Więc mam standardowe pytanie dot. laptopa. Mam zamiar wydać nie więcej niż 2.8K
Celuję w ASUSa X555Lj-XO697T na Win 10
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-x555lj-xo697t-w10.bhtml#pytaniaTo co chce mieć w lapku to na pewno i5, min. 1T dysk HDD, obowiązkowo SSD (przekonałem się, że warto). Niestety ten lapek ma tylko 4GB RAMu, dodatkowo możliwość rozbudowy tylko do 8 GB. Czy te 4 GB RAMu przytka mnie? Trochę nagrywam, używam głównie Fruity Loopa, Cubase z Addictive Drumsem itp. W gry raczej nie gram
Jak karta dźwiękowa poleci HD500.
Czy ta konfiguracja nie zacznie mnie wkurwiać po dwóch miesiącach? Są inne rozwiązania z dyskiem SSD, wtedy niestety albo cena leci o wiele wyżej niż chce wydać, albo HDD jest zewnętrzny czego też nie chcę.
Bardziej fachowe pytanie: wymyśliłem sobie, że wymienię od razu kość RAMu na 8 GB, a tą z laptopa wsadzę do laptopa synka. W Asusie jest tylko jeden slot na RAM. Kości RAMu są na 1,35V i 1,5 V. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, jaka kość jest w ASUSie (jakie napięcie)? W DELLu, do którego ma iść kość z ASUSA jest kość na 1,35V. Trochę zawiłe, ale średnio w tym siedzę, a w sklepach nie zawsze trafi się na gościa z przynajmniej podstawową wiedzą o sprzedawanym towarze.