Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 323497 razy)

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
@Algiz, @blendamed Dobra, wyjaśniam, bo widzę, że się zupełnie nie zrozumieliśmy wszyscy:
Moje poglądy na temat krajów nordyckich:
1. Kurwa raj - to trzeba im przyznać(niezależnie, ile się zarabia - dlatego nie wierzę w "uciekających milionerów").
2. Bardzo ścisłe normy społeczne...
3. ...co prowadzi do tego, że nie mogą demonstrować swojego poczucia wyższości i dumy(stąd ta "Rasa Panów") które mają, w zwyczajny sposób, więc wymyślają z dupy sposoby typu przyjmowanie uchodźców jak leci bez zastanowienia(bo "biedne, ciemne brudasy") albo teksty typu "Ooo, dla nas Duńczyków/Norwegów/Szwedów obce są takie biedne, ciemne, brudne uczucia jak nienawiść czy radykalizm".

A gunwo, bo taki Breivik skądś się wziął.

W dużym skrócie uważam, że kraje Nordyckie nie mają trzeźwego spojrzenia na własną mentalność. Albo mają, tylko to ukrywają - ale to już by było przerażające. :P

Niemcy(niektórzy) też to mają tak BTW. Stąd się zresztą wzięło to "Wir schaffen das" Angeli Merkel. "Bo co? My, Niemcy, liderzy Europy nie damy rady? Potrzymaj mi das Bier..."
@Tadeo, nie do końca, spędziłem tam kilka lat pracując (Finlandia, Szwecja, Dania) więc mogę się wypowiedzieć.
1. Czy taki raj jak Ci pada/piździ na łeb 300 dni w roku ? Na pewno jak lubisz grać na gitarze i playstation to raj, ale jak masz też inne potrzeby to już niekoniecznie :)
Dostępność mieszkań/ceny - zapomnij że sobie coś kupisz swojego za własnego żywota --> przechodzenie hipotek na dzieci itd :)

Bardzo bogaci rzeczywiście uciekają. Np. Pingwi Malmsztajn :> Ale sporo jest też patriotów, którzy mimo, że miliony pójdą na socjal  to wierzą w ten system i go wspierają.
2. Prawda, sztywno motzno
3. Demonstrują, demonstrują, ale bardzo dyskretnie i będąc tam tylko chwilę trudno to zauważyć. Natomiast jak się trochę posiedzi to czuć tą wyższość i patrzenie z góry. Rasa Panów stronk.

Dyskutując z nimi aktualną sytuację uchodźców oni ciągle wierzą, że się uda, i że trzeba i że wypada itd. Ale powoli pojawia się znak zapytania (ale to dopiero teraz kiedy temat jest na tapecie x miesięcy). Na początku problemu z jeszcze większą pogardą patrzyli na zacofanych polaczków nie chcących przyjąć potrzebujących :)
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl