Witam. Jestem elektronikiem i zajmuję się sprzętem gitarowym. Jak czytam niektóre posty to pusty śmiech mnie
ogarnia !!! Na podstawie wieloletniej praktyki, uważam, że muzycy powinni się zająć muzyką a elektronicy-pracą dla nich ! Ktoś, kto nie posiada wiedzy o lampach i nie ma praktyki i APARATURY POMIAROWEJ- oscyloskop+ generator- nie jest w stanie sprawdzić i stawić bias prawidłowo! Ja ustawiam bias
na kształt sinusoidy, bo dla różnych lamp, bias też jest inny. Muzycy powinni grać a elektronicy- pracować dla nich. Niech kazdy robi swoje a bedzie ok. Ja rozumiem, że chodzi o koszty roboty, ale, jeżeli kogoś stać na sprzęt za sporą kasę, to niech też liczy się z kosztami serwisu i samodzielne kombinowanie zawsze kończy się problemami a koszt są dużo większe. Jezeli chodzi o typy lamp to JJ Electronics są niezbyt dobre i nie wytrzymują wyższych napięć anodowych a w katalogu mają Ua max.800 V. Chodzi o EL-34 i ja polecam lampy
Elektro Harmonics lub Sovtek, w zalezności od wymagań brzmienia. Polecam jeszcze raz wizyty u dobrego i niedrogiego elektronika w sprawie serwisu swojego szatana. To zawsze będzie procentować w niezawodności sprzętu.Pozdrawiam- Zygmunt.PS. Jeżeli ktoś będzie miał pytania do mnie to chętnie odpowiem i proszę pisać na adres:zibisound@o2.pl .
Już się boję fachowca.
A w jaki sposób szanowny Pan sprawdza brzmienie wzmacniacza?
Pewnie podłączając do Mesy Radio
(wiesz o co idzie;) )
A przy okazji zibisound, to nie to samo co Digisound? Mam właśnie taki amp w serwisie.