Autor Wątek: Potrzebna krew w Warszawie  (Przeczytany 3231 razy)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Odp: Potrzebna krew w Warszawie
« 04 Wrz, 2009, 14:13:09 »
ja sie pytam zupełnie poważnie, czy potrzebują tej krwi do operacji? czy jest na zasadzie damy mu krew dla zaróżowienia policzków bo nie wiemy co robić? w wypadku utraty krwi wystarczy użyć środka którego nazwy nie pamietam w celu wyrównania cisnienia krwi w kwioobiegu i obiegu tlenu co jest mniej inwazyjne i bezpieczniejsze

http://portalwiedzy.onet.pl/55584,,,,srodki_krwiozastepcze,haslo.html
http://www.jestemchory.pl/atc.via?atc=B05

Jesteś jehowy? Preparaty krwiozastępcze są to płyny, które przetoczone dożylnie uzupełniają utraconą objętość krwi i utrzymują przez kilka godzin skuteczne warunki hemodynamiczne. Przez rozcieńczenie krwi i zmniejszenie jej lepkości zwiększa się ponadto przepływ tkankowy. Środki krwiozastępcze dzielą się na środki zastępcze osocza, których działanie opiera się na zdolności zwiększania objętości krwi, oraz na tzw. prawdziwe środki zastępcze krwi, które dodatkowo mają zdolność przenoszenia tlenu do tkanek. Tego typu preparaty nie mają pełnej zdolności transportowej krwi i innymi słowy NIE ZASTĘPUJĄ W PEŁNI funkcji transportowej krwi, mam na myśli funkcję odżywczą.

Tyle z teorii.

Tolein, przykro mi z powodu kolegi, ale jednej rzeczy nie rozumiem. Wylewu krwi do mózgu nie leczy się transfuzją. Wręcz przeciwnie. Lekiem z wyboru w pierwszym rzucie jest mannitol. Jest to lek z grupy moczopędnych (obniżających ciśnienie tętnicze krwi, główna przyczyna wyleu krwi do mózgu), który ma zadanie przeciwobrzękowe (stosowany często także w leczeniu rozległych urazów głowy, np w wypadkach). Tłoczenie dodatkowej ilości płynów jest BŁĘDEM. Prawdopodobnie coś źle zrozumieliście. Tak czy inaczej mam nadziej że kumpel szybko powróci do zdrowia, bez powikłań typowych dla stanu.

EDIT; nie zmienia to faktu, że oddawanie krwi jest społecznie pożyteczne :) Oddałem w swoim życiu jedynie 2 litry, co jest porkryciem jedynie dla ułamka pakietu jednostki potrzebnej do transfuzji. Jedną jednostkę (bodajże 600ml, nie pamiętam oddaje 6 chłopa!!!)
« Ostatnia zmiana: 04 Wrz, 2009, 14:34:56 wysłana przez Sinner »