Autor Wątek: Zamiana PC/Laptop  (Przeczytany 1527 razy)

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
Zamiana PC/Laptop
« 14 Wrz, 2012, 08:55:52 »
Panowie, trudny wybór. Chcę zamienić lapciaka na PC, jako że przeprowadzkę chuj strzelił... Skoro siedzę na dupie i nigdzie nie jeżdżę to wolę mieć konkret PCta.

Dostałem na jednym forum propozycję zamiany na takie coś:
- procek i5 2500k o taktowaniu 3,3 do 3,7 turbo boost
- grafa geforce gtx 560 Ti
- ram 4 gb
- dysk wd 160 gb 7200
- płyta główna asroc p67 pro 3 z dwoma usb 3.0
- obudowa i-box prestige
- zasilacz corsair cx 600W
- w zestawie klawiatura i mysz bezprzewodowa, płyty ze sterownikami jak i pudełka oraz książeczki instrukcyjne, stan jak nowy
-do tego LG Flatron 1941 18.5"

Myślicie, że warto? Wychodzi to jakoś 2k. Laptopa kupiłem za 2.700 nowego, ale sprzedałbym i tak góra za 2100...

Opłaca się?

EDYTA: Mogę też Z580 opchnąć za jakieś 2.2k jednemu gościowi i wtedy złożyłbym coś od zera nowego. Warto? Dołożyłbym do 3k powiedzmy i jazda. Pomożeta pany?
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz, 2012, 09:11:56 wysłana przez Jakub_Z. »

Offline CmnD

• Gaduła
Odp: Zamiana PC/Laptop
« Odpowiedź #1 14 Wrz, 2012, 09:11:57 »
W sumie jak za 2k to bez rewelacji, jeśli chodzi o hardware. Nawet z tym monitorem i resztą. Z tego, co pamiętam, to te same monitory mamy w pracowni serwerów w szkole. Kupione rok temu i ostatnio po kolei je chuj strzela. Chyba lepiej wyjdziesz, sprzedając lapka, dokładając ze 2, 3 stówki i kupując na części w jakimś ProLine, czy na rynku wtórnym.

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #2 14 Wrz, 2012, 11:09:15 »
Dobra, to już jasne - sprzedaję lapka raczej.
Ogólnie kasa nie jest problemem, ale nie chciałbym wydać za dużo ;)

Powiedzmy 3.5k z monitorem dobrym Iiyamy. Procesor z odblokowanym OC mile widziany, nie wiem czy lepiej AMD czy Intel? Karta GeForce - nie wiem czy w tej kasie coś GTX z Ti się dostanie, ale wątpię. Dysk bylejaki 7200rpm 500GB styknie. Zasilacz dobry, obudowa też mogła by być jakiegoś Zalmana. Napęd mam, ohoho to se oszczędzę :D

Propozycjonen?

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #3 14 Wrz, 2012, 15:25:55 »
Ja od dawien dawna na AMD siedze. Zawsze mi wystarczały, a do tego były tanie i niezawodne. Posprawdzaj po forach komputerowych polecane setupy na bieżący miesiąc. Tam sie nie mylą.

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #4 14 Wrz, 2012, 15:48:06 »
Jeżeli chodzi o PC to też mam AMD od lat i też nie narzekam. Ale w laptopach to niby lepiej Intel wypada. W wyższych modelach do PC podobno też... Chociaż ja tam się nie znam ;)

Ogólnie ten zestaw, który gość proponuje mi na zamianę nowy kosztowałby około 2.6k bez monitora... Dlatego myślę, że zamiana sensowna raczej.

Tylko i tak nichuja nie mam jak do Olsztyna dojechać, żeby to zabrać, chyba że do mnie kolo przyjedzie.

Ogólnie się sugeruję tym:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2012_poradnik_zakupowy?page=0,7
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2012_poradnik_zakupowy?page=0,8
Dobrze kombinuję?

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #5 14 Wrz, 2012, 22:22:56 »
Potwierdzam...AMD to nie kupa jak niektórzy mówią ;) Ja od 4 lat używam Phenoma II x3 i jak do tej pory nie czuję potrzeby wymiany...

Ale też potwierdzam, że AMD jest daleko w tyle jeśli chodzi o lapciaki ...
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #6 15 Wrz, 2012, 10:49:41 »
Co do kary graficznej, to wybrałbym mimo wszystko NVidia. Po 1. mają technologie typu CUDA i inne takie, które chociażby znacznie przyspieszają prace programów graficznych, obróbki filmów, wszelakiej konwersji, czy post-processingu. No i PhysX i możliwość dokupienia ciulstewka, które nam zrobi ze zwykłego obrazu, obraz CzyDe. Do tego NVidia ma lepsze sterowniki na linucha  8) 8) 8) 8)

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #7 15 Wrz, 2012, 11:19:45 »
Nie no ja tam w ogóle ATI pod uwagę nie biorę, jeżeli o grafikę chodzi. Od lat jestem wierny NVidii nie wiem czemu, ale jakoś nigdy się nie zawiodłem jeżeli chodzi o bezawaryjność (odpukać) i wydajność - 8600GTS w pececie wciąż mi śmiga i Maxa Payne 3 uciągnęła jakoś nawet :D

Powiedzcie mi, jak teraz sprawa z procami AMD wypada. Coś na miarę mocnego i5 z odblokowanym mnożnikiem się znajdzie? Oczywiście w niższej cenie i żeby dobrze się dogadywało z jakąś kartą GTX / Ti średniej klasy ;)

W sumie na reszcie się nie znam, ale zasilacz to jakiś OCZ/Corsair/Chieftek etc. raczej 600W pewnie? Napęd mam, to oszczędzę sporo :D

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #8 15 Wrz, 2012, 17:36:06 »
Zasilacz po prostu dobry. Na ilość W nie patrz, tylko na sprawność, bo dojebią ci 1500W, a sprawność 50% i spalone CPU po tygodniu. DO jednej karty graficznej 600W lekkim chujem wystarczy. AMD teraz ma nowąserie tych procków z 6x/8x za cene normalnego 2 rdzeniowego Intela. Kumpel ma i nawet mu sie sprawdza. Jak to sie ma do wydajności w grach, to nie wiem, ale chyba nikt nie jest takim dewiantem, żeby odpalać 10 Crysis'ów na jednej maszynie "bo moge".

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #9 15 Wrz, 2012, 18:09:15 »
PROTIP:
Mój komputer (i7, hd6870, 4 dyski) po podkręceniu grafiki przy sztucznym obciążeniu wszystkiego na 100% ciągnie 330W. Zważając na sprawność zasilacza w okolicach 85% przy takim obciążeniu oznacza, żę oddaje 280W. Przy pełnym obciążeniu w normalnych warunkach(przycinająca się gra etc) nie ciągnie ani 2/3 tego(oddaje do kompa około 187W).
WNIOSEK:
Zasilacz 500W da wystarczający zapas. Nie pałuj się na siłę na mocniejszy.
Mój komputer by spokojnie pociągnął 300W zasilacz ale z pewnością mocno by się wtedy grzał więc można dorzucić kolejne 200W zapasu :)
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #10 15 Wrz, 2012, 19:06:10 »
O kurna, dobrze wiedzieć Panowie. Zawsze się wszyscy przypierdalali do zasilaczy, że mają być mocne i w cholerę WAT, a tu proszę. Coś pomyślę i złoże w Proline z AMD ciekawego. Niech no tylko się ten laptop sprzeda... A jak nie to trudno - na święta se kupię stacjonarę, a to będzie do grania w pracy lol.