Dzięki wielkie za porady!
1) Sygnał DI gitary w Firewire (gain na 0, pad wyłączony) jest czystszy niż dibox w PODzie, ale ma dużo więcej szumów. Jak się nałoży higain TSE X30 i IR to w sumie dibox POD nie brzmi specjalnie gorzej (wysokie tony i tak obcina IR), a ma dużo mniej szumu w tle, który mnie strasznie denerwuje. W sumie nawet bez podłączenia kabla i gitary mam z preampu Firewire jakieś -85db szumu. Ja mam jakiś wadliwy egzemplarz czy też tak miałeś, Lord Awsmguy? Czy inne Interfejsy mają mniej szumów?
Z FW 410 nie miałem żadnych problemów jeśli chodzi o szumy. Upewnij się, czy masz prawidłowo ustawiony gain (powinieneś trzymać się poziomu -3dBFS peak przy "mocniejszym" uderzaniu w struny).
Gain prawidłowo ustawiony, oczywiście nagrywam przez Hi-Z.
Ale w końcu nie zrozumiałem, czy też masz/miałeś (bo w końcu nie wiem czy jeszcze masz FW410?) tak, że przy Pad off i gain na 0 w FW410 nawet jak
nie włożysz kabla od gitary (ani w Hi-Z, ani w inne), to masz mniej więcej -87db stałego szumu od preampu FW. Bo ja tak mam
I to wydaje mi się nieprawidłowe
Jeśli możesz kiedyś przy okazji to sprawdzić (lub ktoś inny, kto ma FW410) to byłbym dozgonnie wdzięczny.
4) A i problem jest taki z reampingiem że, hmmmm, jakby to wyjaśnić, na FW muszę w Reaperze robić nowego tracka (i kopiować łańcuch vst co oczywiście obciąża kompa), żeby kolejny fragment audio (na tych samych ustawieniach vst) po prostu troszkę przyciszyć. Przy podzie wkładałem go dalej w osi czasu na tego samego tracka i klikałem propeties i ściszałem - ale na FW przy reampingu ten ściszony fragment będzie inaczej brzmiał, bo TSE X30 dostanie sygnał o mniejszej głośności do przesterowaniai na outpucie będzie mniej przesterowana gitara. Podejrzewam, że jest na to jakiś prosty sposób bez robienia nowego tracka (dlatego zapytałem przy okazji), ale ja ciemnym noobem jestem i nie mogę znaleźć.
Nie potrafię zrozumieć o co chodzi - jak możesz, opisz dokładniej problem.
Nagrywam powiedzmy riiff 1 na jakimś danym FX chain (w którym jest m. in. TSE X30) na Track 1. Następnie chciałbym nagrać jeszcze riff 2, ale też na tym samym fx chain, na tym samym track 1. Ale załóżmy riff2 po nagraniu okazuje się zbyt głośny i chcę go jakoś ściszyć, ale nie chcę sciszać riff1. Nie chcę też w tym celu robić track2 specjalnie dla riff2 (aby móc go ściszyć) - by nie obciążać dodatkowo kompa. Dalej - to co napisałem w cytowanym przez Ciebie fragmencie z mojego pierwszego posta.