Autor Wątek: Wymiana Gniazd lamp  (Przeczytany 4621 razy)

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
Odp: Wymiana Gniazd lamp
« 22 Gru, 2007, 05:22:10 »
Ja na początek spróbowałbym psiknąć jakimś specyfikiem typu "KONTAKT" Firmy KONTAKT CHEMIE albo jakimś analogicznym np Philipsa każdy ze styków wewnątrz podstawki.
Po drugie wziąć każdą lampkę w łapkę i zobaczyć czy nóżki nie są czarne albo nie mają jakiegoś siwego nalotu. Jeśli tak jest weź np pilnik do paznokci i każdą nóżkę opiłuj z tego nalotu i do wcześniej spryskanego kontaktem gniazda wsadź.
Jeśli cała ta operacja nie pomoże szukałbym przyczyny w zimnym lucie na którejś z nóżek podstawki.Mimo że mesa stosuje płytki dwustronne (gdzie element do niej przylutowany trzyma się z obydwu stron i wewnątrz samego otworu gdyż jest on także po bokach pokryty metalem) i baaardzo rzadko się zimne luty zdarzają trzeba wziąć pod uwagę to iż jest to combo i wzmacniacz jak i same lampy są narażone na duże wibracje podczas pracy poprzez bliskość samego wzmacniacza z głośnikiem, i lut zwyczajnie może pęknąć. Zmierzam tutaj do tego że jeśli powyższe
sposoby reanimacyjne nie pomogą, będzie trzeba wziąć lutownice i kalafonie.
Zanurz grot w kalafonii i rozgrzej lut na nóżce każdej podstawki tak żeby stał się płynny i pozwól mu spokojnie zastygnąć.
Nie wiem jaką masz tą DRkę 2 czy 3 kanałową ale jeśli tą pierwszą, to wymiana podstawki
wiąże się z dość sporym wyzwaniem...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008