Odkopuję temat po kilku latach. Moje zmodowane słuchawki z czasem zaczęły iść coraz bardziej w zapomnienie, aż któregoś dnia zostały wyparte przez zwykłe HD668B do codziennego użytku przy komuterze oraz plumkania na gitarze.
Arini przeleżały w pudełku z dobre 6 lat, aż o nich zapomniałem. Znalazłem je dopiero jak szukałem długiego przewodu do nie-modów.
Postanowiłem je (Arini) rozebrać i sprawdzić co się tam tak właściwie wydarzyło z nadzieją, że w jakimś stopniu uda mi się je naprawić i będę mieć słuchawki do warsztatu. Tak właściwie to chciałem je przywrócić do oryginalnego stanu.
Zacząłem od kartonowych damperów, które oryginalnie pełniły funkcję jakiegoś filtra, a w Arini zostały one w ogóle usunięte. Nie podobał mi się pomysł z kartonem, więc wyciąłem je z włókna węglowego grubości około 0,8mm i wkleiłem w oryginalne miejsce. Podmieniłem je również w niemodowanych- różnicy w brzmieniu jakaś tam była, ale m.in. wymieniłem też pady (oryginalne, ale nowe), więc nie wiem na ile to realna różnica, a na ile siła sugestii. Nie bawiłem się w wycinanie gąbki (niby filtrów), które były oryginalnie gdzieś w samych słuchawkach. Pobawiłem się za to z wymianą czegoś co przypominało papier filtracyjny HEPA. Wydaje mi się, że zaklejało to kanały wylotowe na zewnątrz. Jako modyfikacja to chyba zostały one przebite grubą igłą, zgaduję, że "w celu dodania więcej powietrza w brzmieniu"? Zerwałem to i owe kanały na nowo zakleiłem właśnie papierem HEPA H13. Arini też otrzymały nowe porządne pady. Miękka skórka, porządna gąbka i generalnie grubość dwa razy większa niż oryginalnie.
W Arini wrócił bas. Nie jest aż tak mocny jak oryginalnie, ale jest to po prostu bardzo fajny i przyjemny dół. Miło się słucha teraz kapel, które naprawdę nisko stroją gitary. Zwykłe HD668B sprawiają wrażenie, że mają w tej chwili trochę za dużo tego dolnego pasma i jest ono delikatnie kluchowate. Też nie wiem na ile to jest siła sugestii.
Jak wygrzebię się z nadmiaru obowiązków, ogarnę moją jedyną gitarę, to przetestuję te słuchawki na Mooerze GE300. Wierzę, że wreszcie będzie tak jak miało być od samego początku.