Autor Wątek: Porady dotyczące zakupów na ebay  (Przeczytany 1211 razy)

wiertara

• Gość
Porady dotyczące zakupów na ebay
« 01 Mar, 2011, 00:16:45 »
Od niedawna przeglądam ebay, upatrzyłem sobie nawet kilka fajnych gratów.
Jednak mam obawy co do bezpieczeństwa takich transakcji. Po przeczytaniu informacji znajdujących się na stronie ebay, możemy odnieść wrażenie że jest chroniony bardziej niż krzyż sprzed pałacu prezydenckiego, zbliża ludzi bardziej niż tp
i sprzyja handlowi międzynarodowemu. Jednak ile osób tyle opinii, wielu z was kupuje tam świetne graty za grosze, lecz np: Dex i Andy zostali wychujani na konkretną kasę...

Jakie są wasze spostrzeżenia dotyczące: kupowania, wysyłki z USA i EU do PL, na co zwracać uwagę, gdzie można sprawdzać sprzedających, jakie znacie manewry zwiększające bezpieczeństwo, jak można ominąć cło/vat, czy i jak możemy ubezpieczać nasze transakje.
Jeśli już padniemy ofiarą marketingu to; co należe zrobić, gdzie się udać i jak postępować.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Z tego co wiem to teraz paypal ubezpiecza całość kwoty, którą zapłacisz więc dopóki jest przez paypal to w sumie miałbym gdzieś całą resztę.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline oz

• Pr0
parę razy kupowałem na ebay.de, jak dla mnie system się niczym nie różni od allegro:
wygrywasz aukcję, dostajesz maila z danymi, zlecasz przelew, czekasz na przesyłkę i już, ot cała technika. Odnośnie strachu, że coś pójdzie nie tak albo sprzedający weźmie pieniądze i nie wyśle sprzętu to tak jak zawsze, wszystko zależy od człowieka, chociaż sam miałem nieprzyjemną sprawę wygrałem gitarkę i gość bardzo się obijał z wysyłką, skorzystałem z formularza zgłoszenia problemu na ebay.de i poskutkowało gościu wysłał, mówi się, że w pechowym transakcjach paypal jest najbezpieczniejszy.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
Nie chcę siać plotek, ale jeżeli nic się nie zmieniło to paypal tobie wypłaca od siebie, a sami ściągają od tamtego. Więc błyskawicznie i bezpiecznie.
Ale lepiej niech ktoś to potwierdzi.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
To znaczy, że prawdopodobnie nie wysyła do Polski. Lepiej spytać przed licytacją/kupnem.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
A najlepiej coś w stylu www.shiptu.com