Autor Wątek: hałas a sąsiedzi i prawo - pomóż!  (Przeczytany 11833 razy)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Odp: hałas a sąsiedzi i prawo - pomurz!
« 02 Maj, 2009, 22:37:32 »
nie no, aż tak zawzięty to nie jestem :D zastanawiam się tylko, czy od razu ustąpić, czy mam jakieś prawo do głośniejszego grania. gdyby baba najpierw do mnie przyszła, powiedziała, że jesteśmy za głośno i poprosiła, żeby było ciszej to bym od razu zamknął okno, a w najbliższej przyszłości kupił kilka wiatraków no i jakoś byśmy dali radę :) ale jak babsztyl policję najpierw na mnie nasyła (na szczęście spoko goście byli) to nie przeproszę tak łatwo, tym bardziej, że ci sąsiedzi też nas wkurwiają czasami. ale jeśli faktycznie jestem na przegranej pozycji to wiadomo, spasuję ;)

Że tak zacytuję sam siebie:

Ważny jest tu nie tylko sam kodeks (tj to co wyżej, np nie jest zdefiniowana "cisza nocna"), ale także przepisy wewnętrznie obowiązujące, jak np. regulamin spółdzielni, wspolnoty mieszkaniowej a nawet powszechnie przyjęte zwyczaje.

Lecimy dalej.

Zgodnie z art. 144 k.c. właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Oddziaływanie na grunt sąsiedni nazywa się właśnie immisją powstaje ona w skutek działania powstałego na jednym gruncie którego skutek odczuwalny jest na gruncie sąsiednim- nie łączy się z wtargnięciem na nieruchomość sąsiednią. Do immisji należą m.in. dymy, pary, gazy, hałas etc. Wytwarzanie hałasu należy do tzw. immisji pośrednich.

Czyli prawa macie, ale ograniczane są powyższym.

Czyli jak nażrecie się fasoli i grochu, to swoimi wiatrami i eksplozjami je poprzedzającymi łamiecie prawo i robicie immisje - dymy, parę, gazy i hałas. :P
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2009, 22:46:21 wysłana przez Az »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .