Autor Wątek: Humless picups  (Przeczytany 2910 razy)

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Humless picups
« 12 Wrz, 2012, 22:21:50 »
http://www.humless.strefa.pl/
Ostatnio dostałem cynk o tych przetwornikach od znajomego, że koleś wytwarza je w moim mieście. Było to zaskoczenie. Sprawdziłem stronę i z próbek brzmi zachęcające. Postaram się zrobić niedługo jakieś testy jeśli się uda i dam znać :)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Odp: Humless picups
« Odpowiedź #1 13 Wrz, 2012, 05:13:57 »
"UWAGA:  W przypadku współpracy humless z "humbuckerami" cewki każdego "humbuckera" powinny być spięte (wyprowadzenie 2-przewodowe)."

Que?

To w superstratach HSH nie wyprowadza się czterech żył i nie rozłącza hambakierów? Bardzo chętnie takie dziwo bym przetestował, najchętniej kupił od razu dwa, abo wincy i przemocą zaaplikował kumplowi do meksykańskiego strata w którym mieszkają świerszcze i puchacze, tak napierdala brumem, ale...

Co się stanie, jak rozłączę cewki w HB i każę jednej pracować w połączeniu z humlessem?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #2 13 Wrz, 2012, 06:21:36 »
jeśli humless dziala jak humbucker (stackowane cewki) to będzie brumić w takim połączeniu.
a z tego co wiem niektóre ibanezy HSH rozłączają cewki hambakierów w 2 i 4 pozycki.

o np:
http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-S570DXQM

i tu będzie brumieć tylko w pozycji 3
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz, 2012, 06:29:48 wysłana przez sify11 »
i always go full retard

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
« Odpowiedź #3 13 Wrz, 2012, 10:09:26 »
To się używa do czegoś pozycji innej niż mostowa? :o
synkopy to guwno

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #4 13 Wrz, 2012, 11:33:15 »
jeśli humless dziala jak humbucker (stackowane cewki) to będzie brumić w takim połączeniu.
a z tego co wiem niektóre ibanezy HSH rozłączają cewki hambakierów w 2 i 4 pozycki.

o np:
http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-S570DXQM

( Obraz usunięty.)
i tu będzie brumieć tylko w pozycji 3

No tak. Ale mnie chodzi o układ, dajmy na to HSS, gdzie Humlessa wsadzamy zgodnie z zaleceniem producenta, czyli na środek.

I teraz, wg Twojej teorii, w drugiej pozycji, gdzie gra HB+Humless, wszystko jest ok, dopóki nie rozłączymy cewek w HB, tak? A jak rozłączymy, to będzie brumieć jak zwykłe pół hambakiera plus singiel, czy wybuchnie?? :)

Dobra, piszę do producenta.

Posty połączone: 14 Wrz, 2012, 12:05:11

Edyta: Nic niezwykłego przy połączeniu w kombinacjach brumowych się nie wydarzy, żadnych specjalnych zaleceń montażu (poza tym, że najlepiej sprawdzą się w układzie 3xhumless, lub każda opcja 3xbezbrum)

Trzy stówki za sztukę...

« Ostatnia zmiana: 14 Wrz, 2012, 12:07:37 wysłana przez Ghost_of_Cain »

Orange

• Gość
« Odpowiedź #5 14 Wrz, 2012, 15:29:15 »
Jak za singla dużo. Jak za hambakiera dużo.

Offline benjamin

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #6 09 Lut, 2013, 23:36:13 »
Witam. Zauważyłem, że na tym Forum poruszony został temat bezbrumowych przetworników. Jako "sprawca zamieszania" z przyjemnością odpowiem na ewentualne pytania.
Tymczasem pojawiły się nowe, w wersji humbucker. Szczegóły na stronie http://www.humless.strefa.pl/

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #7 10 Lut, 2013, 08:14:12 »
Czy będę single do 7ki? :) Jeśli tak to w jakim terminie, a jeśli nie to dlaczego nie?! :D
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline benjamin

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #8 10 Lut, 2013, 12:12:53 »
ORANGE:
W stosunku do czego?
Przetworniki można porównać właściwie jedynie do australijskich KINMANN-ów, uznanych powszechnie standard bezbrumów, choć mają zupełnie różną budowę. Wg opisów patentowych KINMANN-y zbudowane są z cewek i magnesów, które zbierają drgania strun (układ czynny przetwornika), a pod nimi jest cewka odbrumiająca, przy czym jest kilkanaście wykonań sprowadzających się w sumie do tej samej zasady działania. W przetwornikach MENS i HUMLESS zastosowano inną konstrukcję umożliwiającą kompensację brumów.
Różne są też właściwości elektroakustyczne: KINMANN Strat ma częstotliwość rezonansową 9,9 kHz, a HUMLESS ok. 13,5 kHz i 11 kHz (klasyczny Strat ok. 11 kHz). To przenosi się na „krystaliczność” i „szklankę” w brzmieniu.
Ceny bezbrumów KINMANNÓW (po ostatniej obniżce!) wynoszą: single – ok. 500 zł, humbucker” ok. 600 zł, P-90 – ok. 700 zł

ORANGE
Wiem na jakim jesteśmy Forum:)
Konstrukcyjnie przewidziano wykonania również na 7 strun (oraz 5 i 4 - dla basów). Lecz takich jeszcze nie wykonywałem i praktycznie nie zostały sprawdzone. Trochę jeszcze za wcześnie :) Jak zostaną wykonane i sprawdzone - wtedy powiadomię i zaktualizuję stronę.