Autor Wątek: Kto z Wro, czyli cogdzieijak w Breslau?  (Przeczytany 2603 razy)

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Kto z Wro, czyli cogdzieijak w Breslau?
« 24 Kwi, 2012, 20:45:40 »
Ode mnie krótka piłka - tak się złożyło że przez ok. tydzień będę na gościnnych występach w StolicyDolnegoŚląsk a. I potrzebuję wiedzieć paru rzeczy, zwłaszcza:

- gdzie tanio i szybko zrobić jakieś zakupy podstawowe (spożywka, pieczywo, może mała drogeria), czyli biedrony, lidle, inne lokalne dyskonty, jakieś bazarki może?
- gdzie tanio i niebardzoźle zjeść - mogą być nawet koty, byle się po nich wąsem nie odbijało ;D

Teren - raczej śródmieście (w okolicach SrajTałer się będę przewijał). Najlepiej żebyście podawali w formie "nazwa / co tam się robi / adres"

Może się komuś przyda na przyszłość, to potem rozbuduję temat na inne miasta, ale to jak wrócę. O ile wrócę :P
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
A gdzie będziesz pomieszkiwał? Bo Ci mogę zrobić mapę z zaznaczonymi sklepami i galeryjami i jadłodajniami w okolicy lub na trasie do skytołera :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
Napisz gdzie będziesz nocować dokładnie.

500 od termosu jest biedrona ul. Komandorska 147.
Lidl jest na Powstańców Śląskich 211a, koło zajezdni tramwajowej, jakieś 5 przystanków tramwajem spod skajtałera.

Co do jadłodajni. Nie jest to pod skajtałerem, ale naprzeciwko Dworca Głównego, czyli 10-15min tramwaj +piechota, dobre pierogi były jeszcze dwa lata temu, i koniecznie spróbuj bułek Regio na Dworcu tymczasowym. Koniecznie!!!
weimar guitar gently weeps

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Będę się kręcił gdzieś na trasie HostelCinema (Kazimierza Wielkiego 17) - SkyTower, raczej nie spodziewam się innych miejsc. No i na koniec dworzec główny ;)
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Przychlast

• Pr0
Biedronke masz blisko hostelu w kameleonie na szewskiej, na ruskiej masz stp(jedzenie na wage, dobre)na rogu hallera i powstancow slaskich (3 przystanki od skaja) masz pierogarnie dobra.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
No to przy cinema masz szereg jadłodajni, bo to jest praktycznie rynek. Tylko markietów tam jak na lekarstwo. Oprócz wyżej wspomnianych, przy ulicy Oławskiej w rynku masz biedronkę, dalej przy placu dominikańskim jest galeria handlowa (Dominikańska) i tam masz Carrefour i fastfoody różnojakie (a po drodze jeszcze jedna biedronka). Po drodze do skytołera masz Arkady Wrocławskie, ale tam głównie ciuchy + kino, ze spozywczych jest zdaje się alma, czyli raczej drogo. Po drugiej stronie Arkad masz EPI market, czyli najdroższy market we wrocławiu. Unikaj jak ognia jesli nie chcesz wydac na bułkę tyle co na obiad w knajpie.
W okolicach rynku masz całe mnóstwo kebabów które są ok, ot kebab jak kebab. Tuz za rogiem, przy ulicy Krupniczej, masz klub od zmierzchu do świtu, w którym leci całkiem fajna muzyka ale zdecydowanie za głośno. Masz jeszcze w okolicach CH Renoma (ul. Świdnicka), ale tam też ciuchowy i drogo ogólnie. Jeśli nie chcesz się zgubić to do skytołera polecam Ci drogę Kazimierza Wielkiego -> Świdnicka, która z kolei zmienia się przy Arkadach za wiaduktem w -> Powstańców Śląskich. Łącznie masz mało do przejscia więc nie pchaj sie w komunikacje miejską, bo nie dojedziesz bezpośrednio bez przesiadek a tylko sie wykosztujesz i stracisz kupę czasu (więcej niż jakbyś z buta szedł).

