Autor Wątek: [NBD] G4M 972  (Przeczytany 556 razy)

Offline maciek1b

• Gaduła
    • DEADLY NIGHTSHADE
[NBD] G4M 972
« 11 Mar, 2025, 14:08:04 »
NBD z lekkim opóźnieniem ale jest.
Basidło kupiłem z myślą domowych dogrywek i osiągnięcia grywalnego lowF# bez większych oczekiwań co do reszty i taka ta gita jest.
Wcześniej próbowałem przestrajać basy ze standardową skalą ale efekt był mizerny i kończyło się graniem w tej samej oktawie co moje 8ki, nie dawało mi to spokoju, miałem już odpuścić bo budżet na Dingwalla mi nie pozwalał  :o ale w czeluściach forumowych kolega @OMSON pisał o budżetowym basie z long scale i stwierdziłem że spróbuję.
G4M 972 Fanned Fret 5-String Bass Guitar - tak sobie to nazwali w Guitar4music, basik bardzo przyjemny, fajny look, po przestrojeniu do lowF# da się grać nawet całkiem przyjemnie, lekko podniosłem pickupy i nawet w miksie nie ucieka mi to F#. Po rozmowach z Omsonem mam zamiar zmienić pickupy na alnico Guykera i pewnie strunę F# dam 145 z założeniem że będzie jeszcze lepszy naciąg.
Co do samego zakupu to trochę byłem zaskoczony że przyszło w takim zwykłym kartonie gitarowym bez żadnego zabezpieczenia dodatkowym. Pudło z lekką dziurą ale gita bez uszkodzenia. Kupiłem jako nówkę nie B-stock a że było trochę fackupów to się do sklepu sprułem i mi 250 zeta opuścili (klucze podrapane, trochę słabo wklejone siodełko, jakieś rysy na lakierze pod światło itp) tematy do ogarnięcia we własnym zakresie lub u lutnika wiec ogólnie jestem zadowolony po zniżce. Poza tymi drobnymi wadami basik bardzo fajny i przyjemny w łapie, stalowe progi, siodełko z kości, pickupy pewnie dałyby radę ale liczę że z alnico będzie jeszcze lepiej. Trochę muszę się do multiskali przyzwyczaić ale ogólnie jestem zadowolony z basidła, przede wszystkim że da się ugrać z tym niskim F#.
Mała próbka brzmienia
https://youtube.com/shorts/LyyN_1WvVdM?si=XKjMu8SonuFCFU38

Offline Rot

• Gaduła
Odp: [NBD] G4M 972
« Odpowiedź #1 12 Mar, 2025, 18:54:04 »
Fajny, taki nie za ładny.

Jakieś próbki?

Offline maciek1b

• Gaduła
    • DEADLY NIGHTSHADE
« Odpowiedź #2 12 Mar, 2025, 18:56:54 »
@Rot próbka tylko ta pod linkiem z youtube

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #3 14 Mar, 2025, 00:34:22 »
Właśnie, że ładny ;) Gratzy!
Paczki z głów!

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #4 Dzisiaj o 02:02:31 »
No i dobrze zrobiłeś ziom. Te fat-stacki Guykera, co poleciłem, będą miały mniejszy output, ale dadzą bardziej otwarty i ciaśniejszy w dole sound. Stockowe humby, są ciemne i mocno skompresowane, ale mają dobry punch - co słychać (dzięki EQ onboard, da się to w miarę skompensować). Po ewentualnej wymianie punch pozostanie (te polecane też go mają), ale zrobi się czytelniej z większą ilością informacji i bez potrzeby mocnego kręcenia tym EQ (ewentualne lekkie podbicie dołu). Po prostu zyskasz na szlachetności brzmienia. Tak bym to opisał.