Autor Wątek: Gdzie się wydać z własnym materiałem  (Przeczytany 3969 razy)

Offline lokibalboa

• Pr0
Odp: Gdzie się wydać z własnym materiałem
« 22 Wrz, 2009, 09:52:12 »
wydawnictwo wiąże się na ogół z kontraktami na następne płyty/trasami koncertowymi więc nie dajcie dupy, bo nie jedną kapele tak chujowym kontraktem zniszczyli (i nie trzeba daleko szukać-wystarczy poczytać trochę o polskich zespołach i paru wydawcach/producentach).

Jak rzucicie się na pierwszego lepszego wydawce bez wcześniejszego doczytania, ustalenia zasad współpracy to macie pewność że wycisną z wasz wszystko co będzie opłacalne i zostawią bez szans dalszego funkcjonowania. Musicie mieć zapewnioną promocję-bo co z tego ze ktoś was wyda jak nikt sie o waszej płycie nie dowie, koncerty trasy-jeżeli macie grać to lepiej przemyślcie finansowe aspekty. Np. czy umawiacie się na pół kasy za koncerty przed wyjazdem i pół po. Słyszałem już o przypadkach że zespoły dokładają do koncertów niesamowite sumy. To jest bardzo brutalny biznes a nie wesołe opole o czym mam teraz się okazję przekonywać i od tego kto was wyda często zależy czy wasz zespól kiedykolwiek coś osiągnie czy będzie siedział pod wielkim tłustym paluchem wydawcy który zbije na was siano za to że mógł wydać wasz CD. U nas zajmuje a właściwie zajmować się będzie nasz wokalista ( ma największe biznesowe jaja z nas wszystkich) z którym taką właśnie rozmowę jakie warunki stawiamy przeprowadziliśmy wszyscy razem. Póki co EPkę wydamy na własną rękę(-od nagrywania, do okładek, książeczek itp.) i rozsyłamy gdzie się da , za granice tutaj, nawet kurwa na epuls.pl ( :D ) ważne żeby rozesłać materiał i wtedy ew. czekać na propozycję. Jeżeli takich nie będzie to LP także nagramy na własną rękę. Uwierzcie że lepiej wydać samemu niż zostać wyruchanym na np. 5 następnych lat. bo wywiązanie się z kontraktu to oczywiście spore kary finansowe dla zespołu ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz, 2009, 09:53:57 wysłana przez lokibalboa »