Autor Wątek: Samochód do 15 000  (Przeczytany 38644 razy)

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Odp: Samochód do 15 000
« Odpowiedź #50 24 Lip, 2010, 11:28:22 »
LPG to jak napisał jeden z kolegów niskie koszty tankowania, ale wyższe na przeglądach (droższy olej, szybciej padają uszczelki, świece, zawory itd.) plus oczywiście sama instalacja. Jak ktoś to już zrobił, to oki, ale samemu szkoda kasy i nerwów się w to bawić.

Przegląd samochodu z gazem to dodatkowo ok 60zł. Świece, kable dobrze wymienić raz w roku (koszt ok 200zł w tańszych autach). Droższy olej do samochodu LPG? Nie słyszałem, nie praktykowałem.

Jasne, że najlepiej kupić auto z gotową instalacją niż samemu się w to bawić. Sam tak zrobiłem rok temu i finansowo nie żałuję decyzji. Butle gazu mam 36 litrów, robię na tym średnio 430 km. Do czego zmierzam, wychodzi prawie dwa razy taniej niż w benzynie. Wsiadając do samochodu nie zastanawiam się nad spalaniem. Co do utraty mocy, u mnie jest gaz sekwencyjny i spadek mocy jest mało odczuwalny. O ile w ogóle jest. Nie jest to element, który mi przeszkadza.

Gaz - ekonomiczny, aktualnie najtańszy środek, tymbardziej jeżeli zakupisz już auto z zainstalowanym. Niestety lubi być awaryjny, czego pewnie niejednokrotnie doświadczysz kupując takie auto JEŻELI nie będziesz o niego dbał. Wchodzą w to problemy z zapłonem na benzynie, pompami paliwowymi, mieszankami, kunami i innymi wynalazkami.

Przy przebiegach o których mówiłeś 100 000 rocznie - pewnie tak, duża szansa, że coś z zapłonem czy pompom może się stać, ale jeżdżąc 20-30 tys. ryzyko na pewno mniejsze. Chodzi mi o to, że nie ma co zakładać, że coś się zjebie. Jak ktoś ma pecha to zrobi 500km i mu padnie samochód ;)
007