Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1749039 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
dostałem stawkę może o 2 zł niższa od pracowników z 10 czy 20 letnim stażem. Ale może tak jest wszędzie, nie wiem.

Widelki płacowe na stanowisko są raczej norma, zwłaszcza  w korporacjach. A to to gdzie się umiejscowiłes w tych widełkach zależy w dużej mierze od Ciebie (mam na myśli normalne, zdrowe środowisko pracy)

Ale są tez takie sytuacje, ze jest robiony nagły, masowy nabór nowych osób i w zależności od wielkości łap, które ściskają jaja firmy, mniej lub bardziej dostosowują się do obecnie panującej sytuacji na rynku pracy. Wtedy może byc tak, ze nowi pracownicy mają większa podstawę niż pracownicy zatrudnieni rok czy dwa wcześniej i jak ci starsi się nie zorientują i nie upomną, to nic się nie zmieni w ich pensji, tym bardziej, ze nie każda firma oferuje dodatki stażowe. Niektóre firmy, zwłaszcza przy zarobkach prowizyjnych, stosuja Też hierarchię płac, zgodnie z która stanowisko niżej nie może wejść na poziom płacowy stanowiska wyżej, bez znaczenia jakie środki wypracował sobie pracownik. Miałem tak kiedyś w jednej firmie nawet, tylko wyrabiałem masę koniecznych nadgodzin i dowiedziałem się, ze mogą mi oddać w dniach wolnych, bo jakby chcieli mi wypłacić, to przekroczyłbym dochodem netto podstawowy dochód wyższego stopniem pracownika. Tylko w tym ostatnim przypadku mam na myśli stricte stanowiska kierownicze, nie produkcyjne.
B ( o ) ( o ) B S