To ja się podzielę doświadczeniami, "wiedzą" . Wyżej pytano czy jest różnica w brzmieniu między potkami 500K a 250k - jest . (tak tak dziękuje, nie klaszczcie już ^^). Im więcej przed K tym więcej górki ( widziałem, słyszałem nawet przypadek instalacji 750K do LP - dawało to stratopodobną szklanke z praktycznie niemożliwością zdjęcia górki , tak by brzmiało to "dechowo" - jak najbardziej zbliżenie do podłączeń suchych - bez potków). Ogolnie polecam lekturę elektrody.pl .
Z autopsji wiem też że jest różnica brzmieniowa między potkami różnych producentów (pewnie chodzi o fabrykaty użyte przy produkcji). Tak więc podsumowując - stosunkowo na zdrowy rozum małe jebadełko, które nie powinno mieć wpływu na brzmienie - ma wpływ wielki.
Na zdrowy rozum, to zmieniając potek na taki o dwu- albo trzykrotnie większej rezystancji musi być różnica, bo zmienia się stała czasowa filtra RC. Różnice brzmieniowe między potkami róznych producentów to brednie. Teoretycznie większa różnica byłaby przy przypadkowych potencjometrach tego samego producenta (rozrzut produkcyjny parametrów, pytanie czy ta różnica byłaby słyszalna) niż przy ściśle dobranych co do wartości (powiedzmy do 0,5%)potencjometrów różnych producentów.
podłanczam się pod pytanie odnośnie mostka
Włancznik to swoją drogą też ciekawe urządzenie... ;P