Autor Wątek: Zmiana lamp  (Przeczytany 17109 razy)

Offline t0ma

• Użytkownik
  • Agent Tomasz
    • http://myspace.com/philosophyPL
Odp: Zmiana lamp
« 05 Kwi, 2009, 21:21:30 »
ja np. serwisuje swoj wzmacniacz w MG, Pan Marek przy okazji chetnie daje maly wyklad o wzmacniaczach
wiec troche popre sie tym co uslyszalem
w kwesti zamiennikow 6N2P nie jest zdaje sie dokladnym zamiennikiem 12AX7 czy ECC83, trzebaby chyba je inaczej polaczyc a to wymaga juz wiekszej wiedzy elektronicznej
jesli chodzi o lampy mocy jesli wymienisz na taki sam typ korekcja biasu nie powinna byc potrzebna, aczkolwiek warto byloby go zmierzyc, jesli cos jest nie tak lampy beda zuzywac sie nie tak jak powinny (rowniez przydalaby sie wiedza elektroniczna)
po trzecie
mam w salce aktualnie dwa takie same wzmacniacze marshalla, jeden moj na nowiutkich lampach svetlana el34 (wzmak po modyfikacji) + jakies chinskie marshalle na preampie, drugi oryginalnie nie zmienione lampy 5881 pamietajace jeszcze 97 rok (malo uzywany), moze mi slon nadepnal na ucho, ale oby dwa wzmacniacze brzmia niemal identycznie (wsensie inne/nowe lampy wcale nie powoduja diametrialnej zmiany brzmienia)
inna sprawa ze w moim wypadku (jcm 900) kanal przesterowany defakto przechodzi przez obciniacz diodowy
ad4 jak sie spytalem Pana Marka czy lampy trzeba traktowac z jakas specjalna troska (wsensie specjalne rekawiczki itp.) to spojrzal na mnie usmiechnal sie i poprostu zdjal sprezyne wyjal reka lampy i wsadzil nowe
takze w skrocie sam proces zmiany lamp jest prosty, ich odpowiedni dobor natomiast juz nie

nie jestem audiofilem napewno, ale poprostu nie czuje roznicy miedzy taka sama lampa JJ, Sovtek czy cokolwiek innego, moze sie myle ale jest to chyba tak jak w tej dyskusji o kablach z innego watku (roznica miedzy tanim kablem a drogim) wsensie jakosc/trwalosc
« Ostatnia zmiana: 05 Kwi, 2009, 21:53:00 wysłana przez t0ma »
This far away night life keeps it in it's vault. You'll never come back from that place in pieces. Boring, Drilling, dictator