwia odzyskiwanie danych komputera podczas jego rozruchu, jeszcze przed uruchomieniem systemu operacyjnego.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #5 01 Cze, 2014, 21:48:55 »
1. Kup dysk o identycznej pojemności - tak żeby nie trzeba było za bardzo grzebać w opcjach ;P
2. Znajdź w necie i wypal na płytkę Hiren's BOOT CD
3. Podłącz oba dyski <stary i nowy> do innego kompa
4. zabootuj wczesniej wypaloną płytkę.
5. W zakładce DOS programs > Hard Disk TOOLS wybierz program H-DAT i przeskanuj dysk w poszukiwaniu badsectorów <jeśli w trakcie programu wywali błąd krytyczny - to kaplica i niektóre dane mogą być uszkodzone bezpowrotnie -w większym bądź mniejszym stopniu, zależy od ilośći bad-sectorów i uszkodzenia dysku.
6. Reset kompa i odpal CloneDisk bądź COPYR.DMA. Wybierz opcje kopii 1:1 z dysku na dysk.
7. przepnij nowy dysk do kompa
8. Odpal narzędzie przywracania systemu i zostaw - wingroza musi sobie bootloadera przekonfigurować ;)
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #6 01 Cze, 2014, 22:01:49 »
Ja zdaje sie robiłem kopie dysku acronisem,  poszlo bez problemów,  ale - oba dyski były podlaczone luzem przez usb,  nie robiłem tego na działającym systemie.  Po podlaczeniu sklonowanego dysku do komputera tenze wstal i dzialal od strzalu.  Bootsector tez sie przeniosl.

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #7 01 Cze, 2014, 22:21:00 »
Dzwonisz do microsoftu pl i przedstawiasz problem potem donwloadujesz wina 8.1 od nich i po problemie.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #8 02 Cze, 2014, 18:00:23 »
Dołóż i kup lampę :P