Przypomniałem sobie że przy ulicy Świętego Antoniego (boczna Kazimierza koło Heliosa, czyli obok Ciebie dosłownie), oprócz szeregu zakładów pogrzebowych była jakas fastfódownia z całkiem niezłymi zapiekankami i knyszami za standardową kasę.

Ceny żarła za zestaw gyros + fryty + surówka to od 13 do 18 zł. Jesli preferujesz bardziej domowe żarcie, to przy rynku przy ul. Kuźniczej jest STP Multifood. Bardzo dobra alternatywa jesli preferujesz zjeść schabowego z ziemniakami. No i finansowo nie jest najgorzej, za standardowy obiad zapłacisz około 10-12 zł w zależności ile jesz. Żeby przyoszczedzic możesz jeszcze szukac na rynku kolesia przebranego za widelec i z logiem STP, zawsze to jakieś tam 10-20% zniżki. Studenci tez z marszu mają tam taniej.
W razie pytań pisz :)
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi, 2012, 12:47:00 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
Kuchnia marche, jeśli jeszcze jest, na rogu Świdnickiej i Bogusławskiego. Po 20stej mieli happy hours 50proc. taniej :D
Akurat w drodze powrotnej między skajtała i Kazimierza.

Gzs, nie zgodzę się, 20, 6 i 7 powiozą go bezpośrednio, 17 trochę okrężnie, ale też bez przesiadki.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi, 2012, 12:50:19 wysłana przez drozdu »

Offline Przychlast

• Pr0
Jak to ? Wsiadasz w 6,7,20,24 i dojezdzasz pieknie. uwazaj, bo ostanio duzo kanarow, warto miec bilet.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
faktycznie, moja wina, jeżdża tramwaje. Co nie zmienia faktu że z buta taniej i przyjemniej

E: w STP tez jest obniżka 50% w ostatniej godzinie. No i STP chyba tańsze jest niż Marche.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Przychlast

• Pr0
Zdecydowanie tansze. Jak jestes fanem kebaba ;) to polecam petra gyros/sawara, jak dla mnie najlepsze w miescie.

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
Ja dalej polecam bułki regio. Kto z Wro i nie próbował, ten pipa.

Przytoczę kultowy dialog związany z  wyborem opakowania.
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi, 2012, 12:54:31 wysłana przez drozdu »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Kurde, aż z ciekawosci spróbuję, bo wychodzi na to że jestem pipa. 23 lata mieszkałem we Wro i nigdy ich nie próbowałem
B ( o ) ( o ) B S

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Ok, spoko i wielkie dzięki, trafię jak coś ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
G-zs jak możesz to podaj zakres od Kazimierza Wielkiego do Sky Tower ,i ew bar który bedzie czynny do 24 albo całą dobę, może byc mleczny , garmażeryjny jeden wafel byle by zjeśc coś na ciepło.

Acha nie doczytałem ze ulaca padła. Natomiast miałem kiedys sklep na Włodkowica i to Marsze wcale nie jest takie tanie a na koniec to juz zimne potrafiło być.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi, 2012, 15:14:27 wysłana przez commelina »

Offline Przychlast

• Pr0
Setka na Kazimierza przy Świdnickiej, można zjeść, można wypić,tuż obok KFC.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Dobra, żem wrócił ;) Okazało się że na takie poszukiwania po prostu nie było czasu. I nie licząc jednego - słownie "1" kebaba kupionego w najbliższej możliwej kebabiarni (10m od wejścia do hostelu), dieta wyglądała tak:

Z biedrony ;) Plus

Z biedrony ;D Plus

Jak widać także z biedrony :zuo:

Przez 5 dni, od rana do wieczora. Mam dość bułek, parówek i maslanek :P

A w ogóle to zmienię na dniach temat na bardziej ogólny, bo poradnika turystycznego nie ma jeszcze an forum a by się przydał z tego co widzę ;)