Autor Wątek: Tune'o' o matic w 6 w 7demce.  (Przeczytany 9513 razy)

Offline Chomick

• Pr0
Jedyne co IMO można zarzucić TOM-om to ew akcja, tzn dużo łatwiej jest spierdolić gitarę poprzez niemożność ustawienia poprawnej i komfortowej akcji/wysokości strun przez samo złe osadzenie mostka. Pozdrawiam tutaj chociażby Gibsona z lat 2013-2015 gdzie przekrój różnych modeli pokazywał różne zainstalowanie/osadzenie osprzętu przez co jedna sztuka ma ok wysokość dopiero przy maksymalnym wkręceniu mostka w dół i ustawieniu gryfu a druga już ten zapas jednak jakiś miała. Dlatego IMO wpuszczanie TOMa w korpus jak u Middletona to uberrozwiązanie. Masz osadzenie mostu jak w ,,hipshotowych" mostach, ale komfort użytkowania i eksploatacji TOMa.

Od siebie - większość moich gitar miała TOMy. Ja już jestem tak do tego przyzwyczajony. Stroiłem różnie, różne gitary. Chyba nie zdarzyło mi się, żeby coś nie stroiło, nie intonowało itp. TOM jest przede wszystkim banalny w obsłudze. Wysokość na mostku, gryf i do widzenia. Fendera już musiałem dużo dłużej ustawiać a i tak idealnie nie jest przez kwestie radiusowania chociażby. Dla mnie to jest dopiero dramat. Ile razy widziałem gitary z hipshotami ustawione kompletnie w cały świat.

Fajnie jest jeszcze jak te małe imbusowe śrubki zaczną same się przekrecać (wyrobiony gwint w siodełku, na śrubie lub zjebana śruba, tanie materiały etc.) i całe siodełko opada. Ile razy ustawiłem wysokość a potem po jakims czasie coś mi dziwnie brzećzało i okazaywało się że nagle siodełko jest trochę niżej.

Posty połączone: [time]21 Gru, 2020, 11:29:19[/time]
Mialem tu w odpowiedzi napisac rozne rzeczy o zjebanych plonacych Gibsonach, ale nie napisze.

Gibson jest od tego, żeby go nienawidzić. Najbardziej bawi mnie jak wszyscy jadą tą głowkę 3 + 3 że struna G im się rozstaja. Nieważne, że połowa firm robiąc gitary inspirowane gibsonem ma taką samą głowkę jak np. ESP/LTD i tam już nikt na to nie marudzi. A tymczasem wystarczy tylko dobrze naciąć siodełko.
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2020, 11:29:53 wysłana przez Chomick »