Autor Wątek: Kolumny PA oraz monitor dla wokalu  (Przeczytany 939 razy)

Offline Gaclav

• Prawie użytkownik
Kolumny PA oraz monitor dla wokalu
« 01 Maj, 2013, 11:13:46 »
Witam!
Niedawne zmiany personalne w składzie Corpus (p.s. szukam basisty i perkusisty, jacyś chętni ;)?) zmuszają mnie do kupna "kompletu" nagłośnienia PA oraz monitora dla mej wokalistki. Przechodząc więc do konkretów:
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym oto monitorkiem:
http://www.thomann.de/pl/behringer_f1320d_monitor.htm

Zalety (wg. opisu):
-Aktywny
-200W RMS, 300W Peak
-115 dB SPL
-Duży kąt nachylenia (tak, dla mnie to jest istotne)
-Panel kontrolny dostępny od frontu

Prześledziłem do tej pory sporo opinni dostępnych na zagranicznych forach, zdecydowana większość poleca ten sprzęt (oczywiście jak na tę półkę). Czy ktoś z Was mógłby coś na ten temat powiedzieć?

Jeśli chodzi natomiast o kolumny PA to przez dłuższy czas byłem nastawiony na LDM GVP-512SA:
http://www.rockonpro.pl/ldm-gvp-512sa-kolumna-aktywna-600-wat

Zalety:
-600W RMS
-B&C NEO 12" + 1,4" Driver

Problem polega na tym, że z tego co widzę LDM wycofał bardzo wiele produktów, w tym i GVP (czekam na odpowiedź od nich). Co prawda jeszcze kilka sklepów wydaje się mieć na stanie te kolumny, ale nie wiem jak długo. Pytanie jest zatem następujące: czy pojawiły się ostatnio na rynku jakieś bardzo ciekawe produkty spełniające powyższe kryteria (500-600W, 12" dobrej klasy + minimum 1,4", najchętniej aktywna ok 2350zł, pasywna ok 1750zł)?

P.S. Docelowo ten system PA będzie rozbudowywany o 1-2 subbasy 1200-1500W, 18", ale to temat na przyszłych kilka lat.
P.S.S Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie, żodyn inny mi za bardzo nie pasował ;)

Dzięki za pomoc!
Gaclav

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
alto 115 samo z siebie ma w cholere basu wiec jak chcesz dokupić suby to nie polecam 15".
alto tez jest mało selektywne jak nagłaśniasz całą kapele (a tak ma być docelowo jak rozumiem?)
generalnie jaki masz budżet?:D
i always go full retard

Offline Gaclav

• Prawie użytkownik
15" odpada :). Dla wokalu to za dużo, dla subbasu to za mało (przynajmniej z moich doświadczeń i obserwacji :)). Zdecydowanie wolę rozwiązanie 12"+18", ale subami się narazie w ogóle nie przejmuję bo priorytet to 2 kolumny na przód + monitor dla wokalu. (właśnie to jest główne przeznaczenie tego systemu: wokal + trigger/kick mic)

Budżet mniej więcej tak jak w pierwszym poście:
1200-1400 monitor (200-300W, 12", aktywny obowiązkowo)
2x 2350 za kolumnę aktywną (500-600W, 12"+1,5")
2x 1750 za kolumnę pasywną + 1200 na końcówkę przemocy.

P.S. Te nagłośnienie jest mi potrzebne do średniej wielkości klubów (dla mnie krakowski kwadrat, katowicki mega club czy bielski rudeboy to są już duże sale ;) tak dla skali), które w żaden sposób nie gwarantują takich zabawek ;).
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2013, 13:03:09 wysłana przez Gacek »

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
na koniec mocy moge polecic reloop ampire D1080.
mialem wersje d720, kilku ludków na forum wciąż ją posiada. same zalety :)
i always go full retard