Autor Wątek: Sprzęga  (Przeczytany 4708 razy)

Offline deathtom

• Gaduła
Sprzęga
« 07 Cze, 2011, 21:19:26 »
Mam zajebiscie wazne pytanie

Wiec...

[ NOOB QUESTION WARNING ]

Pany, od czego zalezy sprzeganie/piszczenie mikrofonu? Mamy salke 20 m2, mam mikrofon chujowy bo chujowy, bo jakis Stagg za 150zl i zestaw naglosnieniowy Peavey Performer. Ni chuja nie wykrece wiecej niz 50% volume na mikserze, bo mikrofon piszczy jak pojebany. Rezultat? Nie slychac mnie tak glosno jakbym chcial.
Wiec czyja to wina? MIkrofonu czy co?

Wkurwia to nie tylko mnie, ale tez pozostalych czlonkow bandu. A chcialbym sie dac glosniej kapke.

help?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Odp: Sprzęga
« Odpowiedź #1 07 Cze, 2011, 21:21:54 »
podpinam pod pytanie bo mam tak samo :(
i always go full retard

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #2 07 Cze, 2011, 21:27:25 »
Ja jedynie zauwazylem taka zaleznosc, ze mikrofon nie moze byc zwrocony w strone glosnikow tylko w przeciwna. I sie zastanawiam, czy piszczy bo zbiera dookola wszystko, np. jak mikrofon jest blisko pieca, czy jaki inny powod...

Offline gkoz

• Gaduła
« Odpowiedź #3 07 Cze, 2011, 21:32:40 »
Zasada jest prosta. Trzeba działać w ten sposób, żeby jak najmniej tego co wychodzi z głośników nagłaśniających mikrofon trafiało z powrotem do mikrofonu. To jest klasyczne dodatnie sprzężenie zwrotne.
Czyli wytłumiać sale, ustawiać mikrofon przeciwnie do głośników, a najlepiej znaleźć miejsce gdzie sprzęga najmniej.

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #4 07 Cze, 2011, 21:35:49 »
Wytlumiona jest, ale jest mala 20m2, mikrofon jest daleko od glosnikow, po przeciwnej stronie. I dlatego sie zastanawiam, ze moze jest jakis bardziej pro mikrofon ktory sam w sobie zbiera tylko to co ma przed soba, a nie wszystko dookola. Bo tak naprawde sprzega przede wszystkim jak jest wlaczony a nie uzywany - czyli de facto zbiera z otoczenia.

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
« Odpowiedź #5 07 Cze, 2011, 21:49:07 »
Jak nie jest używany to nie powinien być włączony:) Nie ma reguł w małych salkach, chyba że gracie za głośno. Kierunek jest ważny ale, czasami trzeba znaleźć spot, kilka stopni w prawo lub w lewo lub mniej górki może pomóc, a jak nie pomaga to dozbieraj i kup Shure SM-58.
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #6 07 Cze, 2011, 21:54:01 »
Nie jest uzywany patrz: spiewam i gram, potem tylko gram, spiewam i gram i znow tylko gram.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #7 07 Cze, 2011, 22:00:33 »
Lepszy majk i jak najbardziej zejdź z linii odsłuchu mikrofonu, ot cała filozofia.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #8 07 Cze, 2011, 22:05:17 »
Polec lepszy majk. Niekoniecznie za 400zl+ (chyba ze takowych nie ma)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #9 07 Cze, 2011, 22:17:50 »
Yyyy, Shure SM 58? ;)
Nie znam się na majkach, ale 58 to pewniak za mniej niż 400 zł ( używany ).

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
« Odpowiedź #10 07 Cze, 2011, 22:25:44 »
http://allegro.pl/shure-sm58-sm-58-mikrofon-wokalowy-super-nowy-i1641940541.html

Ale może to być kwestia poustawiania sprzętu za blisko siebie - 20m2 to niestety niewiele i sprzęgać może nadal.
weimar guitar gently weeps

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #11 07 Cze, 2011, 22:29:52 »
Mozliwe ze masz racja, trza bedzie pomyslec nad poukladaniem gratow inaczej. A ten mike cos mi smierdzi, nagle taka mala cena...

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
« Odpowiedź #12 07 Cze, 2011, 22:37:10 »
Tylko przykładowa aukcja, jest wiele ofert do 300.

Kierunek majka to jedno, drugie to ogledłość. Nie wiem jak to jest na takiej małej salce ;) Nie jestem specem, ale nie tylko z odsłuchów zbiera, ale również wzmaki.
weimar guitar gently weeps

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #13 07 Cze, 2011, 22:52:16 »
Dokladnie, na 100% zbiera z wzmakow, szczegolnie z basowego, wiec sie zastanawialem czy ktorys z mików na rynku posiada technologie eliminujaca takie zbieranie wszystkiego dookola.

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
« Odpowiedź #14 07 Cze, 2011, 23:19:55 »
Dokladnie, na 100% zbiera z wzmakow, szczegolnie z basowego, wiec sie zastanawialem czy ktorys z mików na rynku posiada technologie eliminujaca takie zbieranie wszystkiego dookola.
Poczytaj o "charakterystykach kierunkowych mikrofonów".
Jak masz wpięte to w mikser to poczytaj o korekcji monitorowej.
Ekstremalnie możesz też poszukać o podłączaniu 2 mikrofonów w przeciw-fazie.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #15 07 Cze, 2011, 23:27:19 »
Widzę po tematach na forum, że jesteś typem człowieka, który woli wydać więcej i mieć lepiej więc polecam zakup Shura Beta SM58, który jeszcze mniej zbiera syfów z otoczenia od zwykłego SM58.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #16 07 Cze, 2011, 23:37:17 »
Ale jednocześnie ma, z tego co wiem, inną charakterystykę. SM jest chyba ciemniejszy, a beta jest do niższego, ciemniejszego głosu, nie? Czy wymyślam?

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #17 07 Cze, 2011, 23:42:31 »
Byłem gdzieś na evencie gdzie pokazywali oba mikrofony i opowiadali.
Jeżeli wierzyć tym ludziom to Beta jest nowocześniejszą konstrukcją o tym samym brzmieniu.
Zamiast kardioidu dostajemy superkardiod, mechanicznie budową się różnią etc.
W brzmieniu na pewno jakaś różnica jest no bo nie ma opcji zrobić dwóch różnych konstrukcji o tym samym brzmieniu, ale z założenia miała być to różnica nie słyszalna.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline gkoz

• Gaduła
« Odpowiedź #18 08 Cze, 2011, 06:16:24 »
Jeszcze można w ostateczności uciec się do podcięcia konkretnych częstotliwości na korektorze, jeśli tylko na nich się wzbudza.

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
« Odpowiedź #19 08 Cze, 2011, 18:37:43 »
Nie wiem, czy to jest argument za lepszym mikrofonem, czy za inną kierunkowością, ale moje doświadczenia są takie:
Przy tym samym ustawieniu mic'a względem "monitorów" (kombo basowe :P na podłodze, głośnik pod kątem 45 st w kierunku reszty bandu, mic i wokalista za nim) Shure C 607 sprzęgał nam jak cholera, a Beta 58 nie dość, że nie hałasował, to jeszcze mieliśmy duży zapas regulacji głośności.

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
« Odpowiedź #20 08 Cze, 2011, 19:13:23 »
Jedno i drugie :) bo też jedno się z drugim wiąże. Oba mikrofony mają kardioidę, ale zobacz jaka różnica... Na górze C607, na dole Beta 58. Widać, że C607 sięga w tył mocniej niż B58. (Ten "cypelek" na ch-ce B58 to nic szczególnego, C607 też go ma, tylko to jest ruski wykres ;) )

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #21 10 Cze, 2011, 19:17:03 »
Ściągnij górki i dołu, wypchnij środek :) U nas na podobnej (5x5m2) salce jest np. na -10dB i nie ma problemów ze sprzęganiem, a mamy chyba jakiegoś shura C-cośtam taniego i droższego EV N/D367 :) Staraj się kręcić volume i masterem i skręcać możliwie najniżej gain.

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #22 10 Cze, 2011, 21:19:24 »
btw. Shure serii C to z założenia mikrofon do karaoke, przedszkola, imprez firmowych itd. Seria PG to chyba najtańsza, która faktycznie nadaje się do grania scenicznego/prób itd, i w taki bym celował. Swego czasu udało mie się wyrwać PG48 za ok. 90zł używany, sala prób to ok. 20-25m2, dwie kolumny, eltron 100 i da się to dobrze rozkręcić, bez niepotrzebnych sprzęgów. SM to wyższa seria, więc powinno być tylko lepiej

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #23 10 Cze, 2011, 23:08:31 »
@Vertigo

Dzieki, wypróbuje przy najblizszej probie.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #24 11 Cze, 2011, 10:48:25 »
Za 300 zł można już dostać i sm i betę. Mi się udało wyrwać bete58a za ok. 300. Fajny mikrofon, czulszy i jaśniejszy niż pg-58 (ale to akurat nie dziwne :)).
Sprzężenie może ci się robić poprzez odbicie od ściany, ale również i od faktu że zbliżasz głowe do mikrofonu :)
Zawsze możesz kupić eliminator sprzężeń, ale to jest zabawka której trzeba umieć używać - mi się jeszcze nie udało zmusić mojego do prawidłowej współpracy.
Poza tym - nie łap czaszy mikrofonu kardioidalnego od tyłu (nie obejmuj dłonia), bo wtedy zmienia charakterystyke na dookólną i zaczyna wyć i piskać (pisze o dynamicznym majku, nie mam innych doświadczeń w tym temacie :) )