Autor Wątek: Samochód do 15 000  (Przeczytany 38352 razy)

Offline BartoszKa

• Prawie użytkownik
Odp: Samochód do 15 000
« Odpowiedź #25 23 Lip, 2010, 13:56:49 »
Przez 6 lat użytkowałem służbowe Skody Fabie Kombi (1,9 SDI i 1,9 TDI) i generalnie auta były nie do zajechania. Oprócz przepalających się średnio co 1,5 miesiąca żarówek świateł mijania, z samochodem nie działo się nic. Kompletnie nic. A jak to bywa z autami służbowymi nie pieściłem ich zbytnio ;) SDI jak odchodziłem z firmy miało przejechane 270 tys. km (różni użytkownicy) a sam osobiście TDI zrobiłem 329 tys. km i gdy zdawałem ten samochód to łza mi się w oku zakręciła.
Teraz mam Renault Clio IV 2005 1,2 16V i gdyby nie fakt, że akurat taki samochód musiałem kupić, to sam sobie bym wytatuował na czole :IDIOTA. Auto porażka... Jest tak napierdolone elektroniką i co chwilę coś się psuje. Ostatnio np. padło pół (tak - PÓŁ!) sterownika od świateł mijania odpowiedzialne za prawy reflektor. I kurwa wszystko się świeci oprócz tej jednej żarówy! Lista innych usterek jest tak długa, że wypisując to wszystko chyba bym zszedł w trakcie bo kurwica by mnie trafiła! NIGDY WIĘCEJ!!! Komputer co chwila wywala jakiś błąd po czym po chwili jest ok. Przy delikatnej jeździe trzeba wgrywać na nowo program adaptacyjny bo komputer (identyczny jak pralkach Bosch) wariuje przy niskich obrotach. Jedyne na co nie mogę narzekać to spalanie - miasto 6-7 l a w trasie nawet 4,7 l/100 km i na poziom wyposażenia - Climatronik, 6 poduszek, progresywne wspomaganie i parę innych pierdół. Ale wizyty u mechanika i koszt części rozpierdala mnie kompletnie...
Generalnie przy przebiegach większych niż 35/40 tys. km rocznie warto brać diesla bo przy obecnych cenach paliw różnice między ON a benzyną wynikające ze spalania rekompensują koszty serwisu diesla i ewentualnych napraw ale przy mniejszych przebiegach zdecydowanie benzyna - nieco mniejsza pojemność i moc ale za to bez np. turbiny o której awarię wbrew pozorom nietrudno. Dynamika ta sama co przy dieslu, zużycie paliwa podobne ale koszty eksploatacji znacznie mniejsze.