Autor Wątek: Matura 2009  (Przeczytany 15457 razy)

Offline NoFear7

• Prawie użytkownik
Odp: Matura 2009
« Odpowiedź #25 07 Maj, 2009, 12:08:10 »
Wy widzieliście w ogóle tą próbną maturę, która ma być obowiązkowa w przyszłym roku? Bo coś mi się wydaję, że nie. To są naprawdę podstawy, więc nie wiem o co taki hałas. Pewnie, że jak ktoś nie potrafi obliczać procentów to może mieć kłopot  ;D Matematyka mimo, że pozornie nie przydaje się w późniejszym życiu (mówię o bardziej zaawansowanej postaci) to rozwija umysł i uczy logicznego myślenia.

Dawniej tego nie bylo, bo takiego, ktory nie byl z matma/poprawnym pisaniem za Pan brat, poprostu nazywalo sie debilem. Tacy ludzie byli od zawsze, tylko inaczej sie ich okreslalo i traktowalo.
Jezeli ktos konczy szkole srednia, to matematyke tez w niej konczy i zeby tego dokonac jakis poziom musi trzymac. Jezeli nie wiaze przyszlosci ze studiami "scislymi" i powazniejsza matma, to ww. poziom w zupelnosci mu wystarczy, a i nie zmieni sie od sprawdzania go obowiazkowa matura.

Po pierwsze świadectwo ukończenia szkoły czasami ma się nijak do posiadanych umiejętności. Po drugie, wiesz co by było gdyby wycofali obowiązkowy polski? Połowa ludzi uwsteczniłaby się totalnie i zapomniała jak się po polsku mówi, tak jak to ma miejsce teraz w gimnazjum. A tymczasem jakoś zawsze jesteś mobilizowany przez to, że możesz nie zdać obowiązkowego przedmiotu.

Poza tym jest odrębna kwestia tego jak wygląda matura z polskiego. O ile czytanie jest logiczne i sprawdza się, to pisanie według mnie jest totalnym nieporozumieniem. Przecież powinna być sprawdzana przede wszystkim umiejętność poprawnego gramatycznie pisania, a nie wstrzelenia się w model odpowiedzi. Dlatego ja osobiście zmieniłbym trochę proporcje punktowe w wypowiedzi pisemnej  :